Ryškūs ir gaivūs vaisiai: ekspertės patarimai, kaip juos pjaustyti, lupti ir valgyti

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-06-30 10:10
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Vasara – tikrų tikriausias vaisių sezonas. Kaitriomis saulėtomis dienomis norisi šviežio, lengvo ir gaivaus maisto, todėl vaisiai – puikus pasirinkimas norint sveikai ir skaniai paužkandžiauti. Ir nors vaisių pasirinkimas tikrai didelis, daugelio jų atsisakome – vieni sunkiai lupasi, kitus neaišku, kaip pjaustyti, ar sunku suprasti, kurios jų dalys valgomos. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad egzotinių vaisių bijoti nereikia ir dalijasi keliais vaisių pjaustymo, lupimo bei valgymo patarimais, kurie padės drąsiau ragauti, mėgautis ir atrasti įmantrių skonių.

„Reguliarus daržovių ir vaisių vartojimas yra itin svarbus gerai savijautai. Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žmogui rekomenduojama per dieną suvalgyti apie 3–5 porcijas daržovių ir 2–4 porcijas vaisių. Kasdien valgant įvairiausius vaisius gerėja nuotaika, gražėja oda, didėja energijos kiekis. Be to, jie turi ir antioksidacinį poveikį organizmui. Vaisiai taip pat yra turtingi vitaminų, mineralų, kalio ir skaidulų“, – teigia J. Sabatienė.

Tiesa, ekspertė pabrėžia, kad lietuviai dėl žinių trūkumo dažniausiai yra linkę rinktis geriau pažįstamus vaisius, tokius kaip arbūzai, persikai, nektarinai, bananai ir, žinoma, tradiciniai obuoliai, kurie paklausūs yra ištisus metus. Tačiau J. Sabaitienė sako, kad egzotinių ir mažiau pažįstamų vaisių, tokių kaip mangai, ličiai ar granatai, įtraukti į savo racioną taip pat nereikėtų bijoti. Ekspertė dalijasi ir keliomis taisyklės, kurios padės drąsiau mėgautis egzotiniais vaisiais.

Granatai. Granatai dėl juose esančių vitaminų gausos jau nuo senų laikų laikomi išskirtinai naudingais. Rytų kraštuose kadaise granatų sėklos netgi buvo laikomos nemirtingumo simboliu. Granatus lengvai nulupsite, jei padėsite vaisių ant pjaustymo lentelės ir nupjausite viršūnėlę taip, kad primintų kūgio formą. Tada keturiose vietose įpjaukite vaisiaus odelę, pjaudami nuo viršaus link apačios. Reikėtų nepjauti labai giliai, kad neperpjautumėte sėklų ir neapsitaškytume. Tada nykščiais lupkite žievę žemyn – granatas turėtų lengvai išsilukštenti.

Mangai. Savito ir kiek salstelėjusio skonio mangai iš išorės pasidabinę žalsva ir rausva spalvomis, o viduje slepiasi geltonas ar oranžinis minkštimas. Tačiau mango kaulą pašalinti yra nemenka užduotis.

Paprasčiausia mango minkštimą nuo kaulo atskirti aštriu peiliu. Pjaukite kiek įmanoma arčiau kaulo iš vienos ir iš kitos pusių. Minkštimą galite pjaustyti keliais būdais. Galite odą bandyti nulupti peiliu, tačiau kur kas patogiau būtų supjaustyti minkštimą tinkleliu iš vidinės pusės, neįpjaunant odelės. Tuomet mango puselę išverskite ir lengvai nupjaukite prasiskyrusius minkštimo kubelius. Kitas būdas – naudoti stiklinę. Ja mangą tiesiog išskobkite.

Ličiai. Šių kininių slyvų, prisidengusių rausva, dygliuota žievele, bijoti tikrai nereikia. Jų skonis gaivus ir salsvas. Ličiuose gausu ir naudingų medžiagų – augalinės kilmės baltymų, pektinų, magnio, kalio bei vitamino C. Ličiai labai dailūs, todėl patraukia akį, tačiau lengva sudvejoti, kurios jų dalys yra valgomos, o kurios ne. Iš tiesų viskas paprasta: odelę reikia nulupti ir valgyti tik aplink kauliuką apsivijusį baltą minkštimą.

Kivanai. Šie vaisiai dar kitaip vadinami raguotaisiais melionais arba afrikiniais agurkais, nes tai melionų ir agurkų šeimos nariai, kilę iš Pietų ir Centrinės Afrikos. Ovalo formą primenantys kivanai traukia akį oranžinės spalvos oda su mažais rageliais, o viduje slepiasi subtilus bananų, melionų, agurkų ir žaliųjų citrinų skonio derinys. Pasiekti saldų žalsvą želė primenantį minkštimą itin paprasta – tiesiog perpjaukite kivaną pusiau ir valgykite šaukšteliu su visomis sėklytėmis. Tačiau šio vaisiaus oda nevalgoma.  

Pitaja. Šis vaisius geriau žinomas drakono vaisiaus vardu ir jo drakoniškos išvaizdos tikrai neįmanoma nepastebėti. Kai pitaja prinoksta, pasipuošia žaliais lapais ir avietinės, ryškiai rožinės arba geltonos spalvos žievele – spalva priklauso nuo rūšies.  Šiuo egzotinės išvaizdos vaisiumi mėgautis itin paprasta – tiesiog perpjaukite į dvi dalis ir skanaukite baltą, švelniai saldų minkštimą šaukšteliu.

J. Sabaitienė dalijasi ir gaiviu, sveiku bei itin skaniu vaisių koktelio receptu, kuris atgaivins kaitrią vasaros dieną.

Egzotinių vaisių kokteilis:

Jums reikės:

2 didelių mangų

2 kivių

1 drakono vaisiaus

3 ličių

150 ml augalinio pieno

8 ledo kubelių

Pagaminimas:

Visus vaisius nulupkite ir supjaustykite pagal duotus patarimus taip, kad jums liktų tik minkštoji, valgoma vaisių dalis. Į elektrinį smulkintuvą suberkite paruoštus vaisius, ledo kubelius ir supilkite pieną. Trinkite tol, kol masė taps itin glotni ir vientisa. Metas mėgautis nuostabiu egzotiškos vasaros skoniu!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN