6 įdomūs faktai apie egzotiškosios išvaizdos juodąjį paltusą ir burnoje tirpstantys receptai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-07-22 06:17
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai, o tam įtakos gali turėti ir pabodusių receptų ruošimas. Tačiau Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad vertėtų drąsiai leistis į eksperimentus ir išbandyti daugiau žuvies rūšių. Pavyzdžiui, receptus su juoduoju paltusu, kuris yra ne tik išskirtinės išvaizdos, bet ir nepaprasto skonio.

„Ne veltui pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas žuvį turėtume valgyti tris kartus per savaitę – tiek raudona, tiek balta žuvis pasižymi didele gerųjų riebalų: omega-3 ir omega-6 gausa. Jose taip pat yra organizmui reikalingo seleno, fosforo, magnio, vitaminų B12 ir B6, kurie itin svarbūs smegenų veiklai, atminčiai ir gerai psichologinei būsenai palaikyti. Jeigu tradicine Lietuvoje jau tapusi lašiša ar taip mėgstamas karpis kiek pabodo – juodasis paltusas yra puiki alternatyva, kuri išskirtiniu savo skoniu praturtins įprastą racioną“, – teigia V. Juodkazienė.

Dėl didelio sveikųjų riebalų kiekio juodojo paltuso mėsa išsiskiria itin švelniu, salstelėjusiu skoniu bei malonia tekstūra. Išskirtinį skonį ši žuvis įgauna labai iš lėto augdama itin šaltame vandenyje. Būtent dėl šių priežasčių, anot ekspertės, tinkamai paruošta ji tiesiog tirpsta burnoje.

Grenlandijoje jau šimtmečius ši žuvis buvo laikoma didžiuliu skanėstu, tačiau laikui bėgant juodasis paltusas pelnė didelį populiarumą visame pasaulyje. Kaip ir bet kurią baltą žuvį, jį itin paprasta paruošti. Paltusą valgyti galima tiek keptą keptuvėje, ant grilio, orkaitėje. Jis puikiai tinka ir rūkymui, žuvienių virimui. Be to, tai gali būti puikus priedas prie makaronų, salotų ar įvairiausių kruopų patiekalų.

Ši žuvis gali būti gardinama ir tiesiog druska bei pipirais, prieš patiekiant apšlakstoma citrinos sultimis, tačiau ji puikiai tinka ir su įvairiausiais aštriais ar grietinėlės padažais, dažnai patiekiama su bulvėmis arba ryžiais, kuskusu. Prie paltuso itin dera švieži ar saulėje džiovinti pomidorai, pankoliai bei salierai. Iš juodojo paltuso mėgstama gaminti ir įvairius žuvies pyragus.  

Maisto ekspertė pateikia ir dar kelis įdomius faktus apie juodąjį paltusą.

Mėgstamas Azijoje. Juodąjį paltusą itin mėgsta rytų azijiečiai, jie šią žuvį laiko tikru delikatesu. Azijoje jis dažniausiai patiekiamas keptas, pagardintas įvairiausiai tradiciniais padažais, derinamas su ryžiais, azijietiškais makaronais bei keptomis arba šviežiomis daržovėmis.

Naudingas sveikatai. Juodasis paltusas pasižymi didele vitamino B3,  B12 ir baltymų gausa. Jame taip pat gausu mineralų, tokių kaip magnis, selenas ir fosforas, kurie padeda imuninei sistemai, palaiko stiprius dantis, kaulus ir gerą medžiagų apykaitą. 

Plėšrūnas. Juodasis paltusas daugiausia minta menkėmis ir kitomis dugninių žuvų rūšimis. Jie taip pat mėgsta omarus, moliuskus, kalmarus ir kitus vandenyno gyventojus.

Neršia nuo balandžio iki rugsėjo mėnesio. Suaugęs juodasis paltusas per vieną sezoną gali išauginti per 2 milijonus kiaušinėlių. Jie neršia nuo balandžio iki rugsėjo mėnesio pradžios. Juodojo paltuso naujagimiai išsirita apie pusės centimetro ilgio.

Gyvena vandenyno dugne. Juodojo paltuso jaunikliai po išsiritimo kelis mėnesius gyvena vandenyno paviršiuje. Tačiau paaugę jie keliasi į dugną. Juodieji paltusai dažniausiai slepiasi 500–1000 m gylyje ir tik kartais iškyla į paviršių medžioti maisto.

Randamas Šiaurės Atlante. Juodasis paltusas veisiasi Šiaurės Atlante. Daugiausiai jo yra randama aplink Grenlandiją ir Kanadą, šiaurinėje Atlanto dalyje. Jį taip pat galima sutikti ir Islandijoje, Norvegijoje bei Europos rytuose.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis abejingų nepaliksiančius receptus, kuriuose išradingai panaudosite juodąjį paltusą.

Juodasis paltusas su aštriu padažu 

Jums reikės: 

Kelių gabalėlių juodojo paltuso

2 puodelių marinaros ar kito mėgstamo pomidorų padažo

½ šaukštelio tabasco padažo

3 susmulkintų česnakų skiltelių

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Smulkintos šviežios kalendros 

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 ° C. Pomidorų padažą sumaišykite su tabasco padažu ir smulkintu česnaku. Viską pagardinkite druska bei pipirais. Žuvies gabalėlius sudėkite į skardą, viską apliekite paruoštu padažu ir kepkite orkaitėje 10–12 minučių arba kol padažas lengvai sutirštės. Prieš patiekdami papuoškite kalendra. Rekomenduojama valgyti su kuskusu.

Juodasis paltusas su saulėje džiovintais pomidorais

Jums reikės:

2 didelių juodojo paltuso gabalėlių

Kelių susmulkintų šalotinių svogūnų 

1 supjaustyto saliero stiebo

250 ml sultinio

375 ml vandens

2 griežinėlių šviežio pankolio

1 šakelės čiobrelio

2 šakelių šviežių petražolių

15 ml alyvuogių aliejaus

3 šviežių, supjaustytų pomidorų

Kelių susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų 

Šviežio susmulkinto baziliko 

Žiupsnelio druskos ir pipirų 

Šlakelio citrinos sulčių 

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Paruošimas:

Į įkaitintą keptuvę sudėkite juodojo paltuso gabalėlius, svogūnus, salierą, supilkite sultinį, vandenį. Sudėkite pankolį, čiobrelius ir petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais, uždenkite ir ant vidutinės ugnies viską pakaitinkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir apverskite žuvį. Leiskite jai dar kelias minutes pasitroškinti. Vėliau išimkite iš keptuvės ir padėkite į šalį. Gautą skystį dar pakaitinkite ant stiprios ugnies ir leiskite padažui sutirštėti. Kitoje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir minutę patroškinkite susmulkintą česnaką. Sudėkite šviežius ir saulėje džiovintus pomidorus. Pabarstykite baziliku, įberkite druskos ir pipirų. Viską dar 6 minutes pavirkite ant didelės ugnies. Į pomidorų padažą sudėkite žuvies gabalėlius ir užpilkite nedidelį kiekį gauto svogūnų ir pankolių padažo. Viską dar kelias minutes patroškinkite, kol žuvis sušils. Prieš patiekiant apšlakstykite šviežiomis citrinų sultimis. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN