Žiedinis kopūstas – idealus pasirinkimas nuolat skubantiems, tačiau norintiems maitintis sveikiau: 3 receptai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-01-26 07:23
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Nors žiemą norisi valgyti riebiau ir sočiau, svarbu nepamiršti ir šviežio bei sveiko maisto: žalumynų ir daržovių. Vertėtų paskanauti ir žiedinių kopūstų, žinomų ir kalafiorų pavadinimu. Tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė. Jeigu jūsų virtuvėje žiediniai kopūstai dar nerado vietos, šią žiemą nedvejodami įtraukite juos į savo meniu. Ši naudinga daržovė praturtins patiekalus maloniais skoniais ir suteiks organizmui maistingųjų medžiagų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiediniai kopūstai šaltąjį sezoną dažnai patenka į pirkėjų krepšelius.

Viduržemio jūros lobis

„Nors lyderiaujančiose pozicijose iš daržovių jau daugelį metų nepajudinamai įsitaisiusios bulvės, taip pat pomidorai, agurkai, kopūstai, morkos, pastebime, kad lietuviai į savo mėgstamus receptus įtraukia ir įvairesnių daržo gėrybių. Savo ruožtu, nepriklausomai nuo metų laiko, jiems esame paruošę gausų daržovių pasirinkimą: tinklo pirkėjai itin vertina įvairesnes daržoves, o pastaruoju metu jų krepšeliuose dažniai atsiduria ir žiediniai kopūstai“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad kalafiorai yra viena iš seniausių žinomų Viduržemio jūros regiono daržovių.

„Kalafiorai, arba žiediniai kopūstai, buvo be galo mėgstami Italijos bei Kipro gyventojų, vėliau paplito ir Rytuose, pradedant nuo senovės Egipto bei Persijos žemių, o šiandien jų galima rasti beveik kiekviename pasaulio kampelyje. Žiediniai kopūstai priklauso augalų rūšiai, vadinamai Brassica oleracea. Jai priskiriamos ir kitos puikiai pažįstamos daržovės: lapiniai kopūstai, brokoliai ir Briuselio kopūstai“, – sako J. Sabaitienė.

Nors mūsų akims labiausiai pažįstamas baltos spalvos žiedinis kopūstas, jų būna net keturių spalvų: tradicinis baltasis, oranžinis, violetinis ir žalias. Nepriklausomai nuo to, kokios spalvos yra žiedinis kopūstas, visi jie pasižymi panašiomis, sveikatai naudingomis savybėmis.

„Šis kopūstų šeimos augalas turi daugybę naudingųjų medžiagų, tokių kaip kalis, magnis, C, K bei B grupės vitaminai. 100 g žiedinių kopūstų per dieną gali suteikti beveik visą organizmui reikalingą dienos vitamino C dozę. Be vitaminų ir mineralų, daržovė gausi maistinių skaidulų, kurias organizmas lengvai ir greitai pasisavina. Be to, 100 gramų žiedinių kopūstų tėra vos 25 kalorijos“, – prideda J. Sabaitienė.

Universaliai paruošiami

Žiediniuose kopūstuose esantys fermentai slopina žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Taip pat daržovėje gausu amino rūgščių, kurios teigiamai veikia mūsų nuotaiką bei miego kokybę. Nors tai ne dar ne visai įprasta, naudingosios žiedinių kopūstų medžiagos pasisavinamos greičiau, jei daržovė valgoma žalia.

„Tai ne tik skani, bet ir greitai paruošiama daržovė, todėl žiediniai kopūstai – idealus pasirinkimas dirbantiems ar nuolat skubantiems žmonėms, kurie stengiasi sveikai maitintis. Jei labiau mėgstate termiškai apdorotus kopūstus, virkite juos ne ilgiau nei 5 minutes. Norėdami, kad žiediniai kopūstai išlaikytų visas maistines medžiagas, geriausia juos ruošti ne vandenyje, o garuose. Visgi, žiedinius kopūstus galima gaminti ir kitais būdais – kepti juos keptuvėje, orkaitėje, iš jų ruošti įvairiausias piurė, netgi veganų pamėgtus žiedinių kopūstų „kepsnius“, –  pasakoja ekspertė.

Žiediniai kopūstai puikiai dera daugelyje patiekalų – jie puikiai tinka su kitomis įvairiausiomis daržovėmis, mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, makaronais ir gali būti gardinami įvairiausiais prieskoniais, o ypač ciberžole, česnaku, bazilikais, kalendra, čiobreliais, paprikos milteliais, kuminu, krapais. Žiediniai kopūstai dera su sūresniais priedais, kaip alyvuogės, ančiuviai, kaparėliai, taip pat ir riešutais, netgi obuoliais, paprika. Ir, žinoma, tradicinėmis arba saldžiosiomis bulvėmis, brokoliais, grybais, špinatais.

„Žali, susmulkinti žiediniai kopūstai traškumo pridės įvairiausioms salotoms. Jeigu norite pasigaminti lengvą garnyrą – supjaustytą kalafiorą pašlakstykite alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir 10–15 minučių pakepkite orkaitėje. Vėliau galite ant jų užberti tarkuoto sūrio arba paskrudintų kedro riešutų. Dar vienas puikus būdas panaudoti kalafiorą – juo pagardinti bulvių košę arba pasigaminti žiedinių kopūstų piurė. Tereikia kalafiorus išvirti vandenyje arba iškepti orkaitėje, pagardinti grietinėle, druska, pipirais, sviestu ir viską sutrinti iki kreminės masės“, – teigia ekspertė.

Pasak jos, norėdami, kad ši daržovė šviežia išsilaikytų ilgiausiai, žiedinius kopūstus sudėkite į plastikinį arba popierinį maišelį ir laikykite šaldytuve žiedynu į viršų – taip išvengsite besikaupiančios drėgmės, o virtų žiedinių kopūstų šaldytuve nelaikykite ilgiau nei 2 dienas.

J. Sabaitienė dalijasi ir keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite žiedinius kopūstus.

Žiedinių kopūstų griežinėliai

Jums reikės:

•           2 nedidelių žiedinių kopūstų

•           1 česnako skiltelės

•           1 rozmarino šakelės

•           300 ml grietinės

•           60 ml alyvuogių aliejaus

•           žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Žiedinius kopūstus nuplikykite – užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite apie 5 minutes ir nupilkite. Kai kopūstai atvės, supjaustykite juos 2 cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite griežinėlius iš vienos pusės. Kepimo skardą išklokite vandens nepraleidžiančiu (pergamentiniu) popieriumi, išdėliokite apkeptus žiedinių kopūstų griežinėlius, apibarstykite juos druska, pipirais bei susmulkintu rozmarinu ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skardą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–10 minučių. Grietinę sumaišykite su smulkintu česnaku ir pagardinkite druska. Prieš patiekdami, keptus žiedinių kopūstų griežinėlius užliekite grietinės padažu.

Makaronai su žiediniais kopūstais

Jums reikės:

•           400 g „Capellini“ ar kitų mėgstamų makaronų

•           400 g žiedinių kopūstų

•           80 g tarkuoto parmezano (ar kito kietojo) sūrio

•           60 g sviesto

•           60 g miltų

•           300-400 ml vandens

•           100 ml grietinėlės

•           70 g tepamo sūrio

•           žiupsnelio druskos, pipirų

•           10 šviežių baziliko lapelių

Gaminame:

Išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Apvirkite žiedinius kopūstus pasūdytame vandenyje, tuomet vandenį nupilkite į kitą indą. Tuščiame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus ir pakaitinkite, kol jie šiek tiek pagels. Nuolat maišydami į puodą supilkite vandenį, kuriame virėte kopūstus, ir ant mažos kaitros virkite dar 10 minučių. Galiausiai į puodą supilkite grietinėlę, sudėkite lydytą sūrį ir pusę turimo tarkuoto sūrio. Viską maišykite, kol sūris išsilydys, ir įberkite žiupsnelį druskos. Į lėkštę dėkite porciją makaronų, ant viršaus – žiedinius kopūstus, tuomet viską užpilkite paruoštu padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu, užberkite šiek tiek pipirų, papuoškite baziliko lapeliais ir patiekite.

Kreminė žiedinių kopūstų sriuba

Jums reikės:

•.          100 g svogūnų

•           1 česnako skiltelės

•           200 g bulvių

•           500 g žiedinių kopūstų

•           100 ml grietinėlės

•           80 g sviesto

•           40 ml alyvuogių aliejaus

•           žiupsnelio druskos, pipirų

•           8 prancūziško batono riekelių

Gaminame:

Žiedinį kopūstą nuplaukite, nupjaukite žiedyną, o iš lapų ir stiebo išvirkite sultinį. Smulkiai supjaustykite svogūną ir apie 10 minučių pakepinkite puode su alyvuogių aliejumi. Tuomet į puodą išspauskite česnaką, įdėkite ploną griežinėlį sviesto ir kubeliais pjaustytas bulves. Viską išmaišykite ir užpilkite sultiniu. Kai bulvės bus pusiau išvirusios, sudėkite kalafiorų žiedynus, viską pagardinkite druska ir virkite, kol bulvės visiškai suminkštės. Sutrinkite išvirusią sriubą trintuvu, supilkite grietinėlę, įberkite pipirų ir patiekite su paskrudintu prancūzišku batonu. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN