Energijos kapsulės gali padėti uždegiminių žarnyno būklių varginamiems žmonėms

Naujienos: Mokslas , 2021-05-14 20:25
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Kofermentas Q10 paprastai žinomas kaip ląstelių energijos apykaitą skatinantis preparatas. Vis dėlto šis junginys taip pat yra stiprus antioksidantas ir gali būti naudingas opinio kolito (lėtinio virškinamojo trakto uždegimo) varginamiems žmonėms.

Energijos gamybai visose organizmo ląstelėse reikalingas vitaminą primenantis junginys kofermentas Q10 yra ne tik stiprus antioksidantas, bet ir uždegimus slopinanti priemonė. Šios savybės gali būti potencialiai naudingos lengvos ar vidutinės formos opinio kolito (OK) varginamiems žmonėms; opinis kolitas yra gaubtinės ir tiesiosios žarnų uždegimus ir opas sukelianti, periodiškai paūmėjanti ilgalaikė būklė.

Remiantis „European Journal of Nutrition“ paskelbto naujojo iraniečių tyrimo duomenimis, kofermentu Q10 papildyta medikamentinė terapija gali būti naudinga mažinant uždegimą ir lengvinant simptomus po OK paūmėjimo sveikstantiems pacientams.


200 mg Q10 arba placebo

Minėtas Irano Medicinos mokslų universiteto mokslininkų atliktas tyrimas buvo atsitiktinių imčių dvigubai užkoduotas kontroliuojamas 88 lengvo ir vidutinio sunkumo OK pacientų tyrimas. Tiriamiesiems atsitiktine tvarka buvo paskirta du mėnesius kasdien vartoti 200 mg kofermento Q10 arba ryžių miltų placebo.

Tyrimo pradžioje ir pasibaigus aštuonių savaičių trukmės stebėjimo laikotarpiui mokslininkai išmatavo įvairius uždegiminius žyminius ir kitus svarbius kintamus rodiklius.

Tyrėjai taip pat specialiai stebėjo mikroRNR-146a kiekius (šis žymuo yra savotiškas imuninio atsako „barometras“), o simptomams ir gyvenimo kokybei įvertinti naudojo klausimynus bei vertinimo skales.


Ženklaus pagerėjimo požymiai

Tiriamųjų grupėje, kurie greta receptinių vaistų vartojo kofermentą Q10, užfiksuotas žymus ir reikšmingas pagerėjimas.
Remdamiesi įvairiais abiejų grupių tiriamųjų pastebėjimai, mokslininkai priėjo išvados, kad papildomai greta medikamentinės terapijos vartojamas kofermentas Q10 veiksmingai slopina uždegimą lengvo ar vidutinio sunkumo opinio kolito varginamiems pacientams remisijos būklės metu.


Naudingas ir širdies nepakankamumo atvejais

Įdomu tai, kad šiek tiek didesnėmis (300 mg/d.) dozėmis vartojamas kofermentas Q10 taip pat buvo įvertintas kaip puiki pagalbinė gydymo priemonė nuo širdies nepakankamumo.
Remiantis 2014 m. „Journal of the American College of Cardiology“ paskelbto „Q-Symbio“ tyrimo duomenimis, kofermentu Q10 papildžius įprastą medikamentinę širdies nepakankamumo terapiją, 43 % sumažėjo mirtingumo pavojus ir reikšmingai pagerėjo širdies raumens veikla.
Kalbant apie kofermentą Q10, svarbu dokumentuotai įrodyti produkto įsisavinamumą. Organizmas sunkiai absorbuoja kofermentą Q10, kadangi Q10 molekulės kaupiasi ir virškinamajame trakte suformuoja netirpius, nevirškinamus kristalus.

Kristalinės struktūros nesugeba prasiskverbti per žarnų sieneles ir patekti į kraujotaką. „Q-Symbio“ tyrimo metu panaudotas produktas buvo pagamintas taip, kad kristalai visiškai ištirptų normalios kūno temperatūros sąlygomis. Šitaip į skrandį kapsulėje patekusios pavienės kofermento Q10 molekulės lieka laisvos ir nesusijungia. Dėl to veiklioji medžiaga sugeba patekti į kraujotaką ir yra išnešiojama po įvairius kūno audinius.


Šaltiniai:
A randomized controlled trial on the coloprotective effect of coenzyme Q10 on immune-inflammatory cytokines, oxidative status, antimicrobial peptides, and microRNA-146a expression in patients with mild-to-moderate ulcerative colitis.
Eur J Nutr (2021). https://doi.org/10.1007/s00394-021-02514-2
The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial.
JACC Heart Fail, 2014 Dec;2(6):641-9. doi: 10.1016/j.jchf.2014.06.008.


Maisto papildas


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN