Kiaulienos šonkauliai ant grilio – kokių klaidų geriau nedaryti?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-06-25 06:08
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Kepsniai, šašlykai, ant žarijų kepta žuvis: jeigu šie patiekalai įsibėgėjus grilio sezonui jau spėjo pabosti – ne bėda. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, siūlo paįvairinti ant grilio ruoštų patiekalų asortimentą ir pasigaminti burnoje tirpstančius šonkaulius. Nors atrodo, kad šį patiekalą paruošti ganėtinai nesudėtinga, visgi kelios taisyklės ruošiant ypatingo skonio šonkaulius egzistuoja.

Tarp populiariausių produktų išlieka kiauliena

„Grilio sezonas Lietuvoje įgavo pagreitį, o žmonės prie kepsninių praleidžia vis daugiau laiko. Pabodus tradiciniams šašlykams ar dešrelėms, gyventojai bando eksperimentuoti, ieškoti įvairesnių skonių bei receptų. Pastebime, kad pastaruoju metu jos vis keičiasi – ant žarijų lietuviai kepa ne tik mums įprastus mėsos gaminius, bet ir žuvį, jūros gėrybes, sūrius ar kitus mėgstamus patiekalus. Tiesa, įvairiausi iš mėsos, o ypač kiaulienos, pagaminti patiekalai – vis dar išlieka populiariausi, tačiau, deja, ne visada paruošiami tinkamai“, – teigia G. Bačkovas.

Visų pirma reikėtų tinkamai pasirinkti mėsą. Dėmesį renkantis kiaulienos šonkaulius, kaip ir bet kokios rūšies mėsą, reikėtų atkreipti ir į kvapą bei išvaizdą: mėsa turi būti blizgi, neapdžiūvusi, atrodyti sultinga: kepsninėje kepama mėsa neturi būti labai liesa – kepant griliuje riebalai išsilydys ir nuvarvės, o tai padės mėsai likti minkštai ir sultigai. 

Antra – tinkamai pasiruošti groteles, ant kurių bus kepami šonkauliai. Riebalais aplipusi kepsninė ar kepimo grotelės gali sugadinti net ir geriausiai paruoštus šonkaulius, todėl prieš ruošiant šį patiekalą kepimo įrankius reikėtų nušveisti, o groteles sutepti aliejumi.

Tinkami prieskoniai ir kepimo laikas

Dar vienas svarbus dalykas, anot mėsos eksperto, tinkamas prieskonių pasirinkimas ir jų įtrinimas į mėsą. Jei naudojate sausus prieskonius, jais reikėtų tolygiai padengti šonkaulius ir stipriai įtrinti į mėsą, kad susidarytų pluta. O kad skonis būtų kuo intensyvesnis, prieskonius ant mėsos reikėtų įtrinti likus 30 minučių iki kepimo – per šį laiką jie spės puikiai įsigerti.

„Ruošdami prieskonių mišinį galite laisvai improvizuoti: prie šonkaulių itin tinka saldžiosios paprikos milteliai, malti čili pipirai, česnakų milteliai, sausos garstyčios, įvairiausios džiovintos žolelės. Ir, žinoma, druska bei juodieji pipirai“,  – pasakoja G. Bačkovas.

Jeigu šonkaulius kepate kepsninėje, anot eksperto, geriausiai tai daryti yra vidutiniškai, maždaug iki 160-180 laipsnių įkaitintame griliuje.

„Šonkauliai geriausiai iškeps, jeigu nelaikysite jų ant tiesioginės ugnies, taip pat kepimo pradžioje galite juos kepti įvyniotus į foliją, o pabaigoje ją nuėmus leisti apskrusti. Kol šonkauliai skrunda, juos galite patepti barbekiu ar kitu mėgstamu padažu – taip jie iš išorės karamelizuosis ir įgaus išskirtinio skonio. Vidutinio dydžio šonkauliai puikiai kepsninėje iškepti turėtų per 45 min. ar 1 val.“, – teigia G. Bačkovas.

Šonkaulius uždėjus ant kepsninės, mėsos eksertas pataria jos per daug nedarinėti – dažnai darinėjama kepsninė išleidžia dalį šilumos, o tai lemia temperatūrų skirtumus. Tolygioje temperatūroje kepami šonkauliai iškeps geriau ir įgaus geresnį skonį bei tekstūrą. O kai mėsa iškeps, prieš patiekiant verta leisti jai pailsėti bent 10 minučių, taip ji taps dar minštesnė ir sultingesnė.

G. Bačkovas siūlo abejingų nepaliksiantį šonkaulių receptą, kuris patiks visiems mėsos mėgėjams.

Pikantiški kiaulienos šonkauliai

Jums reikės:

Kiaulienos šonkaulių

Smulkinto česnako

Pašildyto medaus

Šaukštelio garstyčių

Šaukštelio apelsinų džemo

Šlakelio sojų padažo

Šauštelio pomidorų padažo

Mėgstamų prieskonių

Pagaminimas:

Sumaišykite marinato ingredientus: susmulkintą česnaką, pašildytą medų, garstyčias, apelsinų džemą, sojų ir pomidorų padažus, prieskonius. Į negilų indą sudėkite kiaulienos šonkaulius ir užpilkite marinatu. Juos marinuokite šaldytuve ne mažiau kaip 6 val., vis pavartydami. Galiausiai šonkaulius išimkite iš marinato, sudėkite juos ant 180 laispnių įkaitintos kepsninės ir kepkite apie 50 min., juos kartais pateptami pasigamintu marinatu. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN