Masčio ežero pakrantėje praeivius palydi katės Murkos žvilgsnis

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-11-01 16:54
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Telšiuose vaizdą Masčio ežero pakrantėje praturtino viena „atgijusi“ siena – tai dedikacija Telšių menų inkubatoriaus kieme gyvenančiai juodai katei Murkai. „Gyva Grafika“ dailininko Tado Šimkaus sukurtas „graffiti“ piešinys ant „Telšių praktikos“ sienos praeivius jau pasitinka iš tolo, o socialiniuose tinkluose patalpinta piešinio fotografija renka tūkstančius patiktukų.

„Lietuvoje daugėja sienų, kurios menininkų pastangomis tarytum atgyja ir pasipuošia įvairiausiais piešiniais. Įkvėpti unikaliais paveikslais išmargintų sienų, nusprendėme įgyvendinti seniai puoselėtą idėją ir ėmėmės iniciatyvos parengti projektą „Atgijusios sienos“. Idėjai pritarė Lietuvos kultūros taryba ir Telšių rajono savivaldybė, todėl manau, jog sumanymas – vertas dėmesio ir unikalaus piešinio pavidalu „atgijusi siena“ mieste pagyvins vaizdą“, – kalbėjo projekto vadovė Telšių menų inkubatoriaus direktorė Palma Urbanavičienė.

Prie projekto vykdymo ir jo įgyvendinimo prisijungė VDA Telšių fakulteto docentas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Marius Norkus ir Telšių menų inkubatoriaus rezidentė, VDA Telšių fakulteto absolventė Neringa Pučkoriūtė.

„Idėja piešti juodą katę – kolektyvinė. Mintis gimė tiesiog bendraujant su Neringa, Palma ir Mariumi bei dalijantis vietos aktualijomis. Norėjosi rasti idėją, kuri būtų artima būtent šiai vietai, kad tai nebūtų svetima. Kadangi gyvų vietinių meškų neradome, mylima ir draugiška kaimynė Murka mums padėjo. Šis darbas skirtas būtent jai, ir dar, berods, šešiems kaimynystėje gyvenantiems juodiems katinams. Dalį kūrinio idėjos padiktavo ir nestandartinė siena antrame aukšte. O ką galėtų katinas reikšti? Kiekvienam praeiviui tai paliksime spręsti pačiam“, – sakė „Atgijusios sienos“ autorius T. Šimkus ir juokavo, kad idėjai atskleisti instrukcijos nepridės. Anot jo, visi praeiviai galės susikurti savo prasmę, o kūrėjo ir projektą įgyvendinusios komandos noras buvo pagyvinti aplinką, įnešti interaktyvumo, pozityvo ir žaismės, įvietinti pačią erdvę sukuriant jai simbolį.

Piešinį dailininkas ant sienos vienas pats piešė vieną naktį ir pilną dieną. „Kūrinys atliktas su aerozoliniais dažais: katinas juodas su keistu mėlynumu ir gelsvai žaliomis akimis. Pradžioje sukurtas maketas kompiuteryje, patvirtinta vizualizacija ir idėja. Vėliau projektoriaus pagalba perkelta ant sienos, o dienos metu išbaigtas piešinys.“, – detales atskleidė menininkas.

Projekto metu pradėtas edukaciniu užsiėmimu. Telšių menų inkubatoriaus salėje surengta „Gyva Grafika“ dailininko Tado Šimkaus paskaita – pristatymas „Gatvės menas kaip gerovės priemonė“. Tai projekto „Atgijusios sienos“ dalis. Menininkas trumpai pristatė save, papasakojo apie savo neįprastą atėjimo kelią į šį meną ir pabrėžė, kad puikų kūrinį sudaro gerai parinktas piešinys ir derama siena (arba kitaip – kontekstas). Susitikimo metu lektorius pristatė savo ir kolegų kituose miestuose papuoštas sienas, aptarė piešimo techniką, pasakojo neįtikėčiausias istorijas. Projekto įgyvendinimo metu taip pat bus surengtos kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyvauti pakviesti Telšių menų mokyklos dailės skyriaus auklėtiniai, mokytojai ir Telšių menų inkubatoriaus rezidentai. Užsiėmimų metu dalyviai mokėsi dirbti su trafaretais, aerozoliniais dažais.

„Pagrindinis gatvės meno sklaidos didinimo tikslas – kad į mūsų bendrą aplinką pavyktų įnešti kuo daugiau dabarties jausmo, jog gyvename čia ir dabar, kad aplinką galime patys formuoti bei kurti, ir atvirkščiai, kad aplinka mums neišvengiamai daro įtaką formuoja suvokimą. Kviečiu dalintis pozityviais pokyčiais Lietuvoje ir populiarinti gatvės meno idėją bei jos galimybes“, –linkėjo T. Šimkus.



Kontaktams:
Donata Kazlauskienė
Komunikacijos specialistė
Tel. 8 - 624 42891
El.p. donata.kazlauskiene@vda.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN