Karščiams nesitraukiant – pasimėgaukite salotomis su žuvimi: trys gaivūs receptai su ledjūrio menke

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-07-15 10:02
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Lietuvoje ir toliau vyraujant tropiniams orams, virtuvėje stengiamės praleisti kuo mažiau laiko: gaminame įvairiausias šaltas sriubas, gaivius kokteilius, ir, žinoma, salotas. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ieškantiems įvairesnių receptų mėgstamas salotas vertėtų pagardinti žuvimi. Balta žuvis ne tik itin greitai paruošiama, bet ir lengvai virškinama bei neapsunkina skrandžio.

„Pastebime, kad šiltuoju metų laiku pirkėjai teikia pirmenybę žuvies patiekalams. Termometrų stulpeliams mušant karščio rekordus, stovėti prie keptuvės, orkaitės ar kepsninės nei laiko, nei jėgų neturime, todėl gaivūs, paprastai ir greitai paruošiami patiekalai yra puikus pasirinkimas karštą dieną. Vienas iš  lengvų patiekalų – balta žuvis, pavyzdžiui, ledjūrio menkė, kurios subtilus skonis ypač tinkamas išbandyti naujus receptus ar ieškant įvairesnių skonių“, – sako V. Juodkazienė.

Ledjūrio menkė – itin universalus produktas, todėl puikiai tiks pagardinti pačias įvairiausias salotas. Gabalėliu žuvies paįvairinti galite ir tradicines graikiškas salotas su feta. Žuvis puikiai tinka ir prie įvairiausių azijietiškų salotų. Pavyzdžiui, morkų ir agurkų salotų pagardintu sojos padažu, ją derinti galima ir su jūros dumbliais. Nekalbant apie įvairiausius žalumynus: špinatus ar gražgarstes.

Balta žuvis tinka su įvairiausiais citrusiniais vaisiais – žuvį citrusinių vaisių sultyse skanu pamarinuoti prieš kepant arba apšlakstyti iškepus. Tiesa, citrusiniai vaisiai galėtų būti ir netikėtas, bet labai gaivus ir skanus salotų ingredientas: pagardinkite įvairiausių žalumynų salotas keliais apelsino gabalėliais, apliekite mėgstamu padažu ir uždėkite gabalėlį menkės. Tokios salotos, ne tik itin lengvai paruošiamos, tačiau galėtų tapti ir tikra vakarienės ar pietų stalo pažiba.

V. Juodkazienė sako, kad baltos žuvies, tokios kaip ledjūrio menkė, vartojimas organizmą papildo baltymų, vitamino B12, fosforo bei seleno omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių atsargomis. Tokio tipo žuvis pasižymi dar ir tuo, kad turi mažai kalorijų, neapsunkina virškinimo, todėl yra puikus produktas, kurį galite rinktis valgyti ir karštą vasaros dieną.

Dar vienas, pasak maisto ekspertės, baltos žuvies pranašumas – lengvas ir itin greitas paruošimas. Žuvies kepsnelius saltoms be vargo paruošite per 10–15 minučių. Anot jos, kiek tiksliai laiko turėtų kepti žuvis, nustatyti labai paprasta. Tai padaryti galima pagal storiausią žuvies vietą: jeigu storiausias taškas siekia apie 5  centimetrus, žuvį reikėtų kepti apie 10 minučių. Jeigu žuvis storesnė – pridėkite dar apie 5 minutes, jeigu plonesnė – kelias minutes atimkite.

V. Juodkazienė siūlo ir dar tris ypatingai paprastai paruošiamus, tačiau labai skanius salotų su žuvimi receptus.

Ledjūrio menkės salotos su saldžiosiomis bulvėmis ir baziliku

Jums reikės:

3 didelių, nuluptų ir griežinėliais supjaustytų saldžiųjų bulvių

Alyvuogių aliejaus

4 vidutinio dydžio ledjūrio menkės gabalėlių

Citrinos sulčių

3 griežinėliais supjaustytų agurkų

1/2 puodelio gražgarsčių

Saujos šviežio, kapoto baziliko

Tarkuotos citrinos žievelės

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Pagaminimas:

Pirmiausiai įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet ant skardos patieskite kepimo popieriaus, ant jo sudėkite saldžiosios bulvės gabalėlius. Juos apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska bei pipirais ir karts nuo karto pavartydami kepkite apie pusvalandį. Tuomet į keptuvę įpilkite lašelį aliejaus. Įkaitinkite ją iki vidutinės ugnies ir dėkite pasūdytus ir papipirintus menkės gabalėlius. Juos iš abiejų pusių pakepkite apie 5 minutes, kol gražiai apskrus. Tuomet dideliame inde sumaišykite gražgarstes, baziliką, pravėsusias saldžiąsias bulves ir agurkus. Vėliau nedideliame indelyje įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, kelis šaukštelius citrinos sulčių, įberkite tarkuotas citrinos žieveles, žiupsnelį druskos ir pipirų viską sumaišykite ir užpilkite ant salotų. Galiausiai salotas dėkite į lėkštes ir ant viršaus uždėkite iškeptą žuvį.

Azijietiškos ledjūrio menkės salotos

Jums reikės:

Kelių gabalėlių ledjūrio menkės

Alyvuogių aliejaus

3 puodelių supjaustytų Pekino kopūstų

Griežinėliais supjaustyto vidutinio dydžio agurko

Saujos špinatų

Kelių supjaustytų ridikėlių

Griežinėliais supjaustyto svogūno

1 puodelio pupelių daigų

1 mažos susmulkintos aitriosios paprikos

250 g virtų, atšaldytų kiaušininių makaronų

Padažui:

4 šaukštų žaliosios citrinos arba citrinos sulčių

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 arbatinio šaukštelio sezamo aliejaus

1 šaukšto sojos padažo

½ šaukštelio rudojo cukraus

1 šaukšto smulkiai sutarkuoto šviežio imbiero

1 mažos skiltelės susmulkinto česnako

1 šviežios, smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos

½ puodelio susmulkintų petražolių, mėtų ar kalendrų

Pagaminimas:

Į keptuvę įpilkite lašelį aliejaus ir ją įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Tuomet druska ir pipirais pabarstykite žuvies gabalėlius ir dėkite į keptuvę. Žuvį iš abiejų pusių pakepkite po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Tuomet salotoms skirtus ingredientus sumaišykite didžiuliame inde. Mažesniame indelyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Galiausiai padažą užpilkite ant paruoštų salotų, viską sumaišykite, išdėliokite į lėkštes ir ant viršaus uždėkite gabalėlį žuvies.

Graikiško stiliaus salotos su ledjūrio menke

Jums reikės:

Kelių gabalėlių ledjūrio menkės

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus

½ šaukštelio džiovinto raudonėlio

½ puodelio šviežio baziliko

½ puodelio vyšninių pomidorų

½ puodelio juodųjų alyvuogių, be kauliukų

½ puodelio susmulkinto agurko

½ puodelio plonais griežinėliais supjaustytų raudonųjų pipirų

½ puodelio plonai supjaustyto raudonojo svogūno

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Padažui:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

1 sutrintos česnako skiltelės

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Pagaminimas:

Pirmiausia paruoškite žuvį: alyvuogių aliejumi įtrinkite kiekvieną gabalėlį, žuvį pabarstykite druska, pipirais ir raudonėliu. Tuomet į keptuvę įpilkite lašelį alyvuogių aliejaus, dėkite į ją žuvį ir po kelias minutes pakepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Tuomet į didelį dubenį sumaišykite visus salotoms skirtus ingredientus ir nedideliame indelyje sumaišykite padažui skirtus ingredientus ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą padažą pilkite ant salotų, dar kartą viską išmaišykite ir išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus dėkite gabalėlį žuvies. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN