Artėjant Tulpių žydėjimo šventei Burbiškio dvare skleidžiasi žiedai (Radviliškio r.)

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2023-04-28 13:58
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvare (Radviliškio r.) skleidžiasi įvairiaspalviai tulpių žiedai – jau netrukus, gegužės 13 dieną, dvare vyks vienintelis Lietuvoje festivalis „Tulpių žydėjimo šventė“.

Šiemet festivalis organizuojamas jau 22-ąjį kartą. Gilias tradicijas turinčiame festivalyje lankytojams siūloma gausybė veiklų: mėgautis žydėjimu ir gera muzika, susipažinti su dvaro istorija, tradicijoms ir kultūra, išmokti senovinių žaidimų, veiklų ir išbandyti šiuolaikines pramogas, autentiškoje dvaro aplinkoje pajausti praėjusio laiko dvasią.

Ankstyviausios tulpės Burbiškio dvare šiemet žiedus išskleidė balandžio 18 dieną. Atšilus orams, saulė pažadino ir daugiau tulpių veislių – šiuo metu tulpyne žydi apie 20 procentų įvairiaspalvių žiedų. Tikras pavasario džiaugsmas ir malonumas akims!

Kasdien besiskleidžiantys žiedai iki Tulpių žydėjimo šventės taps įvairiaspalve, kvapnia gėlių jūra, į festivalį sukviečiančia tūkstančius lankytojų. Burbiškio dvaro gėlynas kasmet pasipildo naujomis veislėmis, tad lankytojai kaskart gali rasti kažką naujo ir nematyto. Šiuo metu kolekcijoje skaičiuojama apie 500 veislių tulpių – kone visa gamtos paletė.

Tulpės Burbiškio dvare pražysta ne tik dvaro gėlyno lysvėse, kaip būdavo sodinama XX amžiaus pradžioje, bet ir parko klombose: vidiniame dvaro rūmų kieme, tvenkinių pakrantėse, parteryje, tad lankytojai kviečiami pažinti visus išpuoselėto dvaro kampelius.

Dar praėjusio amžiaus pirmoje pusėje Burbiškio dvaro svečiai itin mėgo ilgus pasivaikščiojimus. Ir šiandien lankytojai gali džiaugtis atbundančia gamta vaikštinėdami net 28 hektarų peizažiniame parke, grožėtis tvenkinių ir kanalų sistema su keliolika salų, daugybe pusiasalių, sąsiaurių, tiltų ir tiltelių, prisėsti romantiškoje pavėsinėje.

Gera žinia – kad lankytojai kuo ilgiau galėtų grožėtis pražydusiu Burbiškio dvaru, pailgintas darbo laikas. Gegužės 1– 25 dienomis muziejus pirmadieniais dirbs nuo 9 iki 18 valandos, antradieniais– sekmadieniais – nuo 9 iki 20 valandos.

Festivalio dieną, gegužės 13-ąją, lankytojai Burbiškio dvare bus laukiami jau nuo 9 valandos. Festivalis iškilmingai prasidės 13 valandą. Šventę ves aktorius Jokūbas Bareikis.

Pasveikinus šventės dalyvius, įsisuks įnoringiausiems skoniams pritaikyta koncertinė programa „Reveransas muzikai – laiko ir stilių karuselė“.

13 valandą 20 minučių klausytojų numylėtiniai, charizmatiški, artistiški operos solistai Liudas Mikalauskas ir Ona Kolobovaitė bei Šiaulių pučiamųjų orkestras dovanos uždegančią koncertinę programą „Onyte, einam su manim pašokti!“.

15 valandą Burbiškio dvare karaliaus džiazas ir svingas – vienintelis Lietuvoje profesionalių džiazo dainininkių trio „The Ditties“ ir pianistas Dmitrij Golovanov sugrąžins pašėlusias praėjusio amžiaus dienas.

16 valandą 10 minučių vienas garsiausių šalies atlikėjų Vidas Bareikis su grupe klausytojus džiugins puikiai žinomomis ir pamėgtomis dainomis.

17 valandą 40 minučių dvaro parką užlies apžavai – koncertuos net tris M.A.M.A. apdovanojimus šiemet pelnęs atlikėjas Vaidas Baumila su grupe.

Nuo 12 iki 18 valandos dvaro erdvėse skoningai ir estetiškai persipins istorija, menas, pramogos.
Vidiniame dvaro rūmų kieme senojo šokio trupė „Festa Cortese“ atgaivins XVIII– XIX amžiaus nuotaiką. Lankytojai galės gėrėtis senaisiais kostiumais ir istorinių šokių pasirodymais. Po dvaro parką vaikštinės XIX amžiaus II pusės istorinių kostiumų rekonstruktoriai iš Lietuvos ir Lenkijos, Klaipėdos pilies teatro aktoriai atgaivins programos „Versalio sodai“ personažus, lankytojus sveikins už visus aukštesni džentelmenai – Vilniaus kojūkininkai.

Dvare darbuosis dvaro fotografai – veiks istorinės fotografijos fotoateljė-dirbtuvės, edukacinę programą „Penkiaminutė“ ves Atvirosios fotografijos dirbtuvės. Norintieji piešto portreto, galės apsilankyti pas šaržų dailininkę.

Dvaro sode netrūks azarto: istorinių žaidimų mokys „Vikingų kaimas“, šiuolaikiniai žaidimų – „Brain games“.

Dvaro gėlyne skambės senoji muzika – puošnus rylininkas gros su ypatingu instrumentu – XIX amžiaus ryla.

Dvaro parteryje rikiuosis senoviniai (pagaminti iki 1940 metų) automobiliai, rūmų verandoje akį trauks kolekcininko Klemento Sakalausko muzikinių dėžučių ir gramofonų paroda, konferencijų salėje veiks paroda „Istorija, paveldas, atmintis. Pasakojimas apie Daugyvenės kultūros istorijos muziejų-draustinį“.

Festivalyje bus galima įsigyti lauktuvių – veiks tautodailininkų, amatininkų ir kulinarinio paveldo gaminių mugė.

Šventinė žydėjimo nuotaika tęsis ir gegužės 14 dieną – vyks koncertas „Legenda. Vytautas Kernagis. Istorijos ir dainos“, veiks muzikinių dėžučių ir gramofonų, muziejaus istorijos ir kitos parodos.

Išsamesnė informacija apie Burbiškio dvaro Tulpių žydėjimo festivalį – muziejaus internetiniame puslapyje www.daugyvenesmuziejus.lt.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Lauros Prascevičiūtės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN