Buvusiam ilgamečiam Palangos vyriausiajam architektui Leonui Mardosui – mesto vadovų sveikinimai 90-mečio proga

Naujienos: Asmenybės , 2019-10-21 17:23
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Palangos m.

Pirmadienį, spalio 21 d., Savivaldybės vadovai su garbingu 90-mečio jubiliejumi pasveikino buvusį Palangos miesto vyriausiąjį architektą Leona Laimutį Mardosą. Miesto meras Šarūnas Vaitkus, sveikindamas architektą visų palangiškių ir šventojiškių vardu, nuoširdžiai dėkojo L. L. Mardosui už nuopelnus Palangai architektūros srityje. „Linkiu, kad Jūsų niekuomet neapleistų kūrybinė energija, kasdien lydėtų gera sveikata, širdyje vyrautų harmonija bei niekuomet nepritrūktų paprastos žmogiškos laimės“, – sakė meras.

L. L. Mardosas savo gyvenimo kelyje paliko itin ryškų kūrybinių pasiekimų pėdsaką: nuoširdžiai rūpinosi architektūriniu Palangos miesto veidu, vertino kurorto kraštovaizdžio svarbą, siekė, kad išliktų senosios kurorto vilos, ėmėsi iniciatyvos Palangoje įkurti Skulptūrų parką, nuveikė ir daugiau miestui itin reikšmingų darbų. Tad nenuostabu kad Savivaldybėje vykusio pokalbio metu kalba ir šįkart sukosi apie Palangos miesto architektūrą bei kraštovaizdį.

„Eidamas miesto vyriausiojo architekto pareigas, stengiausi išlaikyti tai, ką pradėjo pirmasis Palangos vyriausiais architektas Alfredas Paulauskas, ką tęsė Albinas Čepys – puoselėti miesto-parko idėją, – sakė L. L. Mardosas bei pasidžiaugė, kad tokios pačios pozicijos Palangoje laikomasi ir šiandien. – Svečius iš užsienio atsivesdavau ant jūros tilto ir parodydavau – kopos, pušynai, iš jų kyšantis bažnyčios bokštas. Čia yra Palanga. Saugokite medžius, juos reikia saugoti“.

Pasak L. L. Mardoso, Lietuva teturi vos 99 kilometrus pajūrio, iš jų visuomenei lengvai prieinama tik apie 30 kilometrų. „Todėl pajūrį turime saugoti lyg savo akį – tai yra tikras turtas. Žmonės į Palangą važiuoja ne papietauti kavinėse (papietauti galima ir Meilės alėjoje), o pasimėgauti paplūdimiu, pasimaudyti. Todėl neleiskite užstatyti paplūdimių. Saugokite Palangą, puoselėkite ją“, – miesto vadovams linkėjo architektas.

L. L. Mardosas – buvęs ilgametis Palangos miesto vyriausiasis architektas. Be kituose miestuose suprojektuotų pastatų, jis Palangoje 1987 m. suprojektavo Palangos miesto generalinį planą, kartu su kitais architektais parengė Palangos centrinės dalies detaliojo suplanavimo projektą, suprojektavo gyvenamąjį namą su kavine „Monika“ (1990 m.), parduotuvę su kavine ir viešbučių „Du broliai“ (1991), Šiaulių banko rekonstrukciją (1994 m.).

2005 m. tapo A. Zavišos fondo nominacijos „Už gyvenimo nuopelnus rekreacinės architektūros srityje“ laureatu, o 2013 m. L. L. Mardosui už viso gyvenimo nuopelnus įteiktas Auksinis architektūros riterio ordinas.



Jurgita Vanagė

Palangos miesto savivaldybės
mero patarėja
Vytauto g. 112
LT-00153, Palanga


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN