Piešiniuose atgis viena Telšių miesto sienų

Naujienos: Švietimas , 2021-10-15 20:07
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Lietuvoje vis daugiau regime sienų, kurios menininkų pastangomis tarytum atgyja ir pasipuošia įvairiausiais piešiniais. Tai – „sienų menas“ arba „graffiti“. Įkvėptas unikaliais paveikslais išmargintų sienų, Telšių menų inkubatorius nusprendė įgyvendinti seniai puoselėtą idėją ir ėmėsi iniciatyvos parengti projektą „Atgijusios sienos“. Projekto tikslas – piešiniu atgaivinti vieną iš Telšių mieste esančių pastatų sienų.

Prie projekto vykdymo ir jo įgyvendinimo prisijungs VDA Telšių fakulteto docentas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Marius Norkus.

„Iniciatyvai pritarė Lietuvos kultūros taryba ir Telšių rajono savivaldybė, todėl manau, jog sumanymas – vertas dėmesio ir unikalaus piešinio pavidalu „atgijusi siena“ mieste praturtins bendrą vaizdą. Be to, tai ir tam tikra meno kūrėjų bendruomenės vienijimo forma: projektu norime suburti kūrybinių žmonių grupę, kurie parinktų tinkamą sieną, atrinktų prie aplinkos derantį piešinį ir pagyvintų nykios pilkos sienos vaizdą“, – kalbėjo projekto vadovė Telšių menų inkubatoriaus direktorė Palma Urbanavičienė.

Projektas pradėtas edukaciniu užsiėmimu. Telšių menų inkubatoriaus salėje surengta „Gyva Grafika“ dailininko Tado Šimkaus paskaita – pristatymas „Gatvės menas kaip gerovės priemonė“. Tai projekto „Atgijusios sienos“ dalis. Menininkas trumpai pristatė save, papasakojo apie savo neįprastą atėjimo kelią į šį meną ir pabrėžė, kad puikų kūrinį sudaro gerai parinktas piešinys ir derama siena (arba kitaip – kontekstas). Susitikimo metu lektorius pristatė savo ir kolegų kituose miestuose papuoštas sienas, aptarė piešimo techniką, pasakojo neįtikėčiausias istorijas, kaip darbus yra tekę atlikti žvarboje net šv. Kūčių dieną. Dailininko darbais jau pasipuošė Kaunas, Vilnius, Klaipėda, Smalininkai, Juodupė ir kt. miestai. „Dalinkimės pozityviais pokyčiais Lietuvoje ir populiarinkime gatvės meno idėją bei jos galimybes“, – baigdamas paskaitą linkėjo T. Šimkus.

Projekto įgyvendinimo metu taip pat bus surengtos kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyvauti bus kviečiami Telšių menų mokyklos dailės skyriaus auklėtiniai ir Telšių menų inkubatoriaus rezidentai. Užsiėmimų metu dalyviai pasiruoš eskizus, mokinsis dirbti su trafaretais ir mokysis sienų meno.


Kontaktams:
Donata Kazlauskienė
Komunikacijos specialistė
Tel. 8 - 624 42891
El.p. donata.kazlauskiene@vda.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN