Daugiau seleno kraujyje – mažesnis insulto pavojus

Naujienos: Mokslas , 2019-07-27 19:37
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Naujojo amerikiečių ir kanadiečių tyrimo metu dar kartą patvirtinta, kad selenas – vienas plačiausiai aptarinėjamų mikroelementų, apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Kuo daugiau mikroelemento seleno yra Jūsų kraujyje, tuo mažesnė tikimybė Jums patirti insultą. Maždaug tokią žinią pacientams siunčia mokslininkai paskelbdami straipsnį Amerikos širdies ligų asociacijos moksliniame žurnale „Circulation“. Tai toli gražu ne pirmasis ir, neabejotinai, ne paskutinis tyrimas, kuriuo pabrėžiama seleno svarba sveikatai.

Padeda apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą
Jau kuris laikas žinoma apie seleno, mikroelemento, kurio gauname iš tam tikrų maisto produktų, pavyzdžiui, viso grūdo produktų, riešutų, žalios mėsos ir jūros gėrybių, antioksidacines ir priešuždegimines savybes bei gebėjimą apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Naujojo tyrimo rezultatai dar papildė daugybę mokslinių įrodymų, kad naudinga šio mikroelemento suvartoti daugiau.

Aiškus atvirkštinis santykis
Tyrimo metu surinkti dviejų didelių grupių: 20-mečių ir vyresnių suaugusiųjų, dalyvavusių Kanados Sveikatos įvertinimo tyrime (CHMS) ir JAV Nacionaliniame sveikatos ir mitybos įvertinimo tyrime (NHANES), duomenys. Tyrėjai, palyginę seleno kiekį ir insulto paplitimą, abiejose grupėse nustatė aiškų atvirkštinį insulto paplitimo ir seleno kiekio kraujyje santykį.

43–62 procentais mažesnis pavojus
Kanadiečių grupės tiriamųjų, kurių seleno kiekiai kraujyje buvo didžiausi, pavojus patirti insultą buvo 62 procentais mažesnis. Amerikiečių, kurių seleno kiekis kraujyje buvo didžiausias, pavojus patirti insultą buvo 43 procentais mažesnis. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad sulig kiekvienu seleno kiekio kraujyje padidėjimu 10 mikrogramų abiejose grupėse insulto paplitimas sumažėjo 14–19 procentų; didžiausias poveikis užfiksuotas NHANES grupėje.

Patvirtina švedų tyrimo rezultatus
Šis tyrimas atitinka ankstesnių tyrimų rezultatus. 2013 m. švedų atlikto seleno ir kofermento Q10 tyrimo „KiSel-10“ metu įrodyta, kad pagyvenusiems vyrams ir moterims, kasdien vartojantiems abu junginius, mirties dėl širdies ir kraujagyslių ligų pavojus sumažėja 54 procentais. Taip pat įrodyta, kad vidutinis seleno kiekis švedų organizme yra mažesnis už laikomus optimaliais siekiant užtikrinti gerą sveikatą.

Įdomu tai, kad europiečių maiste seleno yra mažiau negu JAV gyventojų maiste; tai susiję su mažesniu seleno kiekiu dirvožemyje. Vienas iš būdų seleno trūkumui kompensuoti yra organizmo lengvai įsisavinamų natūralių mielių vartojimas. „KiSel-10“ tyrimo metu naudotos seleno mielės, kurios gerai žinomos dėl dokumentais patvirtinto gero įsisavinamumo organizme. 88,7 procentų seleno įsisavinama per virškinamąjį traktą. Minėtas preparatas gaminamas Danijoje ir plačiai naudojamas tyrimų tikslams.

Šaltinis:
“Whole Blood Selenium Concentration is Inversely Associated With Prevalence of Stroke: Results From the Canadian Health Measures Survey and the US National Health and Nutrition Examine Survey”
Circulation. 2019;139:AP220


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN