VDA Telšių galerijoje – paroda apie naktį, kai nelauki sapno

Naujienos: Renginiai , 2022-01-26 09:18
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Vasario 4 d. 17 val. VDA Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3) atidaroma personalinė Ingridos Mockutės-Pocienės paroda „Ne pirmą naktį nelauki sapno“. Visa tai – apie mylimus ir nemylimus, apie prarastus ir tebeprarandamus. Apie vizijas, ryškesnes už realybę ir gyvenimą. Viskas susimaišo tirštoje, daugiasluoksnėje minčių ir prisiminimų masėje, į kurią nugrimztame kartu su miegu. Kasnakt.

I. Mockutė-Pocienė – Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto absolventė, pasukusi kiek neįprastu, tačiau nuo meno nė kiek nenutolusiu keliu. „Gimiau Tauragėje. Nuo 2014 metų gyvenu ir kuriu Klaipėdoje. Baigiau Telšių dailės aukštesniąją mokyklą. Vėliau, šiai mokyklai gavus Vilniaus dailės akademijos statusą, tęsiau studijas. Pasirinkau juvelyriką, tačiau ji netapo mano profesija. Pakeičiau nemažai veiklų, kol meilė fotografijai nugalėjo“, – sakė parodos autorė.

Paroda – apie paros metą, kai fiziškai išlaikydami ryšį su aplinka, joje dalyvaudami, iš dalies prarandame su gyvenimu sąmoningą kontaktą. Miego būsena – vienintelis laikas, kai nutraukiami visi saitai su dabartimi, kai praktiškai prarandi save tokį, koks esi, su visomis dienos sėkmėmis ir nesėkmėmis, pasakytais ir nepasakytais žodžiais. Vien tam, kad įgytum galimybę regėti save praeityje, ateityje ir laike, kurio niekada nebuvo ir niekada nebus. Bet tas žinojimas, kartu su atgautomis jėgomis aplankys tik nubudus.

„Sapnai – skaudaus atvirumo metas, kai stoji akistaton su savimi, savo praeities demonais, kai pats sau bandai išsiaiškinti, kas gi tu pagaliau esi. Ar tai gali pavykti? Tik naktis po nakties, sapnas po sapno neskubėdamas, nerangus ir geliantis ateina suvokimas apie tai, kad užteks, neverta bėgti nuo to, kas tave nuolat vejasi. Neverta bėgti nuo praeities, nuo savęs. Tai – nelygių galimybių rungtis, kurioje pralaimėjimas tau yra iš anksto užprogramuotas“, – parodos anotacijoje rašo autorė.

Skausmas iš vaikystės, nusivylimas, gimdantis agresiją paauglystėje, eksperimentavimas su savimi ir kitais – mylimais ir nemylimais – jaunystėje. Kai visko buvo tiek daug, bet tu manai, kad gero buvo tikrai per mažai. Gailėtis savęs, teisti save, ar tiesiog priimti? Sapnai neatsako, nesprendžia, nemoko, bet ir nebaudžia. Tai – sąlyginai saugi teritorija, kuri negali fiziškai sužaloti nei tavęs, nei kitų. Ir vis dėlto tu jų vengi. Vengi, nes čia esi verčiamas patirti tai, ką kadais išgyvenai. Kas buvo labai seniai, bet veikia taip pat skausmingai. Sapnuose yra viskas, bet nėra ribų. Jokių, nei tarp tikėjimo ir prakeiksmo, nei tarp išminties ir beprotybės, nėra jų nei tarp gyvenimo ir mirties.

Pirmoji I. Mockutės-Pocienės personalinė fotografijos paroda „Apie moterį“ įvyko 2009 m. Tauragėje. Po jos surengtos dar keturios autorinės parodos: „Gyvenimas – žaidimas“ (2010 m., bendraautorė N. Poškutė-Jukumienė), „Tas saldus žodis – teatras“ (2012 m., bendraautorius T. Zakarauskas), „Susiliejimai“ (2015 m.) ir „Mutabor“ (2017 m.). Parodos buvo eksponuojamos: Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Tauragėje, Kaune, Birštone, Palangoje, Telšiuose, Akmenėje, Kėdainiuose, Juodkrantėje, Kaliningrade (Rusija), Sovietske (Rusija).


VDA Telšių fakulteto informacija
Kontaktams:
Donata Kazlauskienė
Komunikacijos specialistė
Tel. 8 - 624 42891
El.p. donata.kazlauskiene@vda.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN