Ledukų kubeliai tinka ne tik atsigaivinti: šaldomos ir sultys, ir prieskoninės žolelės

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-07-12 10:09
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Rekordiškai šoktelėjus termometro stulpeliams, žmogaus organizmas netenka ir daugiau vandens, todėl itin svarbu papildyti skysčių atsargas. Siekiant išlaikyti optimalų balansą, vertėtų dažniau pasimėgauti šaltu gėrimu, atvėsintu ledukais. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, karštomis dienomis ledukų pardavimai ypač išauga.

„Tvyrantys karščiai daro įtaką ir pirkėjų krepšelių turiniui. Karštomis dienomis išauga geriamojo vandens, gaiviųjų gėrimų, ledų pardavimai. Siekdami atsigaivinti ar išvengti perkaitimo, pirkėjai renkasi ir daug daugiau ledukų. Pardavimų duomenys rodo, kad vien per birželio mėn. jų parduota net 133 proc. daugiau nei gegužę, kuri buvo daug vėsesnė. Lyginant su praėjusių metų birželiu, šiemet birželį ledukų pardavimai išaugo per pusę“, – teigia V. Budrienė.

Ledukų formelėse – ne tik vanduo

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad karštomis dienomis iš anksto paruošti ledukai itin praverčia. Juolab kad juose galima šaldyti ne tik vandenį, bet ir sultis ar net maistą.

„Ledo kubeliai vasarą yra nepamainomi. Jie padeda atvėsinti bet kurį gėrimą, taip pat, jei pasitelksite vaizduotę, ledukai gali tapti ir skaidraus gėrimo ar koktelio puošmena. Pavyzdžiui, į ledukų formeles prieš šaldant galima įdėti gėlių žiedlapių – ramunėlių ar našlaičių. Tokie kubeliai atrodys itin gražiai bei spalvingai ir taps išskirtiniu estetiniu akcentu“, – sako V. Juodkazienė.

Taip pat ledukų formelėse labai patogu užšaldyti citrinos sultis. Dažnam patiekalui reikia šiek teik citrinos sulčių. Jei nesugalvojate, kur panaudoti likusias – galite tiesiog išspaustas citrinos sultis supilti į ledukų formeles ir dėti į šaldymo kamerą. Kitą kartą gamindami jau turėsite jų iš anksto pasiruošę. Taip pat šaldyti citrinos sulčių kubeliai labai tinka šaltoms arbatoms paruošti arba paskaninti paprasčiausiam vandeniui.

Dar vienas ledukų naudojimo būdas – sustabdyti daržovių virimą. Jei verdančiu vandeniu nuplikytą daržovę, pavyzdžiui, kopūsto lapą balandėliams ar brokolius, įmerksite į ledukais atšaldyto vandens dubenį, virimas sustos, o daržovės išliks nesuglebusios.

Kavos paruoštukai ir saldumynai šaldiklyje

Jei net ir karštą dieną negalite apsieiti be kavos puodelio arba itin mėgstate šaltąją kavą, V. Juodkazienė siūlo pasiruošti kavos ledukų.

„Jeigu šaltąja kava mėgaujatės lėtai, tirpstantys ledukai gali ją pernelyg praskiesti ir tuomet jau geriate ne kavą, o tik kavos skonio vandenį. Tačiau galima tiesiog į ledukų formeles įpilti kavos, užšaldyti ir kavos ledukus sudėti į pieną. Taip turėsite šaltą kavą, kurios skonis nė kiek nenukentės“, – sako maisto ekspertė.

Taip pat ledukų formelėse galite pasiruošti ir netikėtų desertų. Pavyzdžiui, ištirpinkite kokybišką juodąjį šokoladą, supilkite į ledukų formeles, pagardinkite braške ar kita mėgstama uoga ir palaikykite 1–1,5 val. šaldiklyje. Dar vienas deserto variantas – į formeles įpilti tirpinto šokolado, tuomet dėti maskarponės sūrio ir galiausiai užpilti dar šokolado. Tokį skanėstą šaldykite bent 2–3 valandas.

Prieskonių atsargos žiemai

Vasara itin gausi ir prieskoninių žolelių – krapų, petražolių, bazilikų, čiobrelių, rozmarinų. Jei norite jų atsargų pasiruošti žiemai, galite nebūtinai džiovinti, bet ir šaldyti. Jas labai patogu užšaldyti ir ledukų formelėse. Žoleles susmulkinkite, sudėkite į formeles, užpilkite šiek tiek vandens ir dėkite į šaldiklį. Taip žolelių aromatą ir skonį išsaugoti galite per visą žiemą.

V. Juodkazienė sako, kad tokie žolelių kubeliai itin tinka dėti į sriubas ar troškinius, jais galite gardinti ir įvairiausius padažus. Taip pat petražolių ar bazilikų kubelis tiks ir vandeniui paskaninti.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN