Paprasti receptai su jūriniu ešeriu: ir gardžiai vakarienei, ir Velykų stalui

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-04-07 06:16
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Įvairiausiais būdais ruošta žuvis – ne tik puikus ingredientas maistingiems pietums ar vakarienei, bet ir nuostabi šventinio stalo puošmena. Todėl artėjant Velykoms nepamirškite ne tik originaliai išmarginti kiaušinių, bet ir pasigaminti paprastai paruošiamų, tačiau burnoje tirpstančių patiekalų iš žuvies. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant šventėms pirkėjai ieško įmantresnės rūšies žuvies ir jūros gėrybių.

Universalus ingredientas virtuvėje

„Šventiniu laikotarpiu lietuviai linkę pasilepinti. Pastebime, kad į tinklo pirkėjų krepšelius patenka gurmaniškesni ingredientai: sūriai, kumpiai, įvairiausios užtepėlės. Kalbant apie žuvį – prieš šventes pirkėjai didesnį dėmesį skiria tiek įmantresnės rūšies žuviai, tiek jūros gėrybėms: pastebime, kad susidomėjimo sulaukia ir juodasis paltusas, jūrinis ešerys, skraidkalmarių čiuptuvai ar midijos“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, „Iki“ atstovė, sako, kad jūrinis ešerys – puikus ingredientas išbandant tiek tradicinius, tiek išskirtinesnius receptus su žuvimi.

„Jūrinis ešerys – eksperimentams virtuvėje puikiai tinkanti žuvis. Jos skonis nėra stiprus, tačiau subtiliai salstelėjęs, švelnus, todėl patiks net ir tiems, kurie nedideli žuvies patiekalų mėgėjai. Išskirtinė ir šios žuvies tekstūra: jūrinio ešerio tekstūra yra tvirta, tačiau itin sultinga, todėl ją galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais: supjausčius gabaliukais kepti keptuvėje, visą žuvį kepti orkaitėje. Ją taip pat galima ir troškinti, ruošti garuose. Jeigu norite šiai žuviai suteikti dūminio skonio – jūrinis ešerys itin gardus ir keptas, kepsninėje, ant žarijų“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Derinkite su įvairiausiais priedais

Tokią žuvį kaip jūrinis ešerys pasigaminti ne tik nesudėtinga, bet ir neatima daug laiko. Jeigu keptuvėje kepate ešerio filė – iš kiekvienos pusės jai iškepti prireiks vos 2–3 minučių.  Jeigu kepate visą žuvį – laiko reiks kiek daugiau, po 8–10 minučių iš kiekvienos pusės. Prieš kepant keptuvėje ešerį, nepamirškite joje įkaitinti aliejaus, o kad būtų dar skaniau – į aliejų įdėkite ir šaukštą sviesto, galite netgi įmesti šakelę mėgstamų prieskoninių žolelių, ar skiltelę česnako.

Jeigu ešerį žadate ruošti kepsninėje – ją įkaitinti reikėtų iki vidutinės kaitros. Ešerio filė gabaliukai kepsninėje iš kiekvienos pusės taip pat turėtų iškepti per 2–3 minutes, visgi, kepant nepamirškite žuvies apversti ir patepti alyvuogių aliejumi. Jeigu kepsninėje kepate visą žuvį – jai iš kiekvienos pusės iškepti taip pat prireiks maždaug 8–10 minučių. Jeigu šią žuvį nusprendėte kepti orkaitėje, geriausia ją kepti visą. Pirmiausia, žuvį reikėtų pagardinti mėgstamais prieskoniais, apšlakstyti aliejumi, įvynioti į foliją, orkaitę įkaitinti iki 200°C ir kepti apie pusvalandį.

Kadangi jūrinis ešerys – subtilaus skonio žuvis, jį puikiai atskleidžia ir paprasčiausi druska, pipirai bei šviežios citrinos sultys. Visgi, ši žuvis, kaip ir daugelis kitų baltos žuvies rūšių, puikiai dera su pačiomis įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis: čiobreliais, rozmarinu, baziliku. 

Prie šios žuvies patiekti galima pačių įvairiausių garnyrų. Prie jūrinio ešerio dera ne tik bulvės, bet ir karamelizuotos morkos, troškinti kalafiorai ar brokoliai. Įvairiausiais būdais ruoštos cukinijos – tiek keptos keptuvėje, tiek kepsninėje. O jeigu mėgstate paeksperimentuoti, prie ešerio pasigaminti galite ir cukinijos „makaronų“, kurie – ne tik skanūs, bet ir originaliai atrodo lėkštėje. Prie jūrinio ešerio puikiai dera ir pačios įvairiausios kruopos. Pradedant tradiciniai grikiais, ryžiais ir baigiant bolivine balanda ar kuskusu. Tam, kad kruopos įgautų stipresnį skonį, jas galite pagardinti citrinos sultimis arba įtarkuoti jos žievelės, taip pat pačių įvairiausių prieskonių: pradedant kuminu ir baigiant rūkytos paprikos milteliais. Prie įvairiausių kruopų puikiai tiks ir smulkiai supjaustytos, pakepintos arba šviežios daržovės. O, pavyzdžiui, kuskusą galite pagardinti ir smulkintais riešutais ar maistingomis granatų sėklomis.

Dalijamės ir trimis receptais su jūriniu ešeriu, kurie puikiai tiks ant velykinio stalo.  

Jūrinis ešerys, marinuotas čili padaže

Jums reikės:

Jūrinio ešerio filė

2 žaliųjų citrinų

4 pomidorų

1 baltojo svogūno

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų

1 arbatinio šaukštelio mėgstamo aštraus čili padažo

50 mililitrų pomidorų sulčių

Pusės apelsino sulčių

Didelės saujos kalendros

Pagaminimas:

Nuplaukite ir nusausinkite žuvies filė. Įdėkite žuvį į dubenį ir apšlakstykite laimo sultimis. Uždenkite folija ir padėkite į šaldytuvą maždaug 15 minučių. Pomidorus nupilkite karštu vandeniu, tuomet juos perplaukite šaltu, nulupkite odeles ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Išimkite žuvį iš marinato ir supjaustykite mažais kubeliais. Žuvį sudėkite į dubenį, suberkite pomidorus bei svogūną. Pagardinkite druska, pipirais ir čili padažu. Gerai išmaišykite, įpilkite pomidorų ir apelsinų sulčių ir šaldykite dar apie 2–3 valandas. Tuomet lėkštėse išdėliokite kalendros lapelius, ant viršaus dėkite žuvį ir viską dar kartelį apšlakstykite marinatu. Taip paruoštą žuvį galite valgyti vieną arba naudoti įvairiausių ryžių dubenėlių gamyboje.

Grilyje keptas jūros ešerys su žolelėmis

Jums reikės:

Jūrinio ešerio

Žiupsnelio džiovinto baziliko

Žiupsnelio džiovinto rozmarino 

Citrinos

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausiai nuvalykite, nuplaukite bei nusausinkite žuvį. Tuomet nedideliame indelyje sumaišykite kelis šaukštus aliejaus, druską, pipirus, džiovintas žoleles ir smulkintą česnaką. Gautu mišiniu ištrinkite žuvį. Vėliau, iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Kepsninei įkaitus žuvį dėkite ant aliejumi pateptų grotelių ir pridenkite folija. Taip žuvį kepkite apie 15 minučių. Galiausiai nuo jos nuimkite foliją ir pakepkite dar apie 10 minučių. Galiausiai žuvį pašlakstykite citrinos sultimis. Taip paruoštą jūrinį ešerį patiekite su mėgstamu garnyru.

Grilyje keptas jūrinis ešerys su petražolių pesto

Jums reikės:

2 skrostų jūrinių ešerių

4 šakelių šviežio rozmarino

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

Pesto padažui:

2 šviežių rozmarinų šakelių lapų

Kelių puodelių petražolių lapų

Skiltelės česnako

Šaukšto tarkuoto parmezano

Pusės citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės

Saujos česnakų laiškų

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Įkaitinkite grilį iki vidutinės ugnies. Į skrostų ešerių ertmes įdėkite rozmarinų šakeles. Kiekvieną žuvį lengvai aptepkite aliejumi ir pabarstykite druska. Galiausiai dėkite į įkaitintą grilį ir kepkite ant grotelių 5-7 minutes iš kiekvienos pusės, kol žuvies odelė taps traški, o vidus – minkštas. Tuomet pagaminkite pesto padažą. Rozmariną, petražolių lapelius ir česnaką sudėkite į smulkintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Tuomet suberkite sūrį ir citrinos žievelę ir vėl viską sutrinkite. Galiausiai gautą masę dėkite į dubenį. Į ją įmaišykite citrinos sultis, susmulkintus laiškinius česnakus, alyvuogių aliejų, viską pagardinkite druska ir pipirais. Galiausiai gautą padažą patiekiate su iškepta žuvimi. Prie taip paruošto ešerio puikiai tinka ryžiai, bulvės, šviežių daržovių salotos. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN