Orams nelepinant sušildys sotusis čili troškinys: išbandykite klasikinį receptą

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-02-25 10:17
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Aitriųjų paprikų, dar kitaip vadinamų čili pipirų, troškinys – niekada nesubostanti klasika, ypač pamėgta tų, kurie negali gyventi be mėsos. Klasikinio šio troškinio versija yra gaminama naudojant jautienos faršą, tačiau šį troškinį galima gaminti ir naudojant kitos rūšies mėsą, improvizuoti su prieskoniais ar ingredientais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad smulkinta mėsa, be kurios dažniausiai neapsieina čili troškinys yra itin populiari šaltuoju metų laiku.

Pasigaminti nėra sudėtinga

„Šaltuoju metų laiku pastebime, kad smarkiai išauga įvairiausios smulkintos mėsos pardavimai. Žinoma, kaip visuomet, daugiausiai parduodama kiaulienos, tačiau jai nenusileidžia ir jautiena. Norėdami, kad mėgstamos rūšies mėsos rastų kiekvienas, esame paruošę didelį jos asortimentą: nuo kiaulienos iki vištienos, jautienos, veršienos, kuri atvežama iš vietos augintojų ūkių“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad čili troškinį pasigaminti tikrai nėra sudėtinga. Be to, šio patiekalo receptas nereikalauja jokių įmantrių ingredientų.

„Nors čili troškinys asocijuojasi su mėsa, jos nevalgantys gali lengvai pasigaminti ir vegetarišką jo versiją. Ši troškinį galima gaminti ir iš pomidorų, salierų, svogūnų, morkų, cukinijų, pupelių, kukurūzų, kitų mėgstamų daržovių, o kad būtų sočiau – pridėti į jį mėgstamų kruopų arba augalinės kilmės faršo, ir, žinoma, nepamiršti įvairiausių prieskonių, pirmiausia – čili pipirų“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Visgi, kaip teigia „Iki“ atstovė, tradiciškai šis patiekalas yra gaminamas su mėsa, dažniausiai jautiena. Norint, kad troškinys įgautų nepaprastą skonį – vertėtų pasidomėti, iš kurios jautienos dalies yra geriausia pasigaminti naminį faršą.  V. Juodkazienė pasakoja, kad norint pasigaminti čili troškinį geriausia yra rinktis jautienos mentę, papilvę – mat šios dalys geriausia yra tinkamos malimui. Jeigu šiam patiekalui pagaminti renkatės kiaulieną – taip galite naudoti mentę. Visgi, žinovė, rekomenduoja smulkintą kiaulieną dar pamaišyti ir su jautiena. Taip mėsa troškinyje nebus per daug riebi. Jeigu stengiatės vartoti mažiau raudonosios mėsos, galite čili troškinį gaminti ir su kalakutiena ar vištiena.

Nepamirškite prieskonių

V. Juodkazienė čili rekomenduoja troškinti apie gerą pusvalandį. Jeigu jį ketinate ruošti ant itin mažos kaitros – tai daryti galite ir ilgiau. Tokiu būdu į troškinį įsiskverbs visų ingredientų kvapai bei skoniai. Dar vienas „Iki“ atstovės patarimas – prieš dedant mėsą troškintis, ją pakepinti keptuvėje. Taip ji įgaus dar daugiau skonio.

„Galbūt skamba kiek keistokai, tačiau vienas iš ingredientų sustiprinančių čili troškinio skonį – juodasis šokoladas. Žinoma, visos plytelės sunaudoti tikrai nereikia, tačiau keli gabaliukai troškinį pavers tikrai ypatingu. Kalbant apie kitus prieskonius, čili troškiniui paruošti galima naudoti tokius klasikinius šio patiekalo prieskonius kaip čili ar kajeno pipirus, kuminą, tačiau norint sustiprinti šio patiekalo skonį jį pagardinti patariama ir ciberžole, rūkyta paprika, netgi indišku prieskoniu mišiniu garam masala“, –  sako V. Juodkazienė.

Reikėtų nepamiršti ir gaivumo suteiksiančių šviežių prieskoninių žolelių. Žinoma, jas reikėtų dėti jau patiekiant patiekalą. Prie čili troškinio itin dera kalendra ar petražolės. Gaivumo tokiam sočiam patiekalui suteiks ir šaukštas grietinės ar graikiško jogurto. O jeigu norisi dar stipresnio skonio – patiekalą galima apibarstyti tarkuotu sūriu. Čili troškinį patiekti galima su skrudinta balta ar juoda duona. Prie jo puikiai dera ir pita ar lavašo gabalėlis.

V. Juodkazienė dalijasi ir klasikiniu šio patiekalo receptu.

Klasikinis čili troškinys

Jums reikės:

500 g jautienos faršo

400 g konservuotų pomidorų savo sultyse

400 ml sultinio arba vandens

1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių

1 skardinės konservuotų kukurūzų

1 vnt. raudonosios paprikos

1 vnt. čili pipiro (jei mėgstate aštriau, galite naudoti daugiau)

1 vnt. didelio svogūno

2 v. š. pomidorų pastos

1 v. š. rudojo cukraus

1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių

1 a. š. aitriosios paprikos miltelių

2 skiltelių česnako

0,5 a. š. mairūno

Druskos, pipirų

Aliejaus kepimui

Paruošimas:

Puode ant aliejaus pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną, tada sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir čili pipirą, suberkite maltą aitriąją ir saldžiąją papriką. Pakepkite kelias minutes, kol prieskoniai paskleis aromatą. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką ir maišydami pakepkite dar apie 5 minutes, kol paprika suminkštės. Tuomet sudėkite maltą jautieną ir maišydami kepkite apie 5 minutes, kol mėsa gražiai apskrus. Į puodą supilkite konservuotus pomidorus su skysčiu, sultinį arba vandenį, įdėkite pomidorų pastą, džiovintą mairūną, cukrų, pagardinkite druska ir pipirais. Troškinį užvirkite ir uždengę puodą troškinkite apie 30 minučių, vis pamaišydami. Galiausiai, sudėkite pupeles ir kukurūzus ir pavirkite dar 10 minučių, galite įpilti vandens ar sultinio, jei troškinys atrodo per tirštas. Išvirusį troškinį palikite pastovėti 10-15 minučių, skanaukite pagardintą grietine ir smulkintais žalumynais, tarkuotu sūriu, užkąsdami tortilija ar skrebučiais su česnaku. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN