Erasmus+ galimybės jaunimui: siūlo ir Karibų salas, Komorų salyną bei kitas kryptis

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2024-05-02 10:12
El. pašto adresas: giedre@tavoeuropa.eu

Daugelis žino Erasmus+ programų ir projektų galimybes, dauguma jaunuolių taip yra keliavę po Europą su mokykla, universitetu ar savarankiškai per įvairias Lietuvoje veikiančias nevyriausybines organizacijas. Tačiau neverta apsiriboti tik pačiu Europos kontinentu - pasirodo, dalis didžiųjų Europos šalių vis dažniau pasiūlo mainus jaunimui ar mokymus dirbantiems su jaunimu specialistams ir egzotiškuose rojaus kampeliuose. Sąraše - Prancūzijai, Nyderlandams priklausančios Karibų salos, Ispanijos Afrikinė dalis, įvairios užjūrio teritorijos Indijos vandenyne..

Ne išimtis, kad dalyvauti įvairiuose mainuose ar mokymuose, savanorystėse kviečiami ir lietuviai bei Lietuvoje gyvenantis jaunimas. Švietimo mainų paramos fondo duomenimis Erasmus+ programa jaunimą dalyvauti įvairiose veiklose kviečia jau nuo 2007 metų. Pernai, 2023-aisiais, erasmus-plus.lt skaičiuoja, kad į įvairius projektus išvyko kone 16 tūkstančių Lietuvos studentų - 15814, o įvairiuose trumpalaikiuose projektuose dalyvavo dar beveik 13,5 tūkstančio jaunuolių - 13459. Skaičiai išties įspūdingi, tačiau remiantis statistikos departamento duomenimis Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 465 tūkstančius žmonių patenkančių į jaunimo kategoriją, kuriems 14 - 29 metų, taigi tik 16,6% jaunų asmenų naudojasi Erasmus+ galimybėmis ir programomis.

Trumpalaikiai Erasmus+ projektai siūlo galimybę nemokamai plėsti žinias tam tikroje srityje ar tema, dalyviui praktiškai niekas nekainuoja - suteikiamas apgyvendinimas, maitinimas, o kelionei išleista suma kompensuojama po projektų. Sėkmingai sudalyvavus mainuose ar mokymuose išduodamas sertifikatas, kuris būsimiems studentams gali suteikti papildomų balų stojant į aukštąsias mokyklas, o kitiems - tapti svarbiu atsvaros tašku karjeroje.

2017 metais įkurta “Tavo Europa” - nevyriausybinė organizacija, kasmet kviečia jaunuolius prisijungti ir keliauti į jaunimo mainus ar mokymus. Tarp krypčių - kaimyninės Lenkija, Latvija, Estija, Austrija, Vokietija, Danija, Airija, Nyderlandai, Čekija, Slovakija, Slovėnija, Ispanija, Prancūzija, Portugalija, Graikija, Kipras, Turkija Kroatija, Rumunija, Bulgarija.. sąrašas tikriausia dar gali tęstis, tačiau pastebima ir tendencija projektus organizuoti ir egzotiškisnėse teritorijose - Prancūzijos Karibų salose, Komorų salyne…

“Tavo Europa" jaunimą pernai kvietė vykti į Gvadelupą, Prancūzijai priklausančią Karibų salą, o šiemet siūlo unikalią galimybę dalyvauti ES finansuojamuose jaunimo mainuose šalia tolimiausios ES sienos - Majoto, užjūrio Prancūzijos dalies. Mažai kam Lietuvoje girdėtas rojaus kampelis įsikūręs visai šalia Madagaskaro - vietos, kur Kazys Pakštas praeito amžiaus viduryje buvo suplanavęs perkelti Lietuvą.

Galbūt teiginys, jog Lietuvos jaunimas - laimingiausias ir teisingas, kai aplink tiek daug galimybių mėgautis įvairiomis patirtimis, pažinti žmones ir kultūras, kartais net egzotiškas kryptis.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN