Trijų Karalių tradicijos prancūzo akimis: ką pasigaminti ir kaip iš širdies pasilinksminti?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-01-06 07:08
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Šventinį maratoną tradiciškai užbaigia sausio 6-ąją minima Trijų Karalių diena, kuri laikoma 13 dienų trunkančio kalėdinio laikotarpio pabaiga. Trijų Karalių šventė Lietuvoje, Europoje ir kitose katalikiškose pasaulio šalyse dažniausiai minima įvairiausiomis persirengėlių eisenomis, be to, tądien paprastai nupuošiamos kalėdinės dekoracijos, o kai kur – dar gaminami ir tradiciniai Trijų Karalių patiekalai ar desertai.

Apdovanojami vaikai

Iš Prancūzijos kilęs Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad jo gimtinėje ši šventė iki šiol yra labai populiari. Prancūzai ištisus amžius puoselėja ne vieną šios šventės tradiciją, be to, Trijų Karalių diena turi ir ypatingą, jai skirtą skanėstą.

Manoma, kad būtent sausio 6-ąją Jėzaus ant kupranugarių į Betliejų aplankyti atvyko trys karaliai Kasparas, Merkelis ir Baltazaras, kurie buvo laikomi savo laikų šviesuoliais: mokslininkais bei astrologais. Biblijoje pasakojama, kad jie atkeliavo iš Rytų. Kiekvienas karalius Jėzui atnešė po dovaną: aukso, miros (aromatinių sakų) ir smilkalų.

„Kadangi legenda pasakoja, kad aplankyti kūdikėlio Jėzaus trys karaliai atvyko nešini dovanomis, daugelyje šalių šią dieną vaikai taip pat yra apdovanojami. O Prancūzijoje Trijų Karalių diena paprastai švenčiama gaminant ypatingą desertą. Jis vadinasi La Galette des Rois – lietuviškai Karalių pyragas“, – kalba T. Lauvray.

Kaip teigia ekspertas, tradicija valgyti La Galette des Rois Prancūzijoje siekia dar XIV amžių. Kadangi pyragas yra apvalios, saulę primenančios formos, manoma, kad jis nuo seno buvo žiemos saulėgrįžos simbolis.

Gaminamas tradicinis pyragas

Pasak T. Lauvray, tradiciniam prancūziškam skanėstui pasigaminti įmantrių ingredientų neprireiks.

„Viską, ko gali prireikti šiam pyragui, – lengvai rasite mūsų tinklo parduotuvėse, kuriose plačiu, įvairiausiems kepiniams reikalingų ingredientų asortimentu: nuo skirtingų rūšių miltų iki prieskonių, esame pasirūpinę. Trijų Karalių pyragas gaminimas iš migdolų ir tradicinių miltų, kiaušinių, sviesto, cukraus. Visgi, paprasčiausiai šį pyragą išsikepsite, jeigu naudosite pirktinę sluoksniuotą tešlą“, – sako ekspertas.

Kaip teigia T. Lauvray, šis desertas ypatingas dar ir tuo, kad jame tradiciškai paslepiama maža pupelė. Vėliau atsirado tradicija į pyragą dėti ir porcelianines ar molines statulėles, kuriose vaizduojami simboliniai prakartėlės personažai. Tiesa, dabar prekybininkai šiai progai siūlo pačių įvairiausių, net ir paauksuotų figūrėlių, kurios yra skirtos būtent šiam pyragui papuošti.

Kaip pasakoja konditerijos ekspertas, per Trijų Karalių šventę pirmiausiai tradicinis pyragas yra supjaustomas gabalėliais ir po vieną gabaliuką padalijamas visiems šeimos nariams. Pagal tradicijas tas, kuris gauna pyrago gabalėlį su paslėpta staigmena: pupele, figūrėle arba kitu nedideliu niekučiu, tampa dienos valdovu: karaliene ar karaliumi. Tądien jam nereikia dirbti jokių namų ruošos darbų. Be to, jau nuo senų laikų keli pyrago gabalėliai visada paliekami tam atvejui, jeigu į namus netikėtai užklys svečiai, apie prancūziškas Trijų Karalių šventės ypatybes pasakoja jis.

T. Lauvray šią šventę siūlo paminėti namuose bei dalijasi tradicinio, tačiau nepaprasto skonio Trijų Karalių šventės pyrago receptu.

La Galette des Rois pyragas

Jums reikės:

1,5 puodelio migdolų miltų

¼ puodelio cukraus

2 kiaušinių

3 šaukštų sviesto

¾ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

1 šaukšto kvietinių miltų

2 šaukštelių cukraus pudros

Apie 500–600 gramų šaldytos sluoksniuotos tešlos

Paruošimas:

Pirmiausia pasigaminkite pyrago įdarą: į vieną indą supilkite migdolų miltus, cukrų, įmuškite vieną kiaušinį, sudėkite sviestą, vanilės ekstraktą ir įberkite šaukštelį kvietinių miltų. Viską gerai sumaišykite iki vientisos masės, tuomet ją įdėkite į šaldytuvą ir palikite keliolikai minučių pastingti (kremą galite pasiruošti ir iš vakaro).

Iškočiokite atšildytus šaldytos tešlos lakštus ir suformuokite iš jos vienodo dydžio į blynus panašius apskritimus. Baigus formuoti apskritimus iki 220 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Ant kepimo skardos ištieskite kepimo popieriaus ir ant jo dėkite pirmąjį apskritimą. Ant jo tepkite paruoštą kremą, vėl dėkite apskritimą taip formuodami pyragą. Ant paskutinio apskritimo aštriu peiliu galite suformuoti norimą ornamentą. Pabaigoje šį pyragą konditeriniu teptuku patepkite kiaušinio plakiniu ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 15 minučių. Tuomet pyragą išimkite iš orkaitės, apibarstykite cukraus pudra ir pakepkite dar 10 minučių. Iškepusį palikite bent 20 minučių atvėsti. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN