Tauragiškiai siekia naujo rekordo – pastatyta aukščiausia Saulės skulptūra

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2019-09-27 16:58
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Tauragės r.

Rugsėjo 22 dieną Tauragėje atidengta išskirtinė savo dydžiu etnografinės Saulės skulptūra, persipynusi su baltų tradicinėmis puošybos ir Lietuvos heraldikos detalėmis. Tauragiškio kalvio Kęstučio Plyskaičio sukurta metalo plastikos skulptūra, skirta Žemaitijos vardo paminėjimo 800 metų jubiliejui, yra didžiausia etnografinė Saulė Lietuvoje.

Vasaros estradoje vykusį renginį susirinkusius tauragiškius didžiuotis šia gražia, aukšta ir vienintele tokia saule bei tapti Lietuvos rekordo liudytojais pakvietė Tauragės žemaičių draugijos ,,Tauragės Žemyna“ pirmininkė Birutė Normantienė ir Tauragės literatų klubo pirmininkas Eugenijus Šaltis primindami, kad šią dieną minima Baltų vienybės diena bei rudens lygiadienis.

Į Saulės skulptūros atidarymo šventę susirinkusius sveikino Savivaldybės meras Dovydas Kaminskas, Savivaldybės tarybos narys Sigitas Mičiulis, Tauragės Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Marius Venskus, kuris skulptūrą pašventino. Saulės autorius Kęstutis Plyskaitis padėkojęs Savivaldybės vadovams už paramą, pristatė savo kūrinio sumanymo idėją ir darbo procesą.

Šią rudenišką dieną džiugią šventinę nuotaiką dovanojo, kartu padainuoti ir pašokti kvietė Kultūros centro vokalinė grupė, dainų ir šokių ansamblio ,,Jūra“ šokėjos, bandonininkų ansamblis.

Rugsėjo 13 d. Saulės skulptūra, dalyvaujant nepriklausomiems stebėtojams, buvo išmatuota. Jos bendras aukštis – 9,05 m, saulės plotis – 3,76 m, saulės aukštis– 3,44 m. Etnografinė saulė nukaldinta naudojant įvairius konstrukcinio plieno profilius (panaudota apie 800 kg plieno), kuriuos jungia apie 25 kg suvirinimo siūlių, taip pat panaudota apie 10 kg keleto rūšių antikorozinių gruntų ir apie 15 kg dažų, dar apie pusė tonos plieno panaudota įvairioms pagalbinėms konstrukcijoms. Skulptūros gelžbetoninis pagrindas sveria daugiau kaip 4 tonas.

Saulės skulptūros centre pavaizduoti trys susirangę žalčiai, kurie baltų mitologijoje siejami su saule, žemės, vaisingumo ir gerovės simboliais, eglė, kuri simbolizuoja amžinybę, likimą, o pati saulė yra vienas iš seniausių viso pasaulio kultūrų simbolių – visos gyvybės pagrindas, šviesa.

Ir kiti tauragiškio kalvio Kęstučio Plyskaičio darbai puošia Tauragę: Tauragės vardo kilmę simbolizuojanti dekoratyvinė skulptūra „Tauras“ stovinti Pilies aikštėje prie Tauragės pilies, žurnalistui, rašytojui Antanui Naraškevičiui atminti – suolelis prie Kultūros rūmų, skulptūra-ekslibris tautos dainiui Maironiui prie ,,Versmės“ gimnazijos, dekoratyvinis suolelis prie savivaldybės – augalų fone Meilės, Šeimos, Vaisingumo deivė.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN