Šiaulių rajone automobilio ridos klastojimas atvedė teisėsaugą prie kitų nusikaltimų

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-04-30 19:21
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių r.

Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, kuruojami Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroro, teismui nagrinėti perdavė baudžiamąją bylą, kurioje du vyrai kaltinami transporto priemonės ridos klastojimu. Vienam jų taip pat pareikšti kaltinimai dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, kitam – dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo.

Abu kaltinamieji į teisėsaugos akiratį 2018 metų vasarą pateko atsitiktinai. Pareigūnams tiriant transporto priemonių perpardavinėjimo bylą, paaiškėjo, kad 44 metų Šiaulių rajono gyventojas, įtariama, inicijavo vieno automobilio, pirkto iš užsienio, ridos klastojimą – prašė bendrininko beveik perpus sumažinti esamą 670 tūkst. km ridą. Aiškinantis ridos mažinimo aplinkybes, teisėsaugininkų dėmesį patraukė ir abiejų vyrų finansiniai reikalai.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, kad vienas iš kaltinamųjų yra buvęs kariškis. Įstatymai numato, kad Krašto apsaugos sistemos darbuotojai kiekvienais metais privalo teikti ne tik metines pajamų deklaracijas, bet taip pat deklaruoti ir turimą turtą. Ten dirbęs kaltinamasis deklaracijas kasmet teikė, tačiau jose įrašyti duomenys kėlė įtarimų apie galbūt nelegaliai gaunamas pajamas – vyriškio išlaidos gerokai viršijo gaunamą oficialų uždarbį.

Tyrimo duomenimis, vyras, siekdamas išvengti privalomų mokesčių už gaunamas pajamas, kurios nesusijusios nei su oficialiu darbu, nei su individualia veikla, o buvo gautos iš nenustatytų šaltinių, manoma, metinėse turto ir pajamų deklaracijose teikė klaidingus duomenis. Įtariama, kad šias gaunamas pajamas vyras investavo į nebaigtą statyti namą, o turto deklaracijose beveik kasmet kėlė namo vertę, taip tikėdamasis nepastebėtai nuslėpti didėjančias pajamas.

Nuo 2011 iki 2018 metų kariškis, kaip įtariama, gavo beveik 335 tūkst. eurų pajamų iš nenustatytų šaltinių, kurių nedeklaravo ir į valstybės biudžetą nesumokėjo per 50 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio.

Kitas kaltinamas šiaulietis, pažįstamojo prašymu galimai suklastojęs automobilio ridą, manoma, vertėsi variklinių transporto priemonių technine priežiūra ir remontu neįregistravęs įmonės ar individualios veiklos. Surinkta duomenų, kad vyras nuo nuo 2011 iki 2020 metų galėjo gauti ne mažiau kaip 180 tūkst. eurų pajamų.

Baudžiamasis kodeksas už šias nusikalstamas veikas numato įvairias bausmes, tarp kurių – laisvės atėmimas iki 4 metų.


Vyr. specialistė Dovilė Vaitekūnaitė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN