Įkvėpti laisvės Šiauliuose kvies vasario 16-ąjai skirti renginiai

Naujienos: Renginiai , 2024-02-14 03:24
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

2024 m. vasario 16 d. Šiauliai švęs Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Valstybinę reikšmę turinčios datos įprasminimas skatins prisiminti laisvės kelią, tad Saulės mieste nuo pat vasario 7 dienos prasidėję įvairūs renginiai ir iniciatyvos savo finišą pasieks jau šį penktadienį. Šiauliečių ir miesto svečių patriotizmą augins jausmingi koncertai, poetinė akcija, ekskursija, vieša paskaita, lietuvių poetų tekstų skaitymai. Tikimasi, kad istorines pergales įprasminantys renginiai į vieną vietą suburs skirtingas kartas ir puoselės istorinę atmintį.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė. Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginiai nemokami.

Prieš 106 metus, 1918 m., prasidėjo Lietuvos kelias į laisvę. Vasario 16-ąją dvidešimt Lietuvos Tarybos signatarų pasirašė patį svarbiausią tuo laikotarpiu dokumentą – Lietuvos Nepriklausomybės Aktą. Šis dokumentas grąžino valstybingumą, demokratiją ir leido vystytis kultūrinei ir politinei laisvei. Nutraukdami bet kokius buvusius valstybinius ryšius su Rusija ir Vokietija įrodėme, kad esame stiprūs ir nepriklausomi, o sukurtas nepriklausomybės pamatas tapo kelrodžiu į naują Lietuvą.

„Lietuvos valstybės atkūrimo diena – tai ypatinga šventė kiekvieno lietuvio širdyje. Šią dieną gimė mūsų lietuvybė, tradicijos ir vertybės. Vasario 16-ąją susitikime renginiuose ir kartu parodykime, kokia svarbi mums Lietuva“, – švęsti valstybinę šventę kviečia Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Siekiant prisiminti ir įprasminti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Šiauliuose ilgiau nei savaitę bus organizuojami renginiai. „Vasario 16-oji viena reikšmingiausių istorinių datų mūsų šaliai. Tai – tvirtos ir nenugalimos tautiečių dvasios eiti laisvės keliu diena. Tikiu, kad kiekvienas, iškeldamas trispalvę savo kieme, prisimename dideles pergales, pakeitusias šalies likimą. Švęskime šią dieną, dalyvaukime renginiuose. Tegul mūsų šviesuolių neblėstantis užsispyrimas ir ryžtas tampa įkvėpimu saugoti laisvę“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, vasario 15 d. 18 val. Šiaulių kultūros centro Kamerinėje salėje vyks tradicinis lietuvybę puoselėjantis koncertas „Lietuviais esame mes gimę“ (įeiti bus galima tik su kvietimais). Renginio šventinę nuotaiką kurs Šiaulių miesto ir svečių iš Šiaulių rajono muzikiniai pasirodymai, atliekamos patriotinės dainos.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimas vasario 16-ąją tradiciškai prasidės Prisikėlimo aikštėje, kur po šv. Mišių, 12 val. vyks vėliavos pakėlimo ceremonija. Šiais metais vėliavą kels buvęs Šiaulių miesto meras, ilgametis miesto Tarybos narys, politikas ir visuomenininkas Vytautas Juškus.

Renginiui istorinės reikšmės suteiks teatralizuota muzikinė programa „Signatarai. Nuotrauka ilgai atminčiai“. Pagrindinėje miesto aikštėje inscenizuojamo istorinio momento herojais taps Valstybinio Šiaulių dramos teatro ir Naisių vasaros teatro aktoriai, Šiaulių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvų nariai. Renginio dalyvius džiugins Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vad. ir dirig. S. Vaičiulionis, dirig. G. Brūzga) ir solistas, galingo balso savininkas Juozas Janužas. Viliamasi, kad šventinis renginys ne tik skatins didžiuotis savo šalies istorija, bet ir leis nepamiršti, kad nepriklausomybę reikia branginti ir saugoti.

Švęsti valstybę bus galima ir Šiaulių kultūros centro Didžiojoje koncertų salėje. Koncerte „Tėvynės spalvos“ meilė Lietuvai skleisis metų metus puoselėtomis šokio tradicijomis. Žiūrovus savo spalvingais choreografiniais šedevrais sveikins Šiaulių miesto kolektyvai. Įėjimas į renginį su kvietimais.

Valstybei svarbios datos įprasminimas tęsis Šiaulių Švč. Mergelės Marijos nekaltojo prasidėjimo bažnyčioje, kurioje šventinį pasirodymą tautiečiams dovanos Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata Solaris“ (meno vad. ir dirig. V. Čepinskis), Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (meno vad. ir vyr. dirig. L. Balandis), solistai Aurelija Stasiulytė (mecosopranas), Juozas Janužas (tenoras), Paulius Prasauskas (bosas).

Vasario 16-ąją miestiečiai turės galimybę dalyvauti Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje vyksiančioje LR Seimo nario, karo istoriko prof. Valdo Rakučio viešoje paskaitoje „Šiauliai Pirmojo pasaulinio karo ir nepriklausomybės kovų metais: 1914–1923“, folkloro ansamblio „Salduvė“ koncerte „Oi, dyga auga“ ir lietuvių poetų tekstų skaitymuose, kurie vyks Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“.

Švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną bus galima ir dalyvaujant kitose veiklose. Čia šiauliečių ir miesto svečių lauks parodos, edukacijos, ekskursijos, kurios primins istorinės dienos prasmę ir reikšmę. Šventinę dieną, vasario 16-ąją, keliauti miesto viešuoju transportu bus daug įdomiau, mat 10–12 val. autobusuose vyks poetinė akcija „Nepriklausomybės maršrutas“: M. Martinaičio, J. Marcinkevičiaus, J. Krikščiūno-Jovaro, A. A. Jonyno ir kitų lietuvių poetų eiles skaitys Dramos teatro aktoriai Monika Šaltytė, Nomeda Bėčiūtė, Juozas Bindokas, Josifas Baliukevičius.
Visą renginių programą galima rasti Šiaulių kultūros centro (www.siauliukc.lt) arba Šiaulių miesto savivaldybės (www.siauliai.lt) interneto svetainėse.


Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, e. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt


L. Yarmoshenko nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN