Tolimųjų Rytų auksas – kombučia: kuo ypatingas šis gėrimas ir kodėl verta jo paragauti

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-02-08 08:34
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Rinkdamiesi gėrimus ieškote naujų skonių, kvapų ir spalvų –  išbandykite gaivią ir sveikesnę nei įprastiniai limonadai kombučią. Žinoma, jeigu norite jos pasiruošti namuose, pravartu žinote kelias taisykles bei subtilybes, o tam, kad šis gėrimas nustebintų nepaprastu skoniu, prireiks net kelių savaičių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kombučią pirkėjai jau pamėgo ir jos pardavimai nuosekliai didėja.

Vertinama tūkstančius metų

„Lietuviai eina koja kojon su populiariomis pasaulinėmis tendencijomis, drąsiai išbando naujus skonius, domisi ir sveikesnėmis maisto ar gėrimų alternatyvomis, o viena tokių – fermentuotos arbatos gėrimas kombučia. Esame paruošę savo pirkėjams platų kombučios pasirinkimą ir analizuodami duomenis matome, kad ji dažnai atsiranda pirkinių krepšeliuose. Vien 2021 m., palyginti su 2020 m., kombučios pardavimai išaugo 50 proc. Mėgstamiausias pirkėjų pasirinkimas – tradicinio skonio kombučia. Toliau rikiuojasi vyšnių skonio ir melisa praturtinti gėrimai“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kombučia – tai fermentuota saldi arbata, gaminama pasitelkiant gerąsias bakterijas ir mieles. Manoma, kad šis gėrimas prieš daugiau nei 2000 metų atsirado Tolimuosiuose Rytuose. Iš pradžių – Kinijoje, Japonijoje, vėliau per Rusiją paplito po visą pasaulį. Dėl savo ypatingų savybių ši arbata dar vadinama gyvybės eliksyru, nes, sakoma, vienas gydytojas kombučia išgydė sunkiai sirgusį Japonijos imperatorių. Tikėti tuo ar ne, kiekvieno pasirinkimas, tačiau apie šio gėrimo išskirtinį skonį ir teikiamas naudas kalbos netyla iki šiol.

„Kombučios gamybai reikalingas vienas ypatingas ingredientas – vadinamasis arbatos ar Tibeto grybas. Visus kitus ingredientus, tikėtina, nesunkiai rasite savo virtuvėje – arbatžoles, cukrų, vandenį, stiklainį, medvilninę skiautelę. Beje, pasigaminti naminei kombučiai prireiks ir kantrybės, nes fermentacija paprastai trunka nuo 7 iki 21 dienos. Vis tik tai nėra vien paprasta naminio limonado gamyba. Įsitraukusieji į gamybos procesą pastebi, kad tai unikali patirtis, nes kiekvienąkart gaunama vis kitokio skonio, kitokios fermentacijos, kitokios brandos kombučia“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Sveikas pakaitalas

Kombučia ne tik skani, bet ir dėl savo išskirtinės sudėties yra puikus pakaitalas daug cukraus turintiems gaiviesiems gėrimams. Pasak „Iki“ ekspertės, kombučia pasižymi daugybe organizmui naudingų savybių: jos sudėtyje gausu probiotikų, kurie gerina virškinimą, taip pat ji yra vitaminų B ir C šaltinis. Kombučia pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, gerina virškinimo procesus, dėl antioksidacinių savybių stiprina imunitetą, padeda kovoti su virusais. Kaip teigia „Iki“ ekspertė, kombučia gardinti galima pačiais įvairiausiais priedais:  uogomis, vaisiais, uogienėmis, tyrėmis, net laukų gėlėmis ar prieskoniniais augalais.

„Norėdami, kad kombučia įgautų aštresnio skonio gaminant šį arbatos gėrimą įmeskite kelis gvazdikėlius ar cinamono lazdelę, tradicinio skonio kombučą skanu pagardinti obuolių sultimis bei tarkuotu imbieru. Jeigu mėgstate saldžiau – rinkitės vyšnių ar kitų uogų bei vaisių sirupus“, – sako ekspertė ir dalijasi receptais, kuriais vadovaujantis namuose pasigaminsite šio nepaprasto skonio gėrimo.

Kombučios grybas

Jums reikės:

• 200 ml pirktinės kombučios

• 900 ml vandens

• 60 g cukraus

• 2 v. š. juodosios arbatos

Gaminame:

Juodosios arbatos grūdelius užpilkite verdančiu vandeniu. Palaukite, kol vanduo patamsės ir išimkite į dugną nusėdusias arbatžoles. Skystį sumaišykite su cukrumi ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tuomet supilkite pirktinę kombučią, indą uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir padėkite jį tamsiausiame virtuvės kampe. Grybas turėtų užaugti per kiek daugiau nei 10 dienų. Perkelkite grybą į jums patogų indą ir, svarbiausia, jį laikykite vėsiai.

Naminė kombučia

Jums reikės:

• 3 l karšto vandens

• 2 v. š. juodosios arbatos

• 50 g cukraus

• 1 kombučios grybo

• 400 ml senosios kombučios

• mėgstamų pagardų skoniui suteikti

Gaminame:

Paruošimo procesas ilgas ir reikalaujantis daug kantrybės. Suskirstyti jį galima į du etapus: pirmasis fermentavimas ir antrasis fermentavimas. Pirmasis fermentavimas trunka apie 12 dienų. 1-oji diena: juodąją arbatą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite cukrų ir palikite per naktį, kad pritrauktų. 2–8 dienos: arbatos tirščius pašalinkite. Į skystį atsargiai įdėkite grybą ir supilkite senąją kombučią. Indą uždenkite švariu rankšluostėliu, gerai prispauskite ir laikykite tamsioje vietoje 7 dienas. 9–10 dienos: kai arbatoje atsiras burbuliukų ir bus jaučiamas labai silpnas obuolių acto kvapas, grybą išimkite ir dėkite atgal į tamsią ir vėsią vietą. 11–13 dienos: pradėkite antrąjį fermentavimo etapą. Jis svarbus tada, jei norite, kad jūsų kombučia įgautų kitokių skonių, taptų unikali, primintų laukų gėles ar karštas vasaros dienas – viskas priklauso nuo jūsų. Antrasis fermentavimo etapas užtruks 2–3 dienas. Čia tereiks į kombučią įdėti norimų ingredientų ir palaukti, kol jie kombučią prisotins savo skoniais.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN