Šį pavasarį mineralinio azoto šalies dirvožemyje yra daugiau

Naujienos: Mokslas , 2019-03-27 19:07
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Dėl šilto ir ilgo rudens šį pavasarį mineralinio azoto pokyčiai dirvožemyje yra nedideli, todėl daugeliui žemdirbių nereikės koreguoti žemės ūkio augalų tręšimo normų.
Mineralinio azoto stebėseną šalies dirvožemiuose Žemės ūkio ministerijos užsakymu kasmet atlieka Agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Agrocheminių tyrimų laboratorija.
Kaip rodo iš visos Lietuvos (daugiau kaip 200 aikštelių) surinktų dirvožemio ėminių tyrimai, kovo mėnesį mineralinio azoto 0–60 cm sluoksnyje vidutiniškai yra sukaupta 49 kg/ha, o tai yra net 14 kg/ha daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.
Didžiausi mineralinio azoto kiekiai (60–70 kg/ha) nustatyti Vidurio Lietuvoje. Kiek mažiau (50–60 kg/ha) jo rasta Šakių, dalyje Vilkaviškio ir Marijampolės, Prienų, Kaišiadorių ir Širvintų rajonų savivaldybių dirvožemiuose. O štai Pietryčių Lietuvoje jo kiekiai kai kur nesiekė ir 30 kg/ha.
Vertinant mineralinio azoto kiekį pagal auginamus augalus, daugiamečių žolių plotuose 0–60 cm sluoksnyje vidutiniškai jo buvo 30,3 kg/ha, po auginto vasarojaus – 40 kg/ha, po buvusių kaupiamųjų augalų – 55,8 kg/ha, esamuose žiemkenčių ir rapsų plotuose – 62,4 kg/ha, po buvusių žiemkenčių – 63 kg/ha.
Pagal gylį mineralinis azotas šalyje vidutiniškai pasiskirstė taip: 0–30 cm dirvožemio sluoksnyje jo vidutiniškai buvo 28 kg/ha, 30–60 cm – 20,8 kg/ha ir 60–90 cm – 16,9 kg/ha.
Kaip šiemet tręšti augalus prasidėjus augalų vegetacijai? Laboratorijos specialistai rekomenduoja plotuose, kur mineralinio azoto 0–60 cm gylyje nustatyta 50–60 kg/ha, trąšų normos nekoreguoti ir žemės ūkio augalus tręšti pagal planuojam derliui išauginti apskaičiuotą azoto kiekį. Kur mineralinio azoto nustatyta mažiau nei 50 kg/ha, augalams trąšų normą, palyginus su apskaičiuota planuojamam derliui gauti, reikėtų didinti 10–15 kg/ha. Žiemkenčių pasėlius pavasarį pirmuoju tręšimu siūloma tręšti iki 60 kg/ha azoto, o po geresnių priešsėlių – 45 kg/ha.
Tuose plotuose, kur mineralinio azoto rasta mažiau kaip 40 kg/ha, reikėtų atsižvelgti ir į dirvožemio našumą. Esant žemės našumo balui mažiau kaip 40, labiau didinti azoto trąšų normų nereikėtų. Ten kur našumo balas didesnis, sunkesnės granuliometrinės sudėties dirvožemiuose azoto trąšų normas reikėtų didinti 15–20 kg/ha, o lengvesnės sudėties dirvožemiuose – 10–15 kg/ha.
Ankstyvas pavasaris padarys įtaką ankstesnei organinių medžiagų mineralizacijai dirvožemyje, todėl mokslininkai tikisi, kad antroje pavasario pusėje mineralinio azoto atsargos dirvožemyje padidės.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN