Maži ir saldūs: vieno kąsnio saldumynai šventiniam stalui

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-12-23 11:03
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Jeigu apie pikantišką kalėdinių patiekalų stalą pagalvoti jau spėjote – nepamirškite desertų. Juk Kalėdos – puiki proga pasimėgauti įvairiausiais skanėstais, kurių per pasninką teko atsisakyti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai per Kalėdas ruošiasi išbandyti įvairiausių žiemiškų skanėstų receptus, tai rodo ir pardavimų duomenys. Žmonės ieško įvairių šiam sezonui būdingų prieskonių, populiarūs ir skirtingų rūšių miltai.

„Šventės jau visai čia pat, todėl nenuostabu, kad žmonės skuba pasirūpinti paskutinės minutės pirkiniais. Pastebime, kad šventiniu laikotarpiu tinklo pirkėjai tampa linksta į kulinarinius eksperimentus, renkasi įmantresnius jau paruoštus desertus. Be to, prieš Kalėdas lankytojai ieško naminiams desertams tinkančių prieskonių: cinamono, malto imbiero, anyžių ar gvazdikėlių. Kepinius ruošia ne tik iš tradicinių baltųjų, bet ir migdolų ar viso grūdo miltų“, – sako V. Budrienė.

Nepamirškite žiemiškų gėrybių

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad prieš šventes žmonės ieško ne tik kepsnių, silkių ar mišrainių, bet ir įvairiausių desertų, šeimas stengiasi nustebinti dar neragautais kepiniais.

„Per Kalėdas nepamirškite žiemiškų skonių: pyragus gardinkite džiovintais vaisiais, aguonomis, spanguolėmis, figomis, netgi moliūgais, riešutais, citrusiniais vaisiais, tokiais kaip mandarinai, klementinai ar apelsinai, nepamirškite ir sezoninių prieskonių, tokių kaip imbieras ar anyžiai“, – sako T. Lauvray.

Vis dėlto, kaip sako konditerijos ekspertas, gaminant šventinius desertus reikėtų nepamiršti pagalvoti ne tik apie kepinių skonį, bet ir išvaizdą. Desertus konditeris siūlo papuošti karamelizuotų apelsinų griežinėliais, cukruotomis žolelėmis, tokiomis kaip rozmarinai ar mėtos. Reikėtų nepamiršti ir uogų: spanguolių, bruknių, šilauogių, braškių ar gervuogių. Dar vienas jaukus kalėdinių desertų papuošimas – cinamono lazdelės, jomis puošti galite ne tik įvairiausius pudingus, bet ir tokius klasikinius desertus, kaip tiramisu.

Vieno kąsnio skanėstai

Jeigu pyragų per Kalėdas kepti neketinate, dar vienas puikus desertų pasirinkimas – nedideli, vieno kąsnio skanėstai.

„Vieno kąsnio užkandžiai, ko gero, nuo kiekvieno stalo išnyksta greičiausiai. Juos valgyti ir patogu, ir gardu, o pagaminti – nėra sunku. Gamindami įvairiausius sausainius ar pyragaičius galite laisvai improvizuoti. Jiems pagardinti naudokite įvairiausias uogienes, džemus. Jeigu norite turtingesnio skonio desertų – nepamirškite šokolado ar karamelės, jeigu gaivesnių – šviežių uogų, vaisių, varškės ar maskarponės kremų“, – sako T. Lauvray ir dalijasi kelių kalėdinių desertų receptais.

Desertus reikėtų pradėti gaminti iš anksto, pavyzdžiui, pasiruošti tešlą, ją suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve, bet ne ilgiau nei 2–3 dienas. Dar vienas eksperto patarimas – jeigu tešla limpa prie formelių, prieš dėdami į jas tešlą, formelėse įklokite po skiautę maistinės plėvelės.

Aviliukai

Jums reikės:

Kelių vaflių

1 v. š. cukraus pudros (apibarstymui)

Tešlai:

2 kiaušinių baltymų

100 g cukraus pudros

2 v. š. medaus

200 g maltų graikinių riešutų

100 g maltų sausainių

Kremui:

2 kiaušinių trynių

1 kiaušinio

100 g cukraus pudros

100 g juodojo šokolado

80 g sviesto

Gaminame:

Pirmiausia paruoškite tešlą: kiaušinių baltymus išplakite su cukraus pudra, supilkite į virimo puodą ir įkaitinkite iki 75 ̊C. Palaukite, kol masė atvės, tuomet įmaišykite graikinius riešutus, sausainius bei medų. Paruoštą tešlą dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol ji sutvirtės. Iš atvėsusios tešlos pirštais suformuokite norimo dydžio rutuliukus ir sudėkite juos į kūgines formeles. Tešlą pirštais prispauskite prie formelės kraštų, kad tešlos kūgeliai liktų tuščiaviduriai. Suformuotą tešlą atsargiai iškratykite iš formelių, dėkite į šaldytuvą ir vėsinkite dar 2–3 valandas.

Elektriniu plaktuvu virimo puode išplakite kremui skirtus kiaušinius, įmaišykite cukraus pudrą ir įkaitinkite mišinį iki 75 ̊C. Tuomet į masę suberkite šokolado gabalėlius, kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Nukelkite puodą nuo viryklės, o kai kremas atvės, į jį įmaišykite kambario temperatūros sviestą ir viską dar kartą išplakite elektriniu plaktuvu. Iš vaflių išpjaukite „aviliukų“ plačiosios dalies pločio skrituliukus, atvėsusius kūgelius įdarykite kremu ir priklijuokite prie vaflio, kuris taps pagrindu.

Padailinkite kūgelius ranteliais, kad jie taptų panašesni į avilius, apibarstykite cukraus pudra, dar valandėlę palaikykite kambario temperatūroje ir patiekite.

Linco sausainiai

Jums reikės:

250 g kietųjų kviečių miltų

1 a. š. kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

100 g cukraus pudros

150 g šalto sviesto

2 kiaušinių

1 a. š. vanilės ekstrakto

1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės

3 v. š. braškių ar kito mėgstamo džemo

1–2 v. š. cukraus pudros (apibarstymui)

Pagaminimas:

Dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską bei cukraus pudrą. Sausų ingredientų mišinį supilkite ant kubeliais supjaustyto sviesto ir įtrinkite rankomis, kol gausite drėgno smėlio konsistencijos mišinį. Tuomet į trupinius įmuškite kiaušinius, supilkite vanilę, citrinos sultis ir suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Viską išminkykite iki vientisos masės, tešlą suformuokite į rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie pusvalandį. Atvėsusią tešlą iškočiokite ant miltais apibarstyto stalviršio iki 3 mm storio ir supjaustykite norimos formos gabalėliais. Kas antro gabalėlio viduryje išpjaukite žvaigždutę, širdutę ar kitą mėgstamą figūrėlę. Sausainius išdėliokite kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 8 minutes.

Sausainiai turi likti šviesūs ir vos parudavę iš apačios. Kai atvės, sausainius su viduryje išpjautomis formelėmis apibarstykite cukraus pudra, o pilnavidurius padenkite džemu. Tuomet imkite vieną puselę su džemu, kitą su cukraus pudra ir sulipdykite. Sausainius, kurių nesuvalgysite tą pačią dieną, laikykite metalinėje dėžutėje.

Pyragėliai žvaigždutės

Tešlai:

300 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

100 g cukraus pudros

185 g sviesto

1 kiaušinio

1 a. š. vanilės ekstrakto

Įdarui:

150 g obuolių

50 g rudojo cukraus

20 g sviesto

1 apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės

50 g džiovintų spanguolių

50 g džiovintų abrikosų

50 g džiovintų figų

1⁄2 a. š. malto cinamono

1⁄4 a. š. maltų gvazdikėlių

1⁄4 a. š. tarkuotų muskatų

1 a. š. vanilės ekstrakto

1 v. š. cukraus pudros (apibarstymui)

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Sumaišykite visus tešlai skirtus ingredientus, gautą tešlą padalinkite į dvi lygias dalis, kiekvieną suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve, kol tešla sutvirtės. Obuolius nuplaukite, nulupkite, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite kubeliais, o džiovintus vaisius susmulkinkite.

Į puodą sudėkite sviestą, cukrų, supilkite apelsino sultis, suberkite tarkuotą žievelę, obuolius, džiovintus vaisius bei prieskonius, viską išmaišykite ir pakaitinkite ant nedidelės kaitros apie 20 minučių. Leiskite įdarui atvėsti ir sutirštėti. Sutvirtėjusią tešlą plonai iškočiokite. Iš vienos tešlos dalies išpjaukite nedidelius blynelius ir sudėkite juos į keksiukų formeles kaip pagrindą. Tešlą kiekvienoje formelėje šiek tiek pabadykite šakute ir į tešlos krepšelius sudėkite įdarą. Iš likusios iškočiotos tešlos išpjaukite žvaigždutes ir uždėkite ant kiekvieno pyragėlio viršaus. Pyragaičius pašaukite į įkaitusią orkaitę ir kepkite 20 minučių. Kai pyragaičiai atauš, papuoškite juos cukraus pudra ir patiekite. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN