„Sudie“ sakome XII Tarptautiniam Mykolo Oginskio festivaliui

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2017-09-25 17:02
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Baigiamajame XII Tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio koncerte rugsėjo 30 dieną, šeštadienį, 17 valandą skambės vieno didžiausių italų operos kūrėjų Džoakino Rosinio (1792–1868) opera „Sevilijos kirpėjas“.
Šią operą su jaunatvišku azartu kompozitorius sukūrė 1816 m. per ypač trumpą laiką – 20 dienų, tačiau jis labai rizikavo, nes pagal tą patį P. O. Bomaršė pjesės siužetą jau buvo sukurta Dž. Paizielo to paties pavadinimo opera dar 1782 metais. Kaip ir reikėjo tikėtis, Romos Teatro di Torre Argentina scenoje Dž. Rosinio premjera buvo nušvilpta, padedant Dž. Paizielo samdytiems plojikams-švilpikams. Šis kažkada Dž. Rosinio širdį užgavęs faktas liko tik istorijoje, o jo opera „Sevilijos kirpėjas“ gyvuoja daugiau kaip 200 metų. Išsipildė pranašiški L. Bethoveno žodžiai: „Ak, Rosini. Tai Jūs esate kompozitorius „Sevilijos kirpėjo“. Aš sveikinu Jus. Ši opera bus atliekama tol, kol gyvuos italų opera“.
Įdomios laiko, vietos ir įvykių sąsajos: tiek Dž. Rosinis, tiek ir Mykolas Kleopas Oginskis amžinojo poilsio atgulė Švento Kryžiaus bazilikoje Florencijoje – taip susiklostė, kad abiejų garsių vyrų palaikai vėliau ten perlaidoti. Ir dar viena maloni staigmena: atidus klausytojas „Sevilijos kirpėjo“ operoje išgirs ir polonezo garsus būtent toje dvaro erdvėje, kuri priskiriama polonezo karaliui Mykolui Kleopui Oginskiui. Mat anūkas kunigaikštis Mykolas Oginskis Plungės dvarą įsigijo pardavęs senelio dvarą Zalesėje.
Dž. Rosinio operą „Sevilijos kirpėjas“ į festivalio sceną ves Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras, kuriam diriguos buvęs ilgametis kolektyvo meno vadovas, Plungės garbės pilietis, šio festivalio idėjos autorius prof. Stasys Domarkas. Jo dėka simfoninis orkestras subrendo, aktyviai garsina Klaipėdos ir visos Lietuvos vardą tarptautiniuose prestižiniuose projektuose, o nuo 1993 metų gastroliuodamas Lietuvoje ir užsienyje, pristatomas kaip Mažosios Lietuvos simfoninis orkestras. Kolektyvas žinomas Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Olandijos, Italijos klasikinės muzikos gerbėjams. Nuo 2017 m. orkestro veikla patikėta jaunam, ambicingam, tačiau jau puikią muzikinę biografiją turinčiam vyr. dirigentui Tomui Ambrozaičiui.
Spektaklyje dalyvaus Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras, solistai. Chorui nuo pat pirmųjų – 1987 – metų vadovauja teatro choro vyriausiasis chormeisteris, dirigentas, kompozitorius Vladimiras Konstantinovas. Dirigentas siekia choro profesinio meistriškumo ir plataus repertuaro – nuo senosios iki šiuolaikinės muzikos. V. Konstantinovas 1999 metais apdovanotas Geriausio dirigento prizu Tarptautiniame C. A. Seghizzi konkurse Goricijoje (Italija).
Nuotaikingos, komiškos operos vaidmenis atliks solistai Mindaugas Gilys, Tomas Pavilionis, Rita Petrauskaitė, Šarūnas Juškevičius, Artūras Kozlovskis. Operos rečitatyvams akompanuos svečias iš Italijos Milo Longo.
Ruduo – atsisveikinimo metas: „sudie“ ištarsime ir XII Tarptautiniam Mykolo Oginskio festivaliui. Sakysime viltingai, palydimi amžinos kaip pasaulis meilės temos, ir tikėdami, kad kitais metais, švenčiant valstybės atkūrimo Šimtmetį, pasitiksime ir tryliktąjį festivalį.


Danutė Einikienė
Žemaičių dailės muziejaus vyr. fondų saugotoja


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN