Kuo klementinai skiriasi nuo kitų citrusinių vaisių ir ką iš jų pasigaminti?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-10-12 06:20
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Mandarinų ir apelsinų hibridai – klementinai, jau spėjo užkariauti citrusinių vaisių mėgėjų širdis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šviežias šių vaisių derlius jau pasiekė ir parduotuvių lentynas. Pasak jos, klementinai Lietuvoje itin populiarūs šaltuoju metų laiku – šių vaisių populiarumas ypač išauga vėlyvą rudenį, piką pasiekia per Kalėdas, o slūgti ima tik prieš pat pavasarį.

Kilę iš Alžyro

„Klementinai – vienas populiariausių citrusinių vaisių visame asortimente. Ypatingai šaltuoju metų laikotarpiu mandarinai bei klementinai rikiuojasi labiausiai perkamų vaisių sąrašo viršuje ir yra lyg pranašai, įspėjantys apie artėjančias didžiąsias metų šventes. Norėdami užtikrinti aukščiausią šių vaisių kokybę glaudžiai bendradarbiaujame ir kruopščiai atsirenkame tiekėjus. Šįkart šviežias, saldžiųjų klementinų derlius atvyko tiesiai iš Ispanijos“, – sako V. Budrienė.

Kaip teigia Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, klementinai yra mandarino ir apelsino hibridas, tad nieko keisto, kad iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie vaisiai – identiški. Nors klementinų skonis – primena mandarinus šie vaisiai išsiskiria savo dydžiu. Klementinai yra mažesni už mandarinus. Be to, jie yra kur kas apvalesnės formos ir labiau primena nedidelius apelsinus. Pasak J. Sabaitienės, klementinai yra viena iš nedaugelio citrusinių vaisių veislių, kurios yra be sėklų, todėl juos ypatingai patogu valgyti.

Anot ekspertės, klementinai auga tokiose Viduržemio jūros šalyse kaip Ispanija, Italija, Turkija, Marokas, taip pat Kinijoje, saulėtoje JAV dalyje – Kalifornijoje. Visgi, galvojama, kad klementinai yra kilę iš Alžyro. Pasak J. Sabaitienės, manoma, kad klementinų vaismedžiai galėjo atsirasti per atsitiktinį susikryžminimą.

Nuo desertų iki padažų

Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, klementinai plačiai naudojami ir kulinarijoje. Klementinais dažnai gardinami įvairiausi pyragai, vafliai ar saldūs skrebučiai. Jie naudojami ir vaisių salotų gamyboje. Iš klementinų gaminami ir ledai, šerbetai arba sorbetai, jie puikiai dera su plakta grietinėle ar šokoladu, uogomis bei vaisiais: persikais, obuoliais, kriaušėmis, braškėmis bei spanguolėmis.

Šie vaisiai derinami ir su pikantiškais skoniais. Klementinai valgomi su įvairiomis mėsos rūšimis, tačiau juos ypatingai mėgstama naudoti prie paukštienos: vištienos, kalakutienos ar antienos patiekalų. Visgi, pasak ekspertės, šie vaisiai puikiai tinka ir prie jautienos ar kiaulienos. Jais gardinamos ir pikantiškos salotos. Klementinai puikiai dera su įvairiausiais žalumynais bei daržovėmis: pavyzdžiui, burokėliais, pankoliais ar avokadais. Norintiems praturtinti įvairiausių padažų skonį – juos pagardinti taip pat galima klementinais, kurie įvairiems pikantiškiems padažams suteiks saldumo.

J. Sabaitienė siūlo patiekalus su klementinais išbandyti ir savo virtuvėje ir dalijasi keliais receptais.

Kalakutiena su klementinais

Jums reikės:

6 klementinų

Šlakelio Vorčesterio padažo

Nedidelio gabalėlio imbiero šaknies

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gabalėlio sviesto

Žiupsnelio cinamono

Kalakutienos krūtinėlės

Pagaminimas:

Išspauskite klementinų sultis, sumaišykite su Vorčesterio padažu ir tarkuota imbiero šaknimi. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Paruoštu marinatu gerai įtrinkite kalakutieną ir marinuokite 3–4 valandas. Marinuotą kalakuto krūtinėlę dėkite į keptuvę su sviestu ir kepkite, kol gražiai apskrus. Toje pat keptuvėje paruoškite padažą: supilkite likusį mandarinų marinatą, įberkite cinamono ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Iškeptą kalakutieną apliekite mandarinų padažu. Patiekite su mėgstamu garnyru!

Klementinų spanguolių ir graikiškų riešutų salotos

Jums reikės:

Pakuotės špinatų

Kelių klementinų

1/2 puodelio džiovintų spanguolių

1/2 puodelio smulkintų graikinių riešutų

Padažui:

3 šaukštų graikinių riešutų aliejaus

2 šaukštų baltojo vyno acto

2 šaukštų rapsų aliejaus

Šaukšto malto šviežio peletrūno

Mažos susmulkintos česnako skiltelės

3/4 šaukštelio cukraus

1/4 šaukštelio druskos

1/8 šaukštelio pipirų

Pagaminimas:

Dideliame inde sumaišykite špinatus, klementinų skilteles, spanguoles ir graikinius riešutus. Tuomet nedideliame inde suplakite visus padažui skirtus ingredientus ir apliekite salotas, viską gerai išmaišykite. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN