Telšių Žemaitės dramos teatre - į filmo #DievoKrėslas peržiūra (2024-05-22)

Naujienos: Renginiai , 2024-05-19 22:37
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Gegužės 22 d.18.00 kviečiame į filmo #DievoKrėslas peržiūrą Telšių Žemaitės dramos teatre.
Apie filmą 📽

Prisiminimais dalijasi laisvės kovų liudininkas ryšininkas Adomas Gedvilas-Adzis: jo pasakojimai kausto, išgyventi verčia pasidalintos istorijos apie skaudžias netektis ir šypseną kelia džiugūs atsiminimų momentai, kurie iliustruoti filmuotais vietinių telšiškių ir karo istorijos klubo „Baltijos štormas“ narių, Žemaitijos 8-osios rinktinės šaulių ir kitų laisvės kovų istorijos rekonstruktorių suvaidintais epizodais.

Veiksmas persikelia į pokario metus, kai Dievo Krėslo, Ariškės, Saušilio ir gretimuose miškuose veikė Žemaičių apygardos Šatrijos rinktinės Žarėnų kuopos partizanai, atpasakojami skaudūs 1949 m. gegužės 21-osios įvykiai, kai tragiškai žuvo 7 partizanai, 4 paimti į nelaisvę, o 2 pavyko pasprukti. Laisvės gynėjams anuomet buvo vos 18-25 metai. 1999 metais, rugpjūčio 26 dieną, prabėgus lygiai penkiasdešimčiai metų po grėsmingo mūšio Dievo Krėslo miške, Telšių rajone, Žarėnų seniūnijoje, Ariškės miškelyje aptikti ir iškasti septynių pokario metais žuvusių partizanų palaikai. Žuvusiųjų palaikai prieš daugiau kaip dvidešimt metų perlaidoti Žarėnų miestelio kapinėse. Šatrijos rinktinės Žarėnų būrio partizanų atminimą šiandien tebesaugo bendražygiai, giminės ir draugai.

Meninėse scenose atkartojami po mūšio likusio gyvo, dabar jau Šviesios atminties, partizano Stasio Mockaus prisiminimai. Prisimenama, kaip nuožmiai kovėsi Žemaitijos partizanų būrelis už tėvų žemę ir laisvę Lietuvos nuo ankstaus ryto iki vakaro sutemos, kaip žūstantys tarė paskutinius savo žodžius.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN