Telšių kultūros centro vokalinė instrumentinė grupė „Gramofonas“ – I laipsnio laureatai „Sidabriniai balsai 2020“ konkurse

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-01-27 22:22
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

„Sidabriniai balsai“ – kamerinio vokalinio žanro olimpiada, kurios siekis puoselėti kamerinės vokalinės muzikos žanrą ir skatinti jo atlikėjus. Tai didžiausias šalies vokalinių ansamblių ir solistų konkursas kurį organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras. 1971 m. šie renginiai gavo konkurso statusą ir yra organizuojami periodiškai kas penkerius metus. „Sidabriniai balsai“ vyksta trimis turais – vietinis, regioninis ir respublikinis.

Didžiausiame šalies vokalinių ansamblių ir solistų konkurse „Sidabriniai balsai“ dalyvavo rekordiškai daug dalyvių – atrankų turuose pasirodymus rengė virš 300 kolektyvų. Gruodžio 8 d. vykusiame konkurso baigiamojo etapo posėdyje paskelbti „Sidabrinių balsų“ laureatai, kuriuos komisija vertino pagal atlikimo meninį lygį, programos originalumą, sceninę kultūrą.

Šis, dar 2019 m. prasidėjęs „Sidabrinių balsų“ konkursas dėl pandemijos buvo perkeltas į 2021-uosius ir po pertraukos įvyko virtualioje erdvėje. Lietuvos nacionalinio kultūros centro organizuojamo konkurso dalyvius vertino ir nugalėtojus rinko kompetentinga komisija: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Choro dirigavimo katedros prof. Dainius Puišys, džiazo mokyklos meno vadovas, kompozitorius Artūras Novikas, choro dirigentai Kęstutis Jakeliūnas ir Danguolė Beinarytė, komisijos pirmininkė – choro dirigentė, vokalinės studijos „Kivi“ vadovė Danguolė Aukselienė.

Kamerinių ansamblių grupėje, iš 14 dalyvavusių kolektyvų, baigiamajame etape Telšių kultūros centro vokalinės instrumentinės grupės „Gramofonas“ vokalinis tercetas (Monika Stripeikienė, Sergėj Simonenko ir vadovas Robertas Tekorius) pelnė III vietą ir tapo I laipsnio laureatais. Diplomą ir apdovanojimą įteikė LR seimo narys Valentinas Bukauskas.

„Gramofonas“ susikūrė 2001 metais Telšių kultūros centre ir yra suburtas iš profesionalų, todėl jų žanras plataus spektro, kuriame persipina populiariosios ir senosios estrados dainos, plokštelių ir kaimiška muzika. Per gyvavimo metus repertuare sukaupę nemenkai kūrinių, aktyviai koncertuoja ne tik Telšiuose bei Telšių rajone, bet ir įvairių Lietuvos miestų, miestelių šventėse, tokiose kaip Žemaitijos regiono liaudiškos muzikos kapelų šventėje „Jurgelio valsas“, Klaipėdos Jūros šventėse, Joninėse, LRT rengiamose „Duokim garo“ ir „Gero ūpo“ televizijos laidose. ,,Gramofono“ kolektyvas – nuolatinis Telšių miesto dainų švenčių bei kitų reikšmingų renginių vokalinių kolektyvų akompaniatorius. Šių metų rudenį kolektyvas paminės 20-ies metų sukaktį koncertu.
Konkurse neliko nepastebėta ir Telšių kultūros centro solistė Ernesta Dargužienė, kuri solistų grupėje įvertinta II laipsnio diplomu. Ernesta Dargužienė yra Telšių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Mastis“ meno vadovė, kuriame dainų, muzikos ir šokio sinteze puoselėjama ir skleidžiama lietuvių tautinio meno kultūra, pasididžiavimas savo Tėvynės kultūros paveldu. Ilgaamžis, 68 metus gyvuojantis, tradicijas bei gausų atlikėjų būrį išlaikęs kolektyvas, prieš metus, prie jaunimo šokėjų grupės sukūręs vaikų šokių grupelę „Masčiukai“, jungia net 70 dainininkų, šokėjų, instrumentalistų. Taip pat Ernestos iniciatyva 2007 metais įkurta Telšių Kultūros centro dainavimo studija „Šaltinis“, kurioje solinio dainavimo paslapčių mokosi 25 įvairaus amžiaus moksleiviai. „Šaltinis“ – nuolatiniai tradicinių Telšių kultūros centro organizuojamų renginių dalyviai, kurie nuolatos atnaujina repertuarą ir pasirodo visose miesto šventėse, taip pat įvairiuose festivaliuose bei konkursuose, tokiuose kaip „Dainų dainelė“.

Laisvu laiku bei savaitgaliais Ernesta kaip vargonininkė tarnauja Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kurioje gyvuoja keturi sekmadienio Šv. Mišių chorai, kuriems ji vadovauja.

Telšių kultūros centro direktorius Linas Ulkštinas džiaugiasi tokiais savo profesijai atsidavusiais kultūros darbuotojais ir puikiais jų pasiekimais, kurie neatsiranda iš niekur – tai ilgo ir nuoseklaus bei profesionalaus darbo pasekmė.


Telšių kultūros centro informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN