5 faktai apie persikus: padeda kovoti su stresu ir nerimu, naudojami kosmetikos gamyboje

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-07-19 06:20
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Persikai – sultingi ir saldūs, ypatingai mėgstami smaližių vaisiai. Šiuos vaisius valgyti galite ne tik kaip sveiką užkandį, jie puikiai tinkami kepti ir ant grilio, o patiekti galima su ledais, grietinėle ar maskarponės sūriu. Kepti persikai gali tapti puikiu garnyru ir prie mėsos, paukštienos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad dėl išskirtinio savo skonio persikai vasarą itin dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.

Mažai kalorijų – daug vitaminų

„Vaisiai yra vienas tų produktų, be kurių vasara neįsivaizduojama, todėl dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose. Pastebime, kad pirkėjai šiltąjį sezoną gausiai renkasi kaulavaisius, ypač persikus. Daugiausiai šių vaisių parduodama liepos mėnesį. Dėl palankaus klimato persikai yra vežami iš saulėtos Ispanijos, kiek mažiau jų atgabenama iš Graikijos. O pirkėjams mūsų parduotuvėse siūlomos dvi persikų rūšys: klasikiniai ir plokštieji persikai“, – sako V. Budrienė.

Kaip teigia Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, persikuose yra itin mažai kalorijų – viename vidutinio dydžio persike jų randama vos 70. Viename persike yra 13,2 proc. vitamino C dienos dozės. Persikai taip pat naudingi širdies bei kraujagyslių sveikatai, drėkina ir skaistina odą. Tuo tarpu plokštieji persikai išsiskiria įdomia forma ir kur kas blyškesne spalva. Be to, šios rūšies persikai yra saldesni nei įprasti persikai.

Persikai plačiai naudojami desertų gamyboje, jais gardinami ledai, iš jų gaminami sorbetai, kepami persikų pyragai, tačiau įdomu dar ir tai, kad šie vaisiai puikiai tinka ir prie pikantiškų patiekalų. Iš persikų pagaminti džemai puikiai dera su įvairiais sūriais ar jais gardinami pikantiški skrebučiai su vytintomis mėsomis – parmos arba serano kumpiais. Persikus valgyti skanu ir su mėsos, ypatingai paukštienos patiekalais. Juos prie mėsos patiekalų galima patiekti paprasčiausiai keptus ant grilio, persikais galima gardinti salotas arba iš jų gaminti salsas. Kadangi persikai yra saldūs vaisiais – jie dedami ir įvairiausius saldžiarūgščius padažus.

J. Sabaitienė, dalijasi ir dar keliais įdomiais faktais apie šiuos nepaprastus vaisius.

Turi simbolinę reikšmę. Kinų mitologijoje persikas yra ilgaamžiškumo dievo Shou Xing simbolis. Kai kurios nuotakos Kinijoje vestuvių ceremonijoms plaukus puošia persikų gėlėmis – taip bandydamos prisišaukti laimę. Korėjoje manoma, kad persikas turi galių išvaryti piktąją dvasią. Būtent dėl šių dalykų šis vaisius Azijoje yra labai gerbiamas.

Turi kelis vardus. Prieš tai, kai persikai įgavo dabartinį savo pavadinimą, žmonės juos vadino „persų obuoliais“. Taip atsitiko todėl, kad Senovės romėnai tikėjo, jog šie vaisiai kilę iš tuometinės Persijos, dabartinio Irano teritorijos. Romėnai šiuos vaisius pristatė europiečiams, kurie galiausiai atvežė juos į Šiaurės Ameriką.

Nektarinų dvyniai. Persikai ir nektarinai yra beveik tas pats vaisius. Vienintelis skirtumas, be skirtingų šių vaisių pavadinimų, yra tas, kad persiko išorė yra blyškesnė ir pūkuotesnė, o nektarino spalva ryškesnė, o jo oda yra kur kas lygesnė.

Turi raminančių savybių. Vengrijoje persikai laikomi vaisiais, kurie žmonėms suteikia ramybės jausmą. Manoma, kad šiuose vaisiuose randamas natūralus raminamasis vaistas, kuris gali padėti sumažinti stresą, nerimą ir gerinti miego kokybę.

Naudojami kosmetikos gamyboje. Persikai aktyviai naudojami kosmetologijoje – jie turi antiseptinių, senėjimą stabdančių savybių, nes palaiko drėgmės pusiausvyrą odoje, ją gaivina, saugo nuo raukšlių atsiradimo.

Ekspertė dalijasi ir keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite persikus.

Persikų ir avokadų salotos

Jums reikės:

3 šaukštų citrinos sulčių

3 šaukštų alyvuogių aliejus

2 šaukštelių medaus

Kelių skiltelių smulkiai supjaustyto česnako

Vieno susmulkinto čili pipiro

Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

3 supjaustytų persikų

2 supjaustytų avokadų

Saujos susmulkintų šviežių mėtų

Saujos susmulkintų pistacijų

Pagaminimas:

Nedideliame indelyje sumaišykite citrinos sultis, aliejų, medų, česnakus ir čili pipirus. Pagardinkite druska ir pipirais. Gautu padažu apliekite persikus ir palikite juos šaldytuve apie valandą, kad padažas į vaisius įsigertų. Tuomet sumaišykite likusius salotų ingredientus ir viską apibarstykite smulkintomis pistacijomis.

Vištiena su persikais

Jums reikės:

Vištų šlaunelių be kaulų

1 ½ šaukštų rapsų aliejaus

¼ puodelio smulkiai supjaustyto svogūno

½ arbatinio šaukštelio smulkinto šviežio rozmarino

⅓ puodelio cukraus

2 šaukštų obuolių sidro acto

2 arbatinių šaukštelių garstyčių

½ arbatinio šaukštelio druskos

3 vidutinio dydžio susmulkintų persikų

¼ šaukštelio juodųjų pipirų

Pagaminimas:

Įkaitinkite didelę keptuvę, į ją įpilkite aliejaus. Vištienos šlauneles apibarstykite druska ir pipirais. Vištą dėkite į keptuvę ir iš kiekvienos pusės pakepkite apie 7 minutes arba kol ši gražiai pagels. Išimkite vištieną iš keptuvės ir padėkite į lėkštę. Uždenkite folija, kad neatšaltų. Į tą pačią keptuvę įpilkite dar 1½ arbatinio šaukštelio aliejaus, sudėkite svogūną ir rozmariną. Viską kelias minutes pakepkite. Tuomet į keptuvę sudėkite  cukrų, actą, garstyčių, įberkite šiek tiek druskos ir sudėkite pjaustytus persikus. Viską pakepkite apie 12 minučių. Galiausiai į keptuvę gražinti vištieną ir nuolat šlakstydami ją padažu dar apie 10 minučių patroškinkite. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN