Mažeikiuose ketvirtą kartą paminėta Europos žydų kultūros diena

Naujienos: Savivalda , 2019-09-09 19:06
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Rugpjūčio 8 d., sekmadienį, minint Europos žydų kultūros dieną, atidengtas buvusios sinagogos vietoje, prie buvusio „Durbės“ kino teatro, pastatytas atminimo ženklas ir informacinis stendas. Apie sinagogos atminimo įprasminimą kalbėjo Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė, Kultūros paveldo departamento Telšių skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai einanti vedėjos pareigas, Aurelija Ričkuvienė, atminimo ženklo autorius Antanas Murauskas, Plungės žydų religinės bendruomenės vadovas, žurnalistas, rašytojas, kraštotyrininkas Eugenijus Bunka.

Bibliotekos salėje išklausytas pasakojimas ir peržiūrėtas 1928 m. sukurtas filmas apie Mažeikiuose gyvenusius žydus, jų verslus. Ne vieną nubraukti ašarą ir prisiminti skaudžius Lietuvos istorijos įvykius privertė Merkelio Račkausko gimnazijos gimnazistų filmuotas pasakojimas „Laikas ir likimai“, skirtas gimnazijos žydų tautybės gimnazistams atminti.

Sulaukta ir svečių – knygos „Gib a kuk. Žvilgtelėk. Pokalbiai Olgos ir Grigorijaus Kanovičių namuose“ autorės Rūtos Oginskaitė ir aktorės Eglės Gabrėnaitės, kurios kartu su režisieriumi Martynu Januška žaismingai, šiltai ir nuoširdžiai pristatė šią knygą.

Atmintis nesibaigia šia diena. Europos kultūros paveldo dienų dalyviai aplankys senąsias žydų kapines, žūties vietas.

Renginį finansavo Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ir Mažeikių rajono savivaldybė.



Bendrasis skyrius

šaltinis: http://www.mazeikiai.lt/savivaldybe/naujienos/ma%C5%BEeikiuose-ketvirt%C4%85-kart%C4%85-pamin%C4%97ta-europos-%C5%BEyd%C5%B3-kult%C5%ABros-diena/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN