„Nuo Jurginių – lig Žolinių“ (Kelmės r.)

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-08-10 21:42
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Šešioliktą respublikinę sūrių šventę „Nuo Jurginių – lig Žolinių“ sudarė renginių ciklas. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais Pakražančio kultūros centre galima apžiūrėti tautodailininkės Danutės Saukaitienės šieno skulptūrų parodą. Rugpjūčio 5 d. dalyvauta edukacinėse programose asociacijoje „Valpainių sūriai“. Čia gaspadinė Dalia Zakarienė supažindino su sūrių gamybos procesu ir verslo sukūrimo galimybėmis, istorinės sūrininkystės tema paskaitą skaitė gastronomijos ir kulinarijos ekspertas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas, vyriausiasis mokslo darbuotojas, prof. dr. Rimvydas Laužikas. Tą pačią dieną, popiet, visi rinkosi į Pakražančio kultūros centrą, kur vyko susitikimas ir edukacija su tautodailininke Danute Saukaitiene.

Rugpjūčio 7 d. Pakražančio kultūros centras visus sukvietė į šventę, kuri prasidėjo sūrininkių ir sūrių registracija. Vidurdienį Šventąsias Mišias Pakražančio Šv. Mergelės Marijos bažnyčioje už ūkininkus, šeimininkes ir derlių aukojo Pakražančio parapijos klebonas Eduardas Semaška.

Po Šv. Mišių prasidėjo respublikinės sūrių šventės koncertinė programa, kurios metu scenoje apdovanota 11 šeimininkių ir 4 pieno ūkiai. Į šventę degustacijai pristatyti 27 įvairių skonių sūriai, o kur dar 410 sūrių, skirtų parduoti. Džiugu, kad nei vieno sūrio neteko vežtis namo.

Programos metu scenoje visus pasveikino Pakražančio kultūros centro tradicinė kapela „Gers čiesas“, vad. L. Lapinskienė. Koncerto metu scenoje pasirodė folkloro ansambliai ir tradicinės kapelos, atstovavusios visiems Lietuvos etnografiniams regionams:Senųjų kaimo tradicijų kultūros centro folkloro ansamblis „Vainuta“, vad. J. Majienė (Mažoji Lietuva), Elektrėnų kultūros centro folkloro ansamblis „Runga“, vad. R. Vaičekonytė-Chveduk (Dzūkija), Vilkaviškio kultūros centro folkloro ansamblis „Sūduviai“, vad. J. Drunienė (Suvalkija), Salako kultūros namų kaimo kapela „Vaivoras“, vad. D. Kisielienė (Aukštaitija), Raseinių kultūros centro tradicinės instrumentinės muzikos ansamblis „Dubysa“, vad. D. Maslauskas (Žemaitija).

Renginyje visi susirinkusieji vaišinosi ne tik sūriais, bet ir tradiciškai Pakražančio seniūnijos bendruomenių kepta kiaušiniene. Organizuotos edukacijos, veikė pramogų zona vaikams. Šventė baigėsi gyvo garso grupės „Kitava“ koncertu.

Sveikinimo žodį tarė Kelmės rajono savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius, Kelmės rajono savivaldybės tarybos nariai Vytautas Barkauskas ir Emilija Kvietkuvienė.

Renginio rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Kelmės rajono savivaldybė ir, žinoma, šeimininkės, į šventę suvežusios savos gamybos sūrius, nes be jų nebūtų ir šventės!


Informaciją parengė Laima Lapinskienė
šaltinis: https://www.kelme.lt/nuo-jurginiu-lig-zoliniu/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN