4 netikėti skonių deriniai, puikiai tiksiantys prie krevečių

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-11-25 11:20
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Krevetes mėgsta daugelis. Ši jūros gėrybė ypač populiari ruošiant tradicinius Viduržemio jūros šalių ar pietų amerikiečių patiekalus. Visgi, krevečių paruošimo būdų yra pačių įvairiausių, be to, ši subtilaus skonio jūros gėrybė dera tiek prie paprasčiausių, tiek įmantriausių ingredientų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad krevetės sparčiai populiarėja ir į pirkėjų krepšelius patenka ne tik kasdien, bet ir per šventes.

„Krevetės, žuvis ar kitos jūros gėrybės sulaukia vis daugiau pirkėjų dėmesio. O ypač šventiniu laikotarpiu, kai artimuosius norima palepinti įmantresniais patiekalais ar ant vaišių stalo vyrauja žuvies patiekalai. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę itin gausų žuvies ir jūros gėrybių asortimentą, pradedant nuo senų laikų Kūčių pažiba tapusiais karpiais, iki midijų, skraidkalmarių čiuptuvų ar šiaurinių dryžakojų krevečių“, – sako V. Budrienė.

Nuo Pietų Amerikos iki Europos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad įvairiausių rūšių krevetės – labai universali jūros gėrybė. Azijoje krevetės arba jų lukštai, iš kurių ruošiamas sultinys, dažnai naudojamos verdant egzotiškas sriubas. Pietų ir Pietryčių Azijoje populiarus iš krevečių gaminamas karis. Jau nekalbant apie Japonijoje tradicinius sušius, kuriems naudojamos tiek žalios, tiek virtos krevetės.

Ši jūros gėrybė nuo senų yra užkariavusi ir europiečių širdis: be jų neįsivaizduojama tradicinė ispaniška ryžių paella, itališkas žuvies troškinys cacciucco ar portugališkas jo variantas caldeirados. Krevetės mėgstamos ir Lotynų bei Karibų jūros regiono šalių patiekaluose, tokiuose kaip enchilada ar iš žalios žuvies ar krevečių gaminama ceviche.

Kaip teigia maisto ekspertė, daugelyje pasaulio šalių krevetės labiausiai mėgstamos pagardintos citrinų sultimis arba tiesiog patroškintos sviesto, česnako ir šviežių žolelių padaže. Visgi krevetes galima derinti su pačiais netikėčiausiais ingredientais, pavyzdžiui, kaulavaisiais.

V. Juodkazienė dalijasi net keturiais netikėtų skonių garnyrais, kurie puikiai tiks prie krevečių, o galbūt praturtins šventinį Kūčių ar Kalėdų stalą.

4 ypatingo skonio garnyrai

Mangų salotos su kalendra ir žaliųjų citrinų sultimis. Prie krevečių puikiai dera ne tik gaivios daržovių, bet ir vaisių salotos. Pavyzdžiui, jas galima valgyti su ypatingai paruoštomis mangų salotomis. Joms prireiks sunokusio mango, smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, chalapos paprikos, saujos šviežios kalendros. Sumaišytus ingredientus reikėtų pagardinti šlakeliu žaliųjų citrinų bei apelsinų sulčių, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. Ant salotų arba šalia jų dėkite krevetes. Šalia gauto patiekalo galite patiekti supjaustytas citrinų skilteles.

Graikiško stiliaus kalafiorų „ryžiai“. Dar vienas įdomus garnyras, puikiai derantis su krevetėmis, – kalafiorų „ryžiai“. Jie pagaminami labai paprastai: nuplautą kalafioro galvą reikia supjaustyti nedideliais gabaliukas ir sudėti į elektrinio smulkintuvo indą bei susmulkinti tiek, kad taptų panašaus į ryžius dydžio. Tuomet susmulkintus kalafiorus reikėtų apkepti keptuvėje ant įkaitinto sviesto ar aliejaus ir pagardinti druska bei pipirais. „Ryžius“ sumaišykite su pjaustytais pomidorais, agurkais, alyvuogėmis, smulkiai supjaustytais svogūnais, petražolėmis, fetos sūriu ir citrinos sultimis. Gautus kalafiorų „ryžius“ dėkite į lėkštę, o šalia jų patiekite krevetes. Prie šio patiekalo puikiai tinka ir gabalėlis paskrudintos baltos duonos.

Makaronai su saulėje džiovintais pomidorais. Kaip garnyras prie krevečių puikiai tinka ir makaronai. Maisto ekspertė šalia šių jūros gėrybių siūlo pasigaminti puikaus skonio makaronų salotas, kurioms prireiks makaronų, saulėje džiovintų pomidorų, šviežių pomidorų, konservuotų artišokų, alyvuogių ir fetos sūrio. Pirmiausiai išvirkite makaronus, tuomet paruoškite saulėje džiovintų pomidorų padažą: sudėkite juos į smulkintuvą, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų ir šviežių bazilikų. Viską sutrinkite. Gautą padažą sumaišykite su makaronais, feta, įdėkite pjaustytų artišokų, šviežių pomidorų, alyvuogių ir dar kartą viską sumaišykite. Ant gautų makaronų dėkite lengvai svieste pakeptas krevetes – viską papuoškite šviežiais bazilikais.

Slyvų salotos su parmezanu. Krevetės puikiai dera ir su slyvomis. Todėl šalia paprasčiausiai svieste pakeptų krevečių galite susimaišyti lengvai pagaminamų slyvų salotų. Joms prireiks: supjaustytų slyvų, drožlėmis susmulkinto parmezano sūrio, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, medaus, raudonojo vyno acto ir mėgstamų žalumynų. Nedideliame indelyje sumaišykite medų, actą, aliejų ir prieskonius. Tuomet į didesnį indą dėkite supjaustytas slyvas, mėgstamus žalumynus, pavyzdžiui, špinatus, ir drožlėmis susmulkintą sūrį. Viską apšlakstykite pasigamintu padažu ir tiekite šalia ką tik iškeptų krevečių.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN