Akcija „1000 ąžuolų giria Lietuvos mokyklose“ keliauja po Lietuvą

Naujienos: Švietimas , 2022-05-08 15:26
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Balandžio viduryje Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) su Miškų ir ekologijos fakultetu priešakyje pradėta vykdyti akcija „1000 ąžuolų giria Lietuvos mokyklose“ įgauna pagreitį. Pirmąją akcijos savaitę VDU ŽŪA bendruomenės atstovai aplankė 12 mokyklų, antrąją savaitę dar 15 mokyklų teritorijose buvo pasodinta dešimtys kilmingų ąžuolų sodinukų. Iš viso akcijoje panoro dalyvauti per 30 Lietuvos mokyklų.


Kilmingų ąžuolų palikuonys Lietuvos mokyklose

Ši akcija – tai prisidėjimas prie Lietuvos gamtos išsaugojimo, stiprybės ženklas mokyklose ir mūsų – VDU Žemės ūkio akademijos ir ugdymo įstaigų – bendrystės simbolis. Kiekvienas didingos kilmės ąžuolas mokyklos kieme ne tik simbolizuos ryšį su žeme, gamta, bet ir simboliškai teiks stiprybės kasdieniuose darbuose bei ryžto didingų tikslų siekime.

Mokykloms dovanojami ąžuoliukai išauginti VDU ŽŪA medelyne iš ąžuolų-gamtos paminklų – Kauno rajone esančio Karvelių ąžuolo, Kėdainių rajone augančio Šaravų ąžuolo bei kitų Kėdainių krašto rinktinių ąžuolų gilių. Karvelių ąžuolas – gamtos paminklu paskelbtas prieš daugiau nei pusę amžiaus. Kilmingojo ąžuolo kamieno apimtis siekia bemaž 7,5 m. Manoma, kad ąžuolas-gamtos paminklas skaičiuoja ne mažiau kaip 700 metų. Šaravų ąžuolas – prieš daugiau kaip pusamžį paskelbtas saugomu. Deja, ilgametis ąžuolas, neatlaikęs vėjo, prieš metus išvirto, tad šiandien pamatyti galima tik jo kamieną. O jo didybė lieka iš ąžuolo gilių išaugintuose palikuonyse, kurie ir papuoš šalies mokyklų teritorijas.

Kilmingų ąžuolų palikuonys įsitvirtins aprėpiant kone visą šalies teritoriją – ąžuoliukai jau puošia arba dar bus sodinami Klaipėdos, Plungės, Mažeikių, Šiaulių, Joniškio, Panevėžio, Ukmergės, Rokiškio, Visagino, Ignalinos, Švenčionių, Širvintų, Vilniaus, Trakų, Kaišiadorių, Kauno, Šakių, Jurbarko, Raseinių, Šilalės apylinkėse.


Antrąją akcijos savaitę VDU ŽŪA dovanojami ąžuolai papuošė 15 mokyklų teritorijas

Balandžio 25 dieną ąžuolo sodinukas papuošė Kulautuvos pagrindinės mokyklos kiemą. Vizito metu ugdymo įstaigos bendruomenei taip pat pristatytos VDU ŽŪA aktualijos, veiklos svarba tvariam ir pažangiam vystymuisi, planetos ateičiai, apžvelgtos VDU ŽŪA vykdomos studijų programos.

Balandžio 26 dieną kilmingų ąžuolų sodinukai pasodinti Panevėžio r. Raguvos gimnazijos teritorijoje – čia augs net 60 kilmingų ąžuolų. „Gimnazijos atstovai iš anksto paruošė vietas medelių sodinimui mokyklos teritorijoje. Dalis medelių buvo pasodinta Raguvos seniūnijos teritorijoje, prie ežerėlio. Miestelio seniūnas palaikė šią akciją ir pažadėjo prižiūrėti naujai pasodintų ąžuoliukų giraitę. Akcijos metu VDU Žemės ūkio akademijos atstovai III ir IV gimnazijos klasių mokiniams vedė karjeros ugdymo paskaitą ir supažindino su vykdomomis studijų programomis. Vėliau visa Raguvos gimnazijos bendruomenė buvo pakviesta į kiemą. VDU Žemės ūkio akademijos atstovai susirinkusiems paaiškino, kaip reikia sodinti medelius, kad jie prigytų, supažindino su miško sodinimo ypatumais. Žingeidūs sodintojai ėmėsi darbo. Dėkojame akcijos sumanytojams, VDU Žemės ūkio akademijos atstovams už ąžuolus ir gimnazijai įteiktą kilmingų medžių pažymėjimą, gimnazijos direktorei – už idėjos palaikymą ir visiems, prisidėjusiems prie tokios prasmingos akcijos“, – apie dalyvavimą iniciatyvoje rašė Panevėžio r. Raguvos gimnazija.

Tądien aplankyta ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija. „Prižiūrėsime pasodintus ąžuoliukus, kad jie augtų, stiprėtų ir primintų mūsų bendrystę. Dėkojame visiems akcijos dalyviams“, – teigė Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos atstovai. VDU Žemės ūkio akademijos bendruomenės nariai lankėsi ir Švenčionių r. Pabradės „Ryto“ gimnazijoje. „Gimnazistai kartu su VDU Žemės ūkio akademijos atstovais mokyklos kieme pasodino keturis ąžuoliukus. VDU ŽŪA atstovai gimnazistams pristatė Akademiją, jos veiklos svarbą tvariam ir pažangiam vystymuisi, planetos ateičiai, supažindino su studijų galimybėmis. Dėkojame VDU Žemės ūkio akademijos atstovams už nuoširdų bendravimą ir bendradarbiavimą“, – vizitu džiaugėsi Švenčionių r. Pabradės „Ryto“ gimnazija.

Praėjusią savaitę aplankyta ir akcijoje „1000 ąžuolų giria Lietuvos mokyklose“ dalyvaujančios Raseinių r. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos bendruomenė. „I–IV gimnazijos klasių mokiniams buvo pristatyta VDU Žemės ūkio akademija, studijų programos. Po paskaitos mūsų gimnazistams teko garbė dalyvauti VDU Žemės ūkio akademijos organizuojamoje akcijoje „1000 ąžuolų giria Lietuvos mokyklose“. Mūsų gimnazijai padovanoti 4 ąžuoliukai, kuriuos visi kartu pasodinome“, – akcijos įspūdžiais dalinosi Raseinių r. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos moksleiviai.

VDU Žemės ūkio akademijos atstovai lankėsi ir Mažeikių r. Viekšnių gimnazijoje. „Mūsų gimnazija tapo akcijos „1000 ąžuolų giria Lietuvos mokyklose“ dalyve. Gimnazijos teritorijoje pasodinta 10 ąžuolų“, – VDU Žemės ūkio akademijos atstovų vizitu džiaugėsi Mažeikių r. Viekšnių gimnazijos bendruomenė.

Ignalinos r. Vidiškių gimnazijos, kurią taip pat papuošė kilmingi ąžuoliukai, bendruomenė džiaugėsi VDU ŽŪA vizitu. „Norėjosi ne tik šalia gimnazijos turėti didingos kilmės ąžuolų, simbolizuojančių ryšį su žeme, gamta, bet ir susieti jų sodinimą su gimnazijos, kuri šiemet pažymi savo veiklos 30-metį, istorija. Balandžio 28 dieną gimnazijos bendruomenė kartu su Vidiškių seniūnu ir VDU ŽŪA atstovais šalia gimnazijos pasodino 3 ąžuoliukus. Medelius papuošė užrištos Lietuvos valstybinės vėliavos spalvų juostelės. Tikimės, kad pasodinti ąžuoliukai, kaip ir vaikai, atėję į mokyklą, kasmet augs, stiprės, tiesis į saulę ir savo ošimu teiks gimnazijos bendruomenei stiprybės kasdieniuose darbuose bei ryžto siekiant mažų ir didelių tikslų“, – teigė gimnazijos atstovai. Tą pačią dieną kilmingų ąžuolų palikuonys pasodinti ir Visagino „Verdenės“ gimnazijoje bei Kaišiadorių Prezidento Algirdo Brazausko gimnazijoje. Kilmingi ąžuoliukai buvo pasodinti ir netrukus sužaliuos ir dviejų sostinės mokyklų – Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijos ir Vilniaus Radvilų gimnazijos teritorijose. Šv. Kristoforo gimnazijoje pasodinta 10 kilmingų ąžuoliukų. Radvilų gimnazijos teritoriją papuošė 4 kilmingų ąžuolų palikuonys. Čia ąžuolus sodino keturios abiturientų klasės, tad kiekvienas medis bus klasės simbolis mokykloje. Ąžuolų-gamtos paminklų palikuonys papuošė ir VDU Žemės ūkio akademijos kaimynystėje įsikūrusią VDU Ugnės Karvelis gimnaziją. Čia gimnazistai kartu su VDU ŽŪA atstovais mokyklos erdves taip pat papildė kilmingų ąžuolų sodinukais.

Balandžio 29 dieną aplankytos dar 3 gimnazijos. 10 ąžuolų sodinukų papuošė Kamajų Antano Strazdo gimnaziją, 18 iš gamtos paminklų išaugintų ąžuolų sodinukų kartu su VDU Žemės ūkio akademijos atstovais pasodinta ir Rokiškio r. Juodupės gimnazijoje. „1000 ąžuolų giria Lietuvos mokyklose“ akcija aplankė ir Onuškio Donato Malinausko gimnaziją, kur VDU ŽŪA atstovai kartu su moksleiviais taip pat papuošė mokyklos teritoriją kilmingais ąžuoliukais.

Akcija tęsis ir toliau, jau planuojami vizitai į sekančias kilnia bendrystės su gamta puoselėjimo iniciatyva susidomėjusias ugdymo įstaigas.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN