Atradimų kelionės Kretingos krašte

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-06-14 21:34
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Atostogaudami šią vasarą būtinai užsukite į Kretingos rajoną. Neretai tik pravažiuojamas kraštas yra tikras Žemaitijos perlas. Kretingos miestas ir rajonas pilni kultūrinio, istorinio paveldo, žavių gamtos kampelių, smagių vietų šeimoms ar draugų kompanijoms. Susipažinti su Kretingos miestu padės vėl šią vasarą rengiamos nuolatinės ekskursijos, o rajono žavesį atskleis įdomūs gamtiniai žygiai.


Vasaros sezono ekskursijos Kretingos mieste

1. „Vienuolių takais“
Data: birželio 16 d., 23 d., 30 d., liepos 7 d., 14 d., 21 d., 28 d., rugpjūčio 4 d., 11 d., 18 d., 25 d., rugsėjo 1 d., 8 d., 15 d.
Laikas: 17.00 val.
Kaina asmeniui – 3 Eur
Daugiau negu 400 metų senumo Kretingos pranciškonų vienuolynas bei bažnyčia saugo daugybę gražių istorijų ir paslapčių. Kiekvienas ansamblio kampelis kviečia pažinti – karvedžio J.K. Chodkevičiaus gyvenimo istoriją, šv. Antano paveikslo stebuklus, vienuolyno klestėjimą bei tragedijas, Kretingą iš svaiginančio aukščio, užkopus į bokštą. Ši ekskursija yra žavi ir jaudinanti kelionė į praeitį. Joje – pasakojimai apie tikėjimo galią, vienuolių gyvenimo ritmą, paslaptingas kriptas, užgriuvusius rūsius bei tunelius, švedų karių paliktus kardų kirčius ir gyvus užmūrytus žmones bei dar daug kitų pasakojimų.
Būtina išankstinė registracija telefonu 8 445 73 102.


2. „Kretingos požemiai. Jeigu sienos prabiltų“

Data: birželio 17 d., 24 d., liepos 1 d., 8 d., 15 d., 22 d., 29 d., rugpjūčio 5 d., 12 d., 19 d., 26 d., rugsėjo 2 d., 9 d.
Laikas: 17.00 val.
Kaina asmeniui – 6 Eur
Ekskursijos metu aplankysime Kretingos bažnyčios kriptas, Šv. Antano rūmų rūsį, Tiškevičių koplyčios mauzoliejų. Kretingos bažnyčios kriptoje pamatysime Chodkevičių šeimos sarkofagus, karo su švedais metu užmūrytų žmonių palaikus. Šv. Antano rūmuose lankysime buvusias kameras, kuriose kalėjo NKVD kankinami žmonės, pamatysime kankinimų šulinį. Tiškevičių koplyčioje pamatysime šios šeimos sarkofagus, sužinosime Tiškevičių gyvenimo akimirkas.
Būtina išankstinė registracija telefonu 8 445 73 102.


3. „Arbatėlė su istorijos prieskoniais“

Data: liepos 3 d., 10 d., 17 d., 24 d., 31 d., rugpjūčio 7 d., 14 d., 21 d., 28 d.
Laikas: 14.00 val.
Kaina asmeniui – 3 Eur
Kviečiame į unikalią ekskursiją apie unikalų žmogų. „Arbatėlė su istorijos prieskoniu“ – tai kelionė po Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos pasaulį ir gyvenimą. Botanikas, gydytojas, kunigas, pranciškonas, mokytojas, augalų tyrinėtojas – J. Pabrėža dažnai vadinamas lietuviškuoju da Vinčiu. Ir kas gi nenorėtų pažinti tokio žmogaus? Ekskursijoje pažinsime J. Pabrėžos gyvenimo pradžią bei kaip ir kur formavosi jo unikali asmenybė. Simboliais tai atskleidžia įspūdingas paminklas. Užsukę į vidinį vienuolyno kiemelį tyloje išgirsime jo vienuoliško gyvenimo pasakojimus. Akies krašteliu žvilgterėsime į J. Pabrėžos celės langą, sužinosime, kur buvo biblioteka, kurioje jis pildė ir taip didelį savo žinių bagažą. Vaikščiosime iškiliojo vienuolio pėdomis ir išsiaiškinsime, koks buvo jo indėlis į mokymo sistema, kaip atsirado jo vardu pavadintos gatvė ir gimnazija. Žinoma, užsuksime ir prie J. Pabrėžos kapo. Ne vienas žmogus galėtų paliudyti – ten vyksta stebuklai! Ir visos šios kelionės metu mes vis prisiminsime, koks didis botanikas J. Pabrėža buvo ir kad jis yra daugelio lietuviškų augalų pavadinimų krikštatėvis. Ekskursijos metu susirinksite savo ekologiškų, J. Pabrėžos ištyrinėtų vaistažolių puodelį – jaukiame gamtos prieglobstyje gersime arbatą su istorijos prieskoniu.
Būtina išankstinė registracija telefonu 8 445 73 102.


4. „Pamirštos dvaro istorijos“

Data: birželio 20 d., 27 d., liepos 4 d., 11 d., 18 d., 25 d., rugpjūčio 1 d., 8 d., 15 d., 22 d., 29 d., rugsėjo 5 d., 12 d.
Laikas: 14.00 val.
Kretingos Tiškevičių dvaras žavus ne tik puošniais rūmais, puikiai išsilaikiusiais pastatais ar išpuoselėtu parku. Šis visoje šalyje garsus XIX amžiaus kompleksas skatina žvelgti giliau bei atrasti daugiau. Ką nuveikė išlaidusis Juozapas Tiškevičius? Kokius iššūkius patyrė jo žmona Sofija? Už kokius didžiulius darbus neįvertinta liko užsispyrusioji dukra Marija? Be to, Kretingos dvaras – daugybės pirmų kartų dvaras. Pirmoji telefono linija, pirmoji hidroelektrinė, pirmasis lietuviškas darželis... O kur dar istorijos apie stebuklingą Meilės akmenį, prabangias lynų vaišes bei ypatinguosius monarchų stalo vertus kalakutus. Kretingos dvaras tikrai turi pamirštų istorijų, tik ir laukiančių, kuomet bus atskleistos.
Būtina išankstinė registracija telefonu 8 445 73 102.
Ekskursijų Kretingos mieste organizatorius – Kretingos rajono turizmo informacijos centras, el. p. tic@kretingosturizmas.info, interneto svetainė www.aplankykkretinga.lt, Kretingos rajono turizmo informacijos centras. Daugiau informacijos tel. +370 445 73 102.
Vasaros sezono pėsčiųjų žygiai Kretingos rajone


5. Pėsčiųjų žygis „Minijos slėniais“

Data: birželio 26 d.
Žygio pradžia – 10:00 val.
Atstumas – apie 25 km.
Trukmė – apie 7 val.
Kaina asmeniui - 14 Eur
Žygio startas ir finišas: Kūlupėnų miestelio aikštėje (Mokyklos g. 2A, Kūlupėnai, Kretingos r.)
Ko tikėtis? Žygiuodami aplankysime išskirtinio grožio Minijos kraštovaizdžio bei Salanto žemupio hidrografinius draustinius. Šios saugomos teritorijos pasižymi biologine įvairove ir kultūros paveldo gausa.
Žygio maršrutas: Minijos senslėnis–Martynaičių piliakalnis–Dauginčių II piliakalnis–Dauginčių atodanga–Sauserių piliakalnis–Tamožinės ir Sauserių ąžuolai–Salanto upės slėnis–Kūlupėnų geležinkelio tiltas–Salanto ir Minijos santaka. Žygio maršrutas žiedinis.

Registracija el. p. registracija@salanturp.lt (nurodyti: vardą, pavardę, amžių).


6. Pėsčiųjų žygis „7 piliakalnių žygis“

Datos: liepos 31 d.
Žygio pradžia – 9:00 val.
Atstumas – apie 28 km.
Trukmė – apie 7 val.
Kaina asmeniui - 14 Eur
Žygio startas: Imbarės piliakalnis, Kretingos r.
Žygio finišas: Kartenos piliakalnis, Kretingos r.
Ko tikėtis? Susipažinti su išskirtine Salantų regioninio parko verte ir įspūdingu kuršių genties palikimu šiame vakarų Lietuvos krašte: skirtingi piliakalniai, skirtingos jų istorijos ir likimai.
Žygio maršrutas: Imbarės–Sauserių–Dauginčių I–Dauginčių II–Martynaičių–Gintarų (Vyšnių kalnas)–Kartenos piliakalniais.
Registracija el. p. registracija@salanturp.lt (nurodyti: vardą, pavardę, amžių).


7. Pėsčiųjų žygis „Salanto lankos“

Data: rugpjūčio 7 d.
Žygio pradžia – 10:00 val.
Atstumas – apie 20 km.
Trukmė – apie 5 val.
Kaina asmeniui - 10 Eur
Žygio startas ir finišas: Vyskupo Motiejaus Valančiaus muziejus, Kretingos r., Nasrėnų k.
Ko tikėtis? Žygiuodami aplankysime Salanto žemupio hidrografinį draustinį. Ši saugoma teritorija pasižymi išskirtine biologine įvairove ir kultūros paveldo gausa.
Žygio maršrutas: Imbarės piliakalnis–Kalnalis–Salanto slėnis–Kūlupėnų geležinkelio tiltas–Tamožinės pušis–Salanto ir Blendžiavos santaka–Kulsodžio senkapiai–Blendžiavos slėnis–Imbarės piliakalnis. Žygio maršrutas – žiedinis.

Registracija el. p. registracija@salanturp.lt (nurodyti: vardą, pavardę, amžių).


8. Pėsčiųjų žygis „Akmeniniais ledynų pėdsakais“

Data: rugpjūčio 28 d.
Žygio pradžia – 10 val.
Atstumas – apie 33 km.
Trukmė – 7,5 val.
Kaina asmeniui - 15 Eur *
* Į kainą muziejaus lankymas neįskaičiuotas.
Žygio startas: Alkos alkakalnis, Imbarės sen., Kretingos r.
Žygio finišas: Orvidų sodyba-muziejus, Gargždelės k., Kretingos r.
Ko tikėtis? Pažinti tikrąją Salantų regioninio parko išskirtinę vertę, kurią padovanojo maždaug prieš 26 tūkst. metų nuo šiaurės Lietuvos nuslinkęs paskutinis ledynas, suformavęs išskirtinį upių tinklą, upių atodangas, vingius, riedulių sankaupas.
Žygio maršrutas: Alkos alkakalnis–Šauklių akmuo–Šauklių riedulynas–Šauklių dubenuotasis akmuo–Respublikinis Vaclovo Into akmenų muziejus–Šilalės kaimo geologinis-archeologinis kompleksas–Orvidų sodyba-muziejus

Registracija el. p. registracija@salanturp.lt (nurodyti: vardą, pavardę, amžių).
Žygių Kretingos rajone organizatorius – Salantų regioninio parko direkcija, el. p. direkcija@salanturp.lt, interneto svetainė www.salanturp.lt, Salantų regioninio parko direkcija. Daugiau informacijos tel. +370 445 58 761, tel. +370 614 48 404.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN