Aptartos neįgalių ir nepilnamečių asmenų gydymo nuo priklausomybės ligų perspektyvos

Naujienos: Verslas , 2019-09-13 15:50
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

VALSTYBĖS VAIKO TEISIŲ APSAUGOS IR ĮVAIKINIMO TARNYBA
PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS
A.Vivulskio g. 13, 03221 Vilnius


PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI
_______________________________

Aptartos neįgalių ir nepilnamečių asmenų gydymo nuo priklausomybės ligų perspektyvos
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Panevėžio apskrities Mobilios komandos specialistės su Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Panevėžio filialo vadovu ir darbuotojais tarėsi dėl efektyvesnių pagalbos būdų priklausomybe sergantiems neįgaliems asmenims bei dėl nepilnamečių gydymo. „Neretai pasitaiko situacijų kai pagalbos reikia žmonėms, sunkiai galintiems vertinti savo veiksmus, atlikti savianalizę. Ar neįgalumą turintys asmenys supranta ir geba priimti gydytojų psichiatrų ir kitų specialistų pagalbą, ar jiems taikomi ir tinka tokie pat gydymo nuo priklausomybių ligų metodai, kokia pagalba teikiama nepilnamečiams asmenims, - tokie klausimai mus domino labiausiai“, - apie susitikimą su RPLC Panevėžio filialo darbuotojais sakė Panevėžio VTAS Mobilios komandos (MK) priklausomybės ligų specialistė Renata Karpovienė.
Mobilios komandos specialistės pasidžiaugė, darbas su RPLC Panevėžio filialu – vienas efektyviausių. Atvežti klientai greitai sulaukia pagalbos ir vadinamasis „tunelis“ - pirmenybė suteikiama krizę šeimoje išgyvenantiems žmonėms - padeda ne tik greičiau sulaukti priklausomybės ligų gydymo, bet ir neprarasti motyvacijos to siekti. Tačiau darbo praktikoje pasitaiko atvejų kai priklausomybę turintiems žmonėms tenka ieškoti alternatyvios pagalbos. RPLC Panevėžio filialo direktorius Darius Mačiulis jos pasiūlė ieškoti dienos arba krizių centruose.
„Aptartais atvejais kreipsimės į ligonines, krizių centrus, kad pagalba gydant priklausomybes būtų suteikta žmogui priimtina ir suprantama forma. Mūsų klientai – įvairaus amžiaus ir skirtingos socialinės padėties žmonės. Visuomet ieškome geriausių sprendimų kaip padėti šeimai įveikti krizę ir atsisakyti įpročių bei aplinkybių keliančių grėsmę vaikui ir jo saugumui. Dabar turime atsakymus ir gaires kur ir kokios pagalbos ieškoti, siekiant maksimaliai gero darbo su šeima rezultato“, - sakė MK priklausomybės ligų specialistė Renata Karpovienė.
Prieš kiek daugiau kaip metus darbą pradėjusios MK nuo kitų metų su šeima dirbs mėnesį ir pagalbą teiks ne tik tėvams, bet ir vaikams. „Nuo sausio mėnesio pradėsime dirbti ne tik su tėvais, suaugusiais, bet ir su visa šeima. Todėl mums tampa labai svarbus ir nepilnamečių asmenų gydymo nuo priklausomybės ligų klausimas. Svarbu jau dabar numatyti tas paslaugas, socialinius partnerius, kurie padės darbe su vaikais“, - iškeldama dar vieną susitikimo temą sakė MK psichologė Aura Svetikienė.
RPLC Panevėžio filialo vadovas neslėpė, kad poreikis gydyti paauglius nuo priklausomybės ligų yra. „Esame gavę signalų ir iš savivaldybių, ir iš jaunimo organizacijų, kad tokių paslaugų poreikis matomas, mes žinome“, - apie nepilnamečių gydymą nuo priklausomybės ligų kalbėjo filialo vadovas. Pasak jo, paauglių gydymui šiandien Panevėžyje galima pasiūlyti tik ambulatorines paslaugas, stacionarinio gydymo nei dabar, nei perspektyvoje nenusimato. Filialo vadovas sako galvojantis ir apie mobilias psichologo paslaugas jaunimui. „Vaikui stigma yra pas mus važiuot, tai kad greičiau ir paprasčiau būtų užmezgamas kontaktas, tikrai vertėtų vykti į vaikui artimą aplinką ir pagalbą suteikti ten“, - apie darbo su nepilnamečiais planus kalbėjo RPLC Panevėžio filialo vadovas.
„Tikime, kad mūsų komandos išsakyti lūkesčiai ir ateities darbo planai taps impulsu Priklausomybės ligų centrui spręsti paslaugų nepilnamečiams užtikrinimo klausimą, atsiras mobilaus psichologo paslaugos,“ – sakė Panevėžio VTAS MK socialinė darbuotoja Rasa Bložienė.
Mobilios komandos tikslas - padėti krizės ištiktai šeimai įveikti iškilusius sunkumus, kuo greičiau sutvirtėti, kad vaikai galėtų augti saugioje aplinkoje ir darnioje biologinėje šeimoje. Klientams specialistai siūlo įvairius pagalbos būdus: ilgalaikį gydymą bendruomenėje, „Minesotos“ programas ir kt., skatina atsisakyti žalingų įpročių ir motyvuoja keistis ne tik dėl savęs, bet ir dėl savo artimųjų.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos
prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos
Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyrius

Mob. tel.: +370 614 71038; +370 694 11608
El. p.: ruta.karciauskiene@vaikoteises.lt

www.vaikoteises.lt
A. Vivulskio g. 13, 03221 Vilnius


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN