,,VMG Lignum construction“ konstrukcinės medienos gamyklai – 44 mln. eurų investicinė paskola (Akmenės r.)

Naujienos: Verslas , 2023-05-10 22:11
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) tvarios statybos ir renovacijos konstrukcijų gamyklą vystančiai „VMG Lignum construction“ kompanijai suteikta 44 mln. eurų vertės „Swedbank“ investicinė paskola. Ji bus skirta naujosios gamyklos plėtrai ir konstrukcinės medienos produktų gamybai reikalingos įrangos įsigijimui.

Kartu su Hanner ir „Baltic Industrial Fund II“ valdoma „VMG Lignum construction“ Akmenės LEZ stato 29 tūkst. kv. metrų konstrukcinių medienos gaminių gamyklos pastatą. Šiemet jame ketinama pradėti sluoksninės lukštų medienos (LVL) sijų bei plokščių ir dvitėjinių medienos sijų (I-joist) gamybą.

,,VMG Lignum construction“ valdybos pirmininko Mindaugo Kozineco teigimu, planuojama, kad šioje gamykloje per metus bus pagaminta iki 120 000 kub. metrų LVL ir iki 15 mln. metrų I-joist produkcijos.

„Manome, kad Lietuva gali tapti medienos statybinių komponentų gamybos lydere Europoje, todėl nuosekliai didiname ir tobuliname gamybos pajėgumus. Juos suplanavome įvertinę pasaulinės rinkos potencialą, kad galėtume patenkinti didžiųjų pasaulio valstybių poreikį konstrukcinės medienos segmente. Mums labai svarbu, kad vienas didžiųjų bankų Lietuvoje pasitiki ir palaiko mūsų planus“, – sako M. Kozinecas.

Anot jo, Skandinavijos šalyse apie 80–90 proc. naujų gyvenamųjų pastatų yra statomi iš tvarių organinių medžiagų. Savo produkciją „VMG Lignum construction“ taip pat ketina siūlyti Didžiosios Britanijos, Vokietijos, JAV ir kitoms globalioms rinkoms.

„Šis modernios „VMG Lignum construction“ gamyklos finansavimas yra ilgalaikės strateginės partnerystės rezultatas. Džiaugiamės prisidėdami prie projekto, kurio produkcija didina šalies medienos sektoriuje sukuriamą pridėtinę vertę ir tuo pačiu metu padeda mažinti su statybų procesu susijusias emisijas. Ši inovatyvi gamykla jau artimiausioje ateityje reikšmingai prisidės prie tvaraus Lietuvos eksporto potencialo augimo“, – sako „Swedbank“ Viešųjų ir tarptautinių klientų skyriaus vadovas Tomas Petrauskas.

Pasak „Swedbank“ atstovo, naujoji gamykla įgalins statybų sektoriaus tvarumo transformaciją įvairiose pasaulio šalyse, o Lietuvai tai leis užimti reikšmingesnę vietą aplinkai draugiškų statybos medžiagų tiekimo grandinėje.

Europos Žaliojo kurso strategija siekia, kad Europos Sąjunga iki 2050 m. taptų klimatui neutrali ir tvari, o statyboms ir renovacijai reikalinga energija bei ištekliai – vartojami efektyviai ir įvertinant jų poveikį aplinkai.

Kembridžo universiteto vertinimu, pastatai ES yra atsakingi už „50 proc. visų išgaunamų medžiagų, 42 proc. galutinio energijos suvartojimo, 35 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) ir 32 proc. atliekų srautų“.

Lietuvos Vyriausybė yra įsipareigojusi, kad nuo 2024 m. visuose statomuose visuomeniniuose pastatuose tvarios organinės medžiagos turės sudaryti bent 50 procentų.

„Statant iš tradicinių statybinių medžiagų, kaip plienas ar betonas, išskiriama beveik 23 proc. visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Europos ir pasaulio statybų sektorius turės atsigręžti į organines atsinaujinančias statybų medžiagas, kaip mediena, kad pastatai būtų tausesni, pigesni ir tvaresni“, – pažymi ,,VMG Lignum construction“ valdybos pirmininkas.

Pasak M. Kozineco, jau pernai N. Akmenėje buvo pagaminti pirmieji tvariai statybai ir renovacijai skirti gaminiai – grindims ir sienoms skirta statybinė konstrukcinė medienos drožlių plokštė „VMG LINGUM BOARD“. Jo teigimu, konstrukcinės medienos gamybos veikla regione, užbaigus paskutinįjį projekto etapą, leis sukurti per 300 naujų darbo vietų.

Nuo 2020 m. Akmenės LEZ jau veikia viena didžiausių Europoje medienos drožlių plokštės gamykla, į kurią investuota apie 150 mln. eurų ir sukurta 170 aukštos pridėtinės vertės naujų darbo vietų.

Toje pačioje vietoje artimiausiu metu bus oficialiai atverta ir nauja korpusinių baldų gamykla. Investicijos į šį projektą sieks apie 80 mln. eurų. Ateityje gamykloje bus sukurta apie 400 naujų darbo vietų.

Įgyvendinus investicinius projektus, Akmenės LEZ medienos perdirbimo ir tvarių medienos gaminių gamybos sektoriuje iki 2025 m. iš viso bus sukurta daugiau nei 1000 naujų darbo vietų, o bendra investicijų suma į šį sektorių sieks per pusę milijardo eurų.


Kontaktai žiniasklaidai:
Tadas Valančius
M +370 602 19419
@ t.valancius@publicum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN