Aplinkai draugiškas laikas gamtoje: kaip susikurti stilingą išvyką be plastiko

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-07-30 06:38
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Vasarą lauke praleidžiame daug laiko. Gryname ore sportuojame, einame pasivaikščioti, maudomės. Žinoma, ir valgome. Tačiau mėgaujantis iškyla svarbu nepamiršti ir tvarumo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad parduotuvėse atsisakius vienkartinių plastiko indų, siūlomas platus aplinkai draugiškų alternatyvų asortimentas.

„Valgant lauke svarbu ne tik kokybiškas maistas, bet ir tai, kokiais įrankiais ar indais naudojamės. Mūsų prekybos tinkle dar prieš prieš dvejus metus buvo atsisakyta vienkartinių plastikinių indų ir šiaudelių. Pirkėjams siūlome popierinių indų, medinių įrankių“, – sako V. Budrienė.

Komunikacijos vadovei antrina ir Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. Ji teigia, kad tvarumo idėja nėra tiesiog mada. Tai – neatsiejama būtinybė, kurią į kasdienybę turėtų įsikeisti kiekvienas.

„Per metus Europoje sunaudojama apie 26 milijonai tonų plastiko. Siekiant sumažinti šiuos skaičius, prie švaresnės aplinkos kūrimo turėtų prisidėti kiekvienas. Laiką leidžiant gamtoje, taip pat reikėtų  atkreipti dėmesį į tvarų naudojimą ir gamtos puoselėjimą. Pavyzdžiui, valgyti ir maistą neštis daugkartinio naudojimo arba iš aplinkai draugiškų medžiagų pagamintuose induose, naudoti daugkartinio naudojimo gertuves“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė skatina prisidėti prie tvarumo idėjų ir dalijasi keliais patarimais, kuriais  vadovaudamiesi susikursite ne tik stilingą, bet ir aplinkai draugišką iškylą.

Pasirūpinkite tinkamais indais. Vienas svarbiausių tvaraus pikniko elementų – tinkami indai. Patiekalams susidėti geriausia naudoti daugkartinius indus, kuriuos namuose išsiplausite ir galėsite naudoti iš naujo. Kadangi valgome akimis, ekspertė siūlo maistą patiekti gražiose, iš namų atsivežtose lėkštėse. Gėrimams nepamirškite daugkartinio naudojimo gertuvių. Jeigu tokių indų neturite, tam puikiai pasitarnauti gali ir stilingi stiklainiai. Žinoma, tvariam piknikui tinka ir iš tinkamų medžiagų pagaminti vienkartiniai, greitai suyrantys indai.

Panaudokite maisto likučius. Anot ekspertės, kurdami meniu išvykai į gamtą arba piknikui nepamirškite, kad iš maisto likučių kartais gimsta patys tikriausi šedevrai. Juos panaudoję ne tik kovosite su maisto švaistymu, bet ir sutaupysite pinigų. Pavyzdžiui, jeigu šaldytuve yra likusios mėsos: keptos vištienos ar plėšytos kiaulienos ar paprasčiausio kumpio, iš jų galite pasigaminti nuostabius sumuštinius arba paruošti tortilijų suktinukus, juos dėti ant namie keptos picos. Jeigu turite išvirtų kruopų – jas taip pat lengvai panaudosite. Bolivinė balanda itin dera su šviežiomis daržovėmis, todėl puikiai tiks į salotas, grikius sumaišyti ypatingai skanu su keptais grybais ar mėgstamomis keptomis daržovėmis, prie jų puikiai dera ir špinatai.

Nepamirškite mielų smulkmenų. Norint susikurti gražų, jaukų ir stilingą pikniką V. Juodkazienė siūlo dėmesį atkeipti į detales. Maistą susidėti į gražų, pintą krepšį, su savimi pasiimti jaukų pledą. Jeigu turite vietos, galite įsimesti kelias dekoratyvines pagalvėles. Pikniko vietą galite pasipuošti lauko gėlėmis. Jeigu gamtoje žadate ilgiau pavakaroti – su savimi pasiimkite ir žvakių, kurios sukurs ypatingai jaukią atmosferą.

Susirinkite šiukšles. Baigę piknikauti, žinoma, nepamirškite susirinkti šiukšlių. O jeigu atvykę į pikniko vietą pastebite, kad aplink tebėra kitų poilsiautojų paliktų šiukšlių, jas išmeskite. Švarioje aplinkoje ir patiems valgyti bus smagiau.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN