Burbiškio dvaro Tulpių žydėjimo šventė baigėsi – žydėjimas tęsiasi

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-05-10 20:41
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Šeštadienį po dvejų metų pertraukos į Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvarą (Radviliškio r.) grįžo tradicinė Tulpių žydėjimo šventė, sulaukusi daugybės svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio. Renginio dalyvius pasveikino ir vakarop į šventę atvykusi Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. Premjerė, lydima Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktorės dr. Lauros Prascevičiūtės, su dideliu susidomėjimu apžiūrėjo muziejaus ekspozicijas, parodas, tulpių ekspoziciją, oranžeriją, peizažinį parką bei pasirašė Svečių knygoje.
Burbiškio dvaro tulpių žiedų magija, geras oras, muzika, pakili nuotaika kūrė ypatingą pavasario ir žydėjimo šventės atmosferą.

„Ši vietovė šiandien atrodo kaip iš pasakos“, – sakė šventės vedėjas Justinas Daugėla, trumpai lankytojams priminęs tulpių Burbiškio dvare istoriją. Tulpės dvare – daugiametė tradicija, gėlės čia žydėjo jau XX amžiaus pradžioje. Tulpių žydėjimo šventė Burbiškio dvare antrąjį gegužės savaitgalį vyksta nuo 1999 metų. Festivalio sumanytojas – ilgametis muziejaus-draustinio direktorius Egidijus Prascevičius.

Tulpių žydėjimas Lietuvoje švenčiamas tik Burbiškio dvare. Šiemet Tulpių žydėjimo šventė vyko 21-ąjį kartą. Iškilmingame šventės atidaryme dalyvavo kultūros ministras Simonas Kairys, Seimo nariai Antanas Čepononis, Vytautas Juozapaitis, Radviliškio rajono meras Vytautas Simelis, administracijos direktorė Jolanta Margaitienė, direktorės pavaduotojas Justinas Pranys, Ukrainos Novovolynsko miesto savivaldybės atstovės Marija Dušuk ir Ivanka Cyciuk, kaimyninių miestų merai ir kiti garbūs svečiai.

Radviliškio rajono meras V. Simelis sveikino visus sugrįžusius į Burbiškį po dvejų karantino metų ir prisiminė 1999 metus, kai buvo pirmą kartą organizuojama Tulpių žydėjimo šventė. Tąkart buvo daug baimės, nerimo, ar pavyks? Į šventę lankytojų atvyko gerokai daugiau nei buvo tikėtasi.
„Ši šventė, apie kurią žino praktiškai kiekvienas lietuvis, ta gausybė žmonių, gausybė mašinų važiuojant į šitą dvarą, nuteikia labai viltingai ir optimistiškai“, – sakė kultūros ministras S. Kairys.
„Be galo smagu matyti jus vėl čia! Daugiau šypsenų, daugiau susitikimų, gražių žydinčių tulpių! Visada buvote, esate laukiami, gražios, nuostabios šventės ir gerų akimirkų!“ – linkėjo Seimo narys A. Čepononis.

Garbingiems svečiams įteiktos atminimo dovanos – Žydrūnės Vilimaitienės ir Svetlanos Viluskienės specialiai šiai šventei sukurtos keraminės tulpės.

„Šventę skelbiu atidaryta!“ – šiuos Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktorės dr. Lauros Prascevičiūtės žodžius palydėjo ne tik plojimai, bet ir scenos fejerverkai.

Tulpių žydėjimo šventėje koncertavo Šv. Kristoforo kamerinis orkestras su Justinu Lapatinsku, Jeronimas Milius ir Karina Krysko su Kauno bigbendu, Monique su grupe, Linas Adomaitis su ritmo grupe.

Muzika sklido ir įvairiaspalviame tulpyne: pasipuošę ponai grojo muzikinėmis dėžutėmis – „šarmankėmis“. Prie tulpių lysvių pastatytame rėmelyje visi norintys galėjo įsiamžinti tulpių fone tarsi paveiksle.

Meninės ir edukacinės erdvės pasklido po visą išpuoselėtą dvaro parką. Daugybės smalsuolių sulaukė senovinių automobilių paroda, lankytojai buvo kviečiami spręsti tulpės formos kryžiažodį, pūsti muilo burbulus, sudalyvauti moksliniame šou, veikė tautodailininkų, kulinarinio paveldo, gėlininkų mugė. Bet labiausiai visus viliojo kasmet naujomis veislėmis pasipildantis tulpynas. Dvaro tulpių kolekcija buvo atnaujinta ir pernai.

Pasak Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio sodininkės gėlininkės Anastasijos Rutos Abukauskaitės, šiemet lankytojai gėlyne mato daugiau violetinių ir baltų atspalvių, nes Europos soduose itin madingos purpurinės, vyšninės ir baltos spalvos.

Burbiškio dvaro gėlyne dabar sukaupta 480 veislių tulpių. Tulpės skleidžiasi ne tik lysvėse, bet ir vidiniame dvaro rūmų kieme, pakrantėse, parteryje. Šiuo metu žydi 50–60 procentų žiedų.
„Manome, kad pražys daugiau nei milijonas tulpių ir džiugins lankytojus dar mažiausiai 2–3 savaites, viskas priklausys nuo orų. Lankytojams norime perduoti žinią, kad tulpės žydi ne vieną dieną, ne tik per Tulpių žydėjimo šventę, bet gerokai ilgiau“, – sakė L. Prascevičiūtė.

Kad būtų galima kuo ilgiau gėrėtis žydėjimu, Burbiškio dvaro istorijos muziejus nuo gegužės 2 iki 25 dienos specialiai pailgino darbo laiką: antradienį–sekmadienį dirbs nuo 9 iki 20 valandos, pirmadienį – nuo 9 iki 18 valandos.

Žydint tulpėms, Burbiškio dvare tęsis ir renginiai. Gegužės 15 dieną 14 valandą koncerte „Pavasario muzikos spalvos“ gros Šiaulių pučiamųjų orkestras, dainuos operos solistas Liudas Mikalauskas. Gegužės 14–15 dienomis vyks Klemento Sakalausko veikiančių senoviškų muzikinių gramofonų ir muzikinių dėžučių paroda.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Augustės Labenskytės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN