Midijos – išskirtinio skonio, itin greitai pagaminama jūros gėrybė: išbandykite paprastus, burnoje tirpstančius receptus

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-09-14 06:14
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Midijos – nedidelės, tačiau nepaprastai subtilaus skonio jūros gėrybės. Jos išsiskiria ne tik savo skoninėmis savybėmis, bet ir universalumu: midijos gali būti patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas, užkandis ar jomis gardinami įvairiausi padažai ir sriubos. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad šis delikatesas visame pasaulyje mėgstamas jau tūkstantmečius, o pastaruoju metu midijos vis daugiau dėmesio sulaukia ir tarp lietuvių.

„Įvairiausios jūros gėrybės, tarp jų ir midijos, kasmet vis populiaresnės. Pastebime, kad pirkėjai tampa išrankesni maistui, drąsiau ragauja iki tol galbūt nebandytus produktus, išbando naujus receptus, keliaudami susipažįsta su kitų šalių valgiais, kuriuos bando atkartoti ir savo virtuvėse. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų žuvies ir jūros gėrybių asortimentą. Savo pirkėjams siūlome ir tradicinių, puikiai pažįstamų lašišų ar menkių, tačiau krepšeliuose dažnai atsiduria juodasis paltusas, skraidkalmarių čiuptuvai ar midijos“, –  teigia V. Juodkazienė.

Mėgstamos daugelyje pasaulio šalių

Kaip pasakoja ekspertė, egzistuoja apie 17 midijų rūšių. Geldelių dydis skiriasi priklausomai nuo sezono: didžiausios ir mėsingiausios jos yra spalio mėnesį, o mažiausios – kovą. Midijos itin populiarios Belgijoje, Olandijoje ir Prancūzijoje. Šiose šalyse midijos derinamos su skrudintomis bulvytėmis bei gardinamos grietinėlės, šoninės, įvairiausių rūšių sūrio ar šviežių žolelių padažais. Nyderlanduose midijos dažnai patiekiamos keptos tešloje arba užkeptos duonos trupiniais.

Italijoje midijos maišomos su kitomis jūros gėrybėmis, jos dažnai verdamos garuose, patiekiamos su šviežiomis žolelėmis ir citrinos sultimis. Midijos dažnai patiekiamos su makaronais arba naudojamos ruošti jūros gėrybių sriubas. Ispanijoje jos ruošiamos panašiai kaip Italijoje, tačiau kartais šios gėrybės naudojamos ir kaip įdaras tradiciniams jų kroketams.

Ispanai midijomis gardina ir tradicinį savo ryžių patiekalą paeliją, deda į sriubas arba valgo kaip užkandį. Midijos mėgstamos ir Azijoje: šiose šalyse jos dažnai naudojamos verdant jūros gėrybių sriuboms, kurios gardinamos kokosų pienu, imbieru, kalendra, čili pipirais ir kitais Azijoje mėgstamais prieskoniais, jos yra ir tradicinių karių dalis.

Paruošimas – nesudėtingas

Kaip teigia V. Juodkazienė, midijos – nesudėtingai paruošiamas produktas, kuriam tinkamai paruošti užtruksite mažiau nei dešimt minučių.

„Midijų gaminimas namuose – iš pažiūros galėtų atrodyti sudėtingas procesas. Tačiau iš tiesų namie jas labai paprasta ir greita paruošti. Svarbiausia geldeles kruopščiai nušveisti ir nuplauti po šaltu vandeniu ir galiausiai – 5–7 minutes patroškinti paruoštame padaže, jomis pagardinti sriubas arba ryžių bei makaronų patiekalus“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak jos, midijas paprastai reikia ruošti tol, kol visos jų geldelės atsivers. Visgi, jeigu kelios geldelės jas ruošiant neatsiveria – jų valgyti nepatartina, mat jomis galima apsinuodyti. Kaip teigia maisto ekspertė, midijos – ne tik skanios, paprastai paruošiamos, bet ir ypatingai naudingos sveikatai. Midijos yra puikus baltymų šaltinis, jose taip pat yra ir gausybė amino rūgščių. Midijas įtraukus į kasdienį savo racioną yra stiprinami raumenys bei imuninė sistema, kaulai.  

Midijose taip pat yra labai daug  geležies, mangano, fosforo, kalio, seleno ir cinko. Jose gausu ir vitamino B12, reikalingo raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, jų vartojimas padeda kovoti su nerimu, depresija, nemiga, netgi gerinama nuotaika. Midijose ne tik gausu įvairiausių naudingų medžiagų, bet yra ir mažai kalorijų, 100 g midijų yra vos 172 kalorijos, todėl ši gėrybė puikiai tinka ir tiems, kurie meta svorį.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis itin paprastus receptus, kuriuose išradingai panaudosite midijas.

Midijos su čiorizo ir pomidorais

Jums reikės:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Pusės puodelio supjaustytos čiorizo dešros

1 vidutinio dydžio supjaustyto svogūno

1 vidutinio supjaustyto pankolio

6 susmulkintų skiltelių česnako

Didelės saujos vyšninių pomidorų

¼ šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių

Žiupsnelio druskos

1 puodelio sultinio

Kilogramo nušveistų midijų

Saujos šviežių kalendrų

Citrinos

Kelių riekelių mėgstamos šviežios duonos

Pagaminimas:

Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Kai jis  įkais, sudėkite čiorizo gabaliukus ir viską kelias minutes pakepkite. Tuomet sudėkite smulkintą svogūną, pankolį, 5 česnako skilteles ir dar šiek tiek pakepkite. Sudėkite pomidorus, raudonuosius pipirus, berkite žiupsnelį druskos ir kelias minutes patroškinkite. Supilkite sultinį ir kelias minutes pavirkite, kol skystis šiek tiek nugaruos. Galiausiai sudėkite midijas ir viską išmaišykite. Uždenkite puodą ir troškinkite apie 3–5 minutes, kol geldelės atsivers. Galiausiai viską apibarstykite šviežiomis kalendromis ir apšlakstykite citrinos sultimis.  Mėgstamos duonos riekeles paskrudinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje ir įtrinkite šviežiu česnaku, patiekiate šalia į lėkštes išdėlioto patiekalo.

Spagečiai su midijomis

Jums reikės:

2 šaukštų sviesto

Šlakelio alyvuogių aliejaus

4 sukapotų česnako skiltelių

1/2 šaukštelio maltų raudonųjų pipirų dribsnių

Kelių nuluptų pomidorų

Mėgstamų spagečių

Žiupsnelio druskos

Šlakelio sultinio

Kilogramo nušveistų midijų

Šviežių, susmulkintų petražolių

Pagaminimas:

Didelėje keptuvėje arba puode ištirpinkite sviestą ir 2 šaukštus aliejaus. Sudėkite česnakus ir raudonųjų pipirų dribsnius ir viską kelias minutes pakepkite. Sudėkite susmulkintus pomidorus ir dar pakepkite. Išvirkite makaronus ir pasilikite 1 1/2 puodelio makaronų virimo skysčio. Į besitroškinančius pomidorus įpilkite sultinio. Tuomet sudėkite midijas ir 1/4 puodelio makaronų virimo skysčio. Uždenkite dangčiu ir viską pavirkite apie 4 minutes. Į midijas įpilkite makaronų dar 1/4 puodelio makaronų virimo skysčio, sumažinkite ugnį ir dar kelias minutes patroškinkite. Galiausiai į padažą sudėkite makaronus, papuoškite petražolėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN