Kražiuose įvyko Literatūros forumas (Kelmės r.)

Naujienos: Švietimas , 2023-04-06 11:21
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Literatūra neatsiejama nuo žmogaus, o žmogus nuo literatūros. Tai viena gražiausių raiškos formų, kuri gali bendrai apjungti tautą, pasaulį, epochą, ir nesvarbu kokia literatūros formos apraiška patinka labiau – visos jos unikalios bei randa savo skaitytoją. Galime drąsiai teigti, kad literatūra neatsiejama nuo Kražių. Čia, Kražių jėzuitų kolegijoje, dėstė poetiką ir sintaksę, gyveno ir kūrė vienas žymiausių lotyniškai rašiusių XVII a. Europos poetų, vadintas „Sarmatų Horacijumi“, literatūros teoretikas, Vilniaus universiteto profesorius Motiejus Kazimieras Sarbievijus.
Kražiai stebuklinga vieta turinti neįtikėtinai ryškią aurą, kuri apgaubia kiekvieną apsilankiusį ir užliūliuoja nepaprasta magija kurti. Dažnas atvykęs čia kartą, būtinai sugrįš, kaip mėgstam juokauti – susirgęs „kražlige“. Todėl tikime, kad M. K. Sarbievijus šiuose kraštuose paliko mažą dalelę savęs, tad Kražiai tapo savotišku meniškų sielų traukos centru.

Balandžio 1 d. į Kražius atvyko gausus būrys literatūros puoselėtojų bei mylėtojų. Pirmą kartą Kražiuose rengtame Literatūros forume dalyvavo daugiau nei 50 skirtingų žanrų autorių, bibliotekų, skaitytojų klubų, leidyklų atstovų, apžvalgininkų bei būsimųjų autorių. Forumo metu buvo diskutuojama įvairiomis temomis: rašymo bei literatūros žanrų, leidybos subtilybių, skaitomumo populiarinimo, rezidencijų kūrimo bei kitomis aktualijomis. Atvykę forumo svečiai pirmiausia buvo pakviesti į ekskursiją, kurią vedė Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejaus vedėjas Vygantas Mažonas. vestoje ekskursijoje. Forumą atidarė ir sveikinimo žodį tarė Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro direktorė Lina Mikalajūnaitė ir Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos direktorė Rita Grišienė, kurios nuoširdžiai linkėjo, kad šis forumas įkvėptų kiekvieną kuriantį nebijoti siekti savo svajonių.

Viso forumo metu netrūko gerų emocijų, juoko, nuoširdžių pokalbių bei siurprizų. Charizmatiškieji forumo moderatoriai – aktorius/režisierius Robertas Lenartavičius ir iš Klaipėdos krašto atvykusi bibliotekininkė Inesa Atkočaitienė, nestokojo kūrybiškumo. Taip pat forumo metu įvyko greitas aukcionas, kurio metu buvo parduotas pirmasis romano „Tu mano rojus“ egzempliorius. Autorė Tyla Audroje juokavo, kad pati net nespėjo „pasidžiaugti“ knyga, tačiau aukciono tikslas kilnus – suma gauta už knygą bus pervesta į Ukrainos paramos fondą.


Simona Šarauskienė
Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro meno skyriaus vedėja
Foto - DVFoto


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN