Šiaulių kultūros centre - trepsiukų siautulys

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2024-03-26 02:24
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

2024 m. kovo 26 d. 14 val. Šiaulių kultūros centro Oranžinėje salėje (Aušros al. 31) vyks Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono atrankinis turas. Antrą dešimtmetį organizuojamos varžytuvės kasmet į vieną vietą suburia jaunąją kartą, kuri energingai besisukdama šokių aikštelėje puoselėja etninę kultūrą, dalijasi šokio džiaugsmu su bendraminčiais. Atrankiniame ture paaiškės, kas gegužės 4-ąją varžysis finaliniame konkurso etape.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginys nemokamas. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Nuo 2005 m. organizuojamose Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvėse „Patrepsynė“ kasmet entuziastingai trepsi 1–12 klasių moksleivių šokėjų poros. Kiekvieną pavasarį vykstantis konkursas sudaro galimybes vaikams ir jaunimui įgyti folkloriniam šokiui būtinas raiškos ypatybes ir patirtis. Visoje šalyje vykstančias varžytuves sudaro trys turai. Pirmasis etapas organizuojamas klasėse ir mokyklose. Geriausiai pasirodžiusios poros gauna galimybę toliau varžytis antrajame miesto ar rajono ture. Trečiajame etape, finale, varžosi talentingiausi vaikai ir jaunimas iš visos Lietuvos.

„Tradicinė kultūros tąsa neįsivaizduojama be bendradarbiavimo. Atverdami kultūros centro duris jauniesiems etnokultūros puoselėtojams leidžiame jiems pristatyti folklorinio šokio charakteringumą. Tikiu, kad aikštelėje užvirusios varžytuvės tik dar stipriau gali atskleis mūsų tradicijų autentiškumą“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė.

Šiemet norinčiųjų dalyvauti Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono atrankiniame ture iš tiesų nemažai, tai įrodo, kaip auga folklorinio šokio mylėtojų ratas. Kovo 26-ąją Šiaulių kultūros centre vyksiančiame atrankiniame etape varžysis folklorinio šokio mylėtojai iš Šiaulių Gegužių progimnazijos folkloro klubo „Čiutulis“ (mokyt. Rima Šereivienė), Šiaulių jėzuitų mokyklos folkloro grupės „Jurgutis“ (mokyt. Ramutė Vedeckienė), Šiaulių „Juventos“ progimnazijos folkloro grupės (mokyt. Eglė Baranauskienė ir Asta Jakumienė), Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos (mokyt. Jolanta Butenienė). Varžytuvėse savo artistiškumą ir šokio techniką demonstruos Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus). Taip pat atrankiniame ture bus galima išvysti linksmai nusiteikusias svečių poras iš Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokyklos-daugiafunkcinio centro (mokyt. Dalia Mažeikienė ir Loreta Lideikienė) ir Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokyklos-daugiafunkcinio centro Raudėnų skyriaus (mokyt. Alma Steponavičienė).
Šiųmetės varžytuvės prasidės bendru privalomu nekonkursiniu šokiu „Duosiu Petrui pupų bliūdą“. Tradicinis ir kiekvieną kartą vis kitas konkursą atidarantis folklorinis šokis dalyvius nuteikia gerai emocijai, kuri padeda ne tik nugalėti jaudulį, bet ir tampa puikia įžanga į konkursinį turą.
Šiaulių miesto ir rajono atrankiniame ture vaikų ir jaunimo šokių pasirodymus vertins kompetentinga komisija, kurią sudarys Radviliškio r. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos šokių kolektyvo „Dūkymėlis“ mokytoja Džiuljeta Ragauskienė, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovas, Lietuvos dainų švenčių baletmeisteris Mindaugas Kosaitis ir daugelį metų „Patrepsynei“ poras ruošusi Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Verbūnų filialo kultūros renginių organizatorė, folkloro ansamblio „Rugelis“ vadovė Ona Baranauskienė.
Folklorinių šokių šventė neįsivaizduojama be ritmingos, folklorinio šokio savitumui padedančios atsiskleisti muzikos. Varžytuvėse šiemet šokėjams gros Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Vieversėlis“ instrumentinė grupė (vad. Arūnas Stankus).
Renginio organizatoriai informuoja, kad į finalinį Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ turą deleguojamos šokėjų poros dalyvio paraiškas gali teikti iki balandžio 4 d. Išsami informacija apie konkurso nuostatus ir privalomuosius šokius pateikiama Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje (https://www.siauliukc.lt/news/2577/64/Kvieciame-dalyvauti-Lietuvos-moksleiviu-folkloriniu-sokiu-varzytuvese-Patrepsyne-2024/).

Trečiasis turas – finalas – vyks gegužės 4 d. Septynioliktą kartą vyksiančiame konkurso finale atrinkti dalyviai varžysis dėl geriausių folklorinių šokių šokėjų titulo trijose kategorijose.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 655 25 527, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.

R. Parafinavičiaus nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN