Iššūkis žemės ūkiui: įdėjus mažau, gauti daugiau

Naujienos: Verslas , 2022-03-05 06:38
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Sumaištingame nūdienos kontekste itin svarbu išauginti kuo daugiau žemės ūkio produkcijos su patiriant mažesnes išlaidas. Kaip tai padaryti, įžvalgomis ir rekomendacijomis konferencijų cikle žemdirbiams dalijasi UAB „Agrokoncernas” specialistai.

Ramūno Karbauskio valdoma įmonė nuolat investuoja, kad žinios būtų pagrįstos mokslu: sėkmingai veikiantis Inovacijų ir tyrimų centro „AgroITC”, bandymams skirti žemės plotai, atliekamas augalų monitoringas. Augalų veislės ir technologijos tikrinamos ir mėgstančių eksperimentuoti bendrovių ir ūkininkų laukuose. Pastarieji dveji metai buvo įmonės pertvarkymo laikotarpis, kurio tikslas – išgryninti paslaugas ir teikti tik tas, kuriomis šalies žemdirbiai būtų patenkinti.

Edgaras Šakys, „Agrokoncerno” direktorius, pabrėžė: įmonė savo veiklą grindžia ne pavienių produktų pasiūla, o kompleksine jų naudojimo programa. Šiemet didesnis dėmesys skirtas fungicidams ir biostimuliatoriams. Apibendrinę praėjusių metų bandymų rezultatų išvadas, specialistai atnaujino ir rekomendacijas įmonės siūlomų veislių auginimui.

„Be to, rekomenduojame vis daugiau dėmesio skirti laukų kultūrinimui: atlikti dirvožemio tyrimus, naudoti pažangią programinę įrangą Agrosmart. Augintojams, turintiems daugiau plotų, verta įsigyti CropSpec azoto sensorius, kurie užtikrina tikslesnį trąšų ir pesticidų paskirstymą netolygiuose laukuose“, – vardijo Arnas Radzevičius, Tiksliųjų technologijų skyriaus vadovas.
Nemažai pokyčių esama ir bendrovės „Agrokoncerno technika” produktų krepšelyje: siūlomi tik patikimi ir įmonės išbandyti produktai. „Šiuo metu didžiausią dėmesį skiriame Bednar sėjos ir žemės dirbimo technikai, kurią pernai išbandėme įvairiuose Lietuvos ūkiuose. Populiariausi universalių ir didelio našumo sėjamųjų Bednar Omega modeliai yra 4 ir 6 metrų darbinio pločio, o šiemet jau galime pasiūlyti ir 9 bei 12 metrų pločio šio čekų gamintojo sėjamąsias”, pasidžiaugė – Mindaugas Lapatkinas, „Agrokoncerno technika” direktorius.

E. Šakio žodžiais, šiemet yra svarbūs ir kiti dalykai: brangi energetika ir trąšos. „Vien azotinių trąšų kaina, palyginti su pernai, yra 2,5 karto didesnė. Jau dabar akivaizdu, kad trūks kai kurių medžiagų. Vienose šalyse dėl įvairių priežasčių mažinamos gamybos apimtys, o kitos, tokios kaip Brazilija, ketina didinti intensyvumą, įsigyja gerokai didesnius trąšų kiekius ir didina paklausą”, – sakė E. Šakys.

Tikėtina, kad karas dar labiau padidins trąšų kainas. Tačiau, pasak „Agrokoncerno” direktoriaus, auga ir grūdų supirkimo kainos, jos šiuo metu pasiekė rekordines aukštumas.

Kovo 1– 2 d. Babtuose (Kauno r.) vykusioje pirmoje ciklo „PATIRTYS. PRIEMONĖS. TIKSLAI. 2022” konferencijoje įmonės atstovai taip pat pasidalijo įžvalgomis, kas ūkiams leistų pasiekti žaliojo kurso tikslų ir išlikti pelningiems, kokias naujausias tendencijas, pažangias technologijas ir sprendimus verta rinktis einant moderniosios ir tikslios žemdirbystės link.

Kiti susitikimai su žemdirbiai vyks Šiauliuose (kovo 4 d.), Panevėžyje (kovo 8 d.) ir Plungėje (kovo 10 d.).


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN