Pirmosios lietuviškos braškės jau pasiekė parduotuvių lentynas

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-05-05 06:26
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt
Vietovė: Vilniaus m.

Pirmojo ilgai laukto lietuviško derliaus braškės jau atkeliavo į parduotuves. Pirkėjai nekantriai laukia pirmųjų lietuviškų uogų ir jos iš karto atsiduria jų krepšeliuose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirmosios vietos ūkininkų užaugintos braškės sulaukia itin daug susidomėjimo ir jų paklausa ženkliai išauga. Tai rodo ir pardavimų duomenys – vos pasirodžius šviežiam derliui, braškės lentynose neužsibūna.

„Džiaugiamės, kad jau pačioje gegužės pradžioje pirkėjams galime pasiūlyti šviežiai skintų, vietos ūkininkų užaugintų braškių, nors pavasaris dar neskuba. Glaudžiai bendradarbiaujame ir atidžiai renkamės tiekėjus, todėl parduotuves pasiekia šviežios, ką tik nuskintos aukščiausios kokybės uogos. Braškės turi savo gerbėjus, ištikimus išraiškingam ir gaiviam pavasariškam skoniui“, – teigia V. Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, pirmosios lietuviško braškės pakuojamos į 200 g indelius. Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų uogų paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą. Braškių indelis kainuos 2,99 Eur.

Uogoms auginti – modernios technologijos

Į prekybos tinklus braškes iš Anykščių rajone įsikūrusio ūkio tiekiantis Audriaus Juškos ūkio bendrasavininkis Valdemaras Juška pasakoja, kad braškėms auginti pasitelkiamos įvairios technologijos ir pirmasis braškių derlius parduotuves pasiekia dar gegužės pradžioje.

„Braškes savo ūkyje auginame pagal specialią technologiją, šildomuose šiltnamiuose, kuriuose nepriklausomai nuo oro sąlygų kasdien stengiamės palaikyti 16–18 laipsnių temperatūrą. Nors šiemet Lietuvą spaudė šaltukas ir saulėtais orais nesilepinome, vis dėlto uogos jau sunoko ir pasiekė prekybvietes“, – pasakoja ūkininkas.

Anot jo, gyventojai nekantriai laukia pirmųjų lietuviškų uogų, ir nors didžiausi braškių pardavimai pastebimi tuomet, kai jos maksimaliai pradeda derėti – gegužės gale, didelis pirkėjų susidomėjimas jaučiamas nuo pat pirmų šviežio derliaus dienų.

Auginamos kokoso riešuto kevalo terpėje

V. Juška pasakoja, kad braškių daigus perka iš Olandijos, jų ūkyje auginamos braškės yra dvimetės ir subrandina net du derlius – pavasarinį ir rudeninį.

„Braškes auginame ant specialių lovių, jos auga natūralioje, sumalto kokoso riešuto kevalo terpėje. Kokosas suteikia palankias augino sąlygas jų šaknims, be to, tai yra natūrali medžiaga. Kaip ir visi augalai, braškės tręšiamos mineralinėmis trąšomis, tačiau stengiamės jas auginti kuo natūraliau“, – kalba ūkio bendrasavininkis.

Ūkininkas teigia, kad savo ūkyje augina vienos, „Elsanta“ veislės braškes. Anot jo, šios veislės uogos yra ne tik pasižymi puikiomis skoninėmis savybėmis, bet ir yra skirtos tik vietiniam vartojimui, į kitas šalis transportuojamos nėra.

Ne tik skanios, bet ir pasižymi naudingomis savybėmis

Braškės yra vienos populiariausių uogų visame pasaulyje. Jos mėgstamos dėl ypatingo, gaivaus, vasariško skonio ir ryškios išvaizdos. Tačiau taip pat braškės pasižymi ir naudingųjų savybių gausa. Šiose uogose gausu vitaminų, ypač vitamino C, kurio atsargas verta papildyti po šaltojo sezono. Taip pat braškėse yra magnio ir kalio, kurie naudingi tinkamai širdies veiklai. Braškės turi mažą glikemijos indeksą ir nėra kaloringos, tačiau saldus skonis gali puikiai atstoti desertą.

Braškes itin skanu valgyti vienas, bet taip pat jomis tinka gardinti įvairių vaisių kokteilius, pusryčių košes, granolą. Braškes galima valgyti su medumi ar ledais. Žinoma, braškių ir šokolado derinys jau yra beveik tapęs klasika.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN