Kristinos Švenčionytės parodos „Plyšys / Crevice“ atidarymas KKKC (2024-01-19)

Naujienos: Renginiai , 2024-01-16 22:20
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

2024 m. sausio 19 d., penktadienį, 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma pirmoji Kristinos Švenčionytės solo paroda „Plyšys / Crevice“. Parodos atidarymo metu K. Švenčionytė atliks performansą ,,Yra tik dabar ir dabar ir dabar“. Performatyvioje parodoje, kuri veiks ne tik kaip instaliacijų paroda, bet ir kaip performansų atlikimo aikštelė, bus bandoma išryškinti kelias plyšio formas. Bus aptariamas parodos lankytojo ir kūrėjo santykis, nagrinėjamas žmonijos nesusikalbėjimas, užčiuopiami jautriausi netekties palikti plyšiai. Paroda veiks iki vasario 11 dienos.


BERIBĖ, BEKRAŠTĖ, KAIP JUODOJI SKYLĖ

Parodos autorė – menininkė, performansų kūrėja ir aktorė K. Švenčionytė sako, kad ,,parodos pavadinimas yra „Plyšys“, bet mintyse ištaria antrąją – nutylėtą – pavadinimo dalį: „be pabaigos“. Plyšys – įtrūkusi vieta, pailga skylė, spraga, tuščia ertmė. Pabaiga – galutinis taškas, po kurio įvyksta virsmas, pokytis, atsiranda nauja tėkmė. Plyšio pabaigos nebuvimas žymi tai, kad žiojėjanti spraga niekada nepasibaigs. Tokioje spragoje, tarsi juodojoje skylėje, įmanoma prasmegti, patirti nesvarumo būseną, galima joje nardyti skersai ir išilgai, nes jos gylis – beribis. Man svarbūs įvairūs plyšiai, įtrūkiai, skilimai ir galimas jų kosmosas, harmoningas sambūvis. Plyšys, kuris įprastai yra laikomas neigiamu krūviu įkrautu žodžiu / vaizdiniu, dažnu atveju norimas užtaisyti, užlopyti, šioje parodoje įgauna teigiamą konotaciją – savivokos ir savianalizės, melo demaskavimo, atvirumo sau. Įkūnydama meninę praktiką, taip pat ir biografines patirtis, paroda „Plyšys“ atveria tuštumos (o gal – praradimų / skausmo?) diapazoną <...> ,,Plyšiu“ noriu pasidalinti tam, kad nebandyčiau jo prievartingai užlopyti, o panarsčius po jo pakampius, gal net jais pasimėgavus, pavyktų vis mažiau jį neigti. Tada, tikėtina, ir jo kraštelis pasirodys“.


PERFORMATYVI PLYŠIO ANATOMIJA

Parodos metu KKKC taps plyšiu, suteikiančiu galimybę panirti į įvairialypes draskančias ir užliuliuojančias ertmes. Todėl parodos metu numatomi keturi menininkės performansai. Parodos bei performanso bilietus galima įsigyti kasoje. (bilieto kaina 3 Eur, su nuolaida 1,5 Eur) Po performansų žiūrovai kviečiami į diskusijas:
• Sausio 19 d. 18 – 18.20 val. „Yra tik dabar ir dabar ir dabar“
• Sausio 20 d. 18 – 18.15 val. „Išvirkščias profilis“
• Vasario 2 d. 18 – 19.00 val. „DEMO VERSIO“
• Vasario 3 d. 18 – 18.20 val. „Atminties linija“


KŪRĖJA

Kristina Švenčionytė (g. 1992 m., Lietuva) – profesionali aktorė, sukūrusi per 40 vaidmenų Lietuvos ir užsienio teatre ir kine. Lietuvos šiuolaikinio performanso kūrėja ir atlikėja, jungianti instaliacijų meną ir tekstus bei performansą. Kristina yra tarpdisciplininė menininkė, baigusi aktorinio meistriškumo bakalauro studijas LMTA, šiuolaikinės skulptūros magistro studijas VDA. Ji stažavosi ir dirbo užsienio meno lauke: Danijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Latvijoje. Kūrėja gilinasi į performanso meną, audiovizualinę kūrybą, sintetina tekstą, jo akustinę raišką ir skulptūrą / instaliaciją. K. Švenčionytė pastaraisiais metais dirbo bei savo kūrybą pristatė bendradarbiaujant su kitais menininkais Nacionalinėje Danijos galerijoje Kopenhagoje (,,Statens Museum for Kunst“) (bendradarbiaujant su ,,Hotel Pro Forma“) Ispanijoje, Barselonos galerijoje / knygyne ,,La Social“, Graikijoje, Atėnų teatre ,,KET (TV Control Center)“ (bendradarbiaujant su Panevėžio teatru ,,Menas“, rež. Monika Klimaite ir chor. Phaedra Soutou), Užupio meno inkubatoriaus galerijoje, MMLAB erdvėje, galerijoje ,,galerija 11“, galerijoje ,,Morka“, kultūriniame taške ,,Paviljonas“, Vilniaus Rotušėje, galerijoje ,,5 MALŪNAI“, ant Vilniaus Žaliojo tilto platformų, Kauno kultūros centre.

Parodos konsultantės – Justė Kostikovaitė, Simona Žemaitytė
Parodos rėmėjas – Užupio meno inkubatorius

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba). Parodos atidarymo metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose, publikuotuose įvairiose medijos priemonėse. Daugiau informacijos www.kkkc.lt ir www.kulturpolis.lt.


KKKC informacija
Nuotraukos iš asmeninės Kristinos Švenčionytės albumo


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN