3 patiekalai su nektarinais: derinkite su vištiena, cukinijomis, gaminkite elegantiškus pyragėlius

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-04-26 06:42
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Nors pavasariški orai vis dar nelepina – saulės ir šilumos suteikti gali vasarą primenantys patiekalai. O kas gi labiau asocijuojasi su šiltais orais jeigu ne gaivūs ir sultingi vaisiai, pavyzdžiui, nektarinai. Nektarinai – ne tik sultingi, naudingi sveikatai, bet ir universaliai panaudojami virtuvėje. Jie puikiai tinka tiek įvairiausiems desertams pagardinti, o priderinti prie mėsos ar žuvies patiekalų – šiems suteikia dar ypatingesnio skonio bei spalvų.

Naudingi sveikatai

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nektarinai – populiariausi iš visų kaulavaisių, todėl nenuostabu, kad šie vaisiai dažnai pastebimi ir pirkėjų krepšeliuose. 

„Vaisiai ir daržovės yra vienas tų produktų, be kurių pirkinių krepšelis pavasarį yra neįsivaizduojamas. Norėdami, kad šviežio derliaus sodo ir daržo gėrybių pirkėjai sulauktų kuo anksčiau – glaudžiai bendradarbiaujame tiek su vietiniais augintojais, tiek su tiekėjais, todėl jau nuo ankstyvo pavasario siūlome ir lietuviškų trumpavaisių agurkų, pomidorų, ir iš pietų atkeliavusių nektarinų, kurie susilaukia didelio pirkėjų dėmesio“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad nektarinais mėgautis – ne tik skanu, bet ir naudinga. Nektarinuose gausu vitaminų ir mineralų. Šie vaisiai puikus vitamino C, karotinoidų ir kalio šaltinis. Jie organizmui taip pat suteikia ir E bei B grupės vitaminų, kalcio, skaidulų ir šiek tiek geležies. Be to, nektarinai pasižymi ir vandens gausa, 100 g nektarinų yra apie 85 proc. vandens ir vos 44 kalorijos, todėl nektarinais mėgautis galima dar ir be sąžinės graužaties. Beje, tiek džiovinti, tiek kepti nektarinai taip pat pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis, visgi, sveikiausia juos valgyti šviežius.

Lengva paruošti

J. Sabaitienė, pasakoja, kad nektarinų pavadinimas istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą pastebėtas dar 17 amžiuje. Šaltiniuose minimi vaisiai, kurių skonis „saldus, kaip nektaras“. Manoma, kad būtent dėl to šie kaulavaisiai ir gavo nektarinų pavadinimą.

„Nektarinai išties pasižymi ypatingomis skoninėmis savybėmis. Jie – saldūs ir primena kiek gaivesnę persiko versiją. Didelis nektarinų privalumas ne tik skonis, bet universalus panaudojimas virtuvėje. Juos galima naudoti gaminant ne tik pačius įvairiausius saldėsius, bet ir gardinti salotas, mėsos ar žuvies patiekalus, pasaldinti įvairiausius padažus ar salsas. Nektarinai ypatingai dera su cinamonu, vanile, kardamonu, juodaisiais pipirais, imbieru. O taip pat ir mėtomis, bazilikais, rozmarinu“, – sako J. Sabaitienė.

 Nektarinais pagardinti galima netgi bolivinės balandos kruopas, avižas. O jeigu norite išskirtinio skonio užkandžio – derinkite juos su šonine ar prosciutto kumpiu. O pritrūkus minčių, ką valgyti pusryčiams – iš nektarinų ir natūralaus jogurto galima pasigaminti skanų ir paprastai paruošiamą užkandį. Nektarinais pagardinkite natūralų jogurtą, ant viršaus užberkite kelis šaukštus granolos bei šlakelį agavų sirupo, jeigu mėgstate – šį užkandį pagardinkite riešutais. Kad šie vaisiai kuo ilgiau išliktų kokybiški ir švieži, „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, nektarinus pataria laikyti šaldytuve. O ilgiausiai švieži nektarinai išliks jeigu įsuksite juos į popierių.

„Svarbiausia – šių vaisių nepalikite kambario temperatūroje. Tokiomis sąlygomis prasideda etileno išsiskyrimas ir tuomet nektarinai pradeda greičiau gesti. Visgi, jeigu parduotuvėje įsigijote neprinokusių nektarinų – juos kambario temperatūroje laikyti patartina. Mat tuomet vaisiai greičiau sunoks“, – pabrėžia „Iki“ ekspertė ir dalijasi net keliais nepaprasto skonio, tačiau greitai ir paprastai pagaminamais receptais su nektarinais.

Cukinijos salotos su nektarinais ir pekano riešutais

Jums reikės:

600 g cukinijos

300 g nektarinų

100 g pekano riešutų

100 g saliero 

4 v. š. smulkintų petražolių lapelių 

2 v. š. šviežio raudonėlio lapelių 

1 v. š. majonezo

4 v. š. alyvuogių aliejaus

Tarkuotos 1 citrinos žievelės ir sulčių

1⁄2 a. š. druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų

Gaminame: 

Nuplaukite cukiniją, supjaustykite ją riekelėmis, pasūdykite druska ir palikite 15 minučių. Vėliau nusausinkite cukiniją popieriniais virtuvės rankšluosčiais, užpilkite vieną valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus ir viską išmaišykite. Pekano riešutus apskrudinkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, 180 °C temperatūroje. Kol jie kepa, reikėtų nepamiršti pamaišyti. Tuo metu cukiniją kepkite įkaitintoje keptuvėje.

Skirkite apie 3-4 minutes vienai daržovės pusei, o kitai – 2 minutes. Kai cukinija iškeps, toje pačioje keptuvėje kepkite griežinėliais supjaustytus nektarinus, vienai pusei skirdami vos minutę. Padažą paruošite labai paprastai: valgomąjį šaukštą majonezo įdėkite į stiklinę, įberkite susmulkintą česnaką, įpilkite citrinos sultis, pagardinkite druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi, viską gerai išmaišykite. Keptą cukiniją ir nektarinus sudėkite į dubenį, kaip ir susmulkintą salierą, petražoles bei raudonėlius. Viską pabarstykite tarkuota citrinos žievele, užpilkite padažu bei apibarstykite keptais riešutais. 

Nektarinų salotos su vištiena ir ožkos sūriu

Jums reikės:

500 g šviežios viščiukų broilerių filė

100 g mažųjų špinatų

5 nektarinų

125 g šilauogių

1 raudonojo svogūno

100 g ožkų sūrio

1 v. š. medaus

2 a. š. garstyčių

20 ml alyvuogių aliejaus

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite ant grotelių – svarbu neperkepti, kad mėsa neišsausėtų, tad kiekvieną pusę kepkite apie 5 minutes. Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų. Mėsai beveik iškepus, šalia ant grotelių sudėkite nektarinų skilteles. Kepti nektarinai ir patys bus nepaprastai skanūs, ir pagardins vištieną, kepdami greta. Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir kartu su keptais nektarinais sudėkite į žalumynų dubenį. Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite.

Maži pyragėliai su nektarinais

Jums reikės:

Tešlai:

250 g aukščiausios klasės miltų

50 g cukraus pudros 2 kiaušinių trynių

2 v. š. šalto vandens

Įdarui: 

1 kg nektarinų

2 kiaušinių

120 g cukraus

150 ml pasukų

25 g miltų

 1⁄4 a. š. cinamono

Tarkuotų 1⁄2 citrinos žievelių 

1 v. š. cukraus pudros pabarstymui

Saujos pistacijų

Gaminame:

Iš visų tešlos ingredientų sumaišykite tešlą ir suformuokite rutulio formą. Viską uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 20-čiai minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Ant stalo paberkite miltų. Tešlą paskirstykite į šešias lygias dalis, kiekvieną jų dėkite į sviestu išteptas formeles. Suplakite kiaušinius bei cukrų, supilkite pasukas, miltus, cinamoną ir citrinos žievelę, maišykite iki švelnios masės. Visą masę supilstykite į kiekvieną formelę su tešla, sudėkite supjaustytus nektarinus. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Pyragėlius apibarstykite cukraus pudra ir kapotomis pistacijomis. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN