Nuo smurto nukentėjusiems vaikams padedančioms organizacijoms – 200 tūkst. eurų

Naujienos: Verslas , 2021-03-31 20:53
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Smurtą patyrusiems vaikams ar tiems, kurie tapo smurto šeimoje liudininkais, svarbu suteikti skubią visapusišką pagalbą. Šiemet Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vienuolikai nevyriausybinių organizacijų skyrė beveik dvigubai didesnį finansavimą – išdalino 200 tūkst. eurų.



Už šias lėšas nuo smurto nukentėjusiems vaikams ir jų šeimos nariams bus suteiktos kompleksinės paslaugos: teisininko, psichologo, psichoterapeuto, socialinio darbuotojo konsultacijos, neuroedukaciniai užsiėmimai, psichoterapinė pagalba, dailės terapija, galimybė dalyvauti tėvystės įgūdžių stiprinimo grupėse ir kt.



„Šiuo sudėtingu laikotarpiu siekiame užtikrinti kuo didesnį paslaugų prieinamumą ir kompleksinę pagalbą nuo smurto nukentėjusiems vaikams. Svarbu, kad karantino metu paslaugos teikiamos ir kontaktiniu būdu, veikia įvairios pagalbos linijos ir vaikams, ir tėvams, o nuo smurto nukentėjusiems vaikams padedančias organizacijas šiemet pasiekė beveik dvigubai didesnis finansavimas”, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.



Šiuo metu susitraukė pranešėjų ratas – mokyklos, darželiai, gydytojai dirba nuotoliniu būdu, artimųjų, giminaičių bendravimas labai apribotas, todėl tapo sunku nustatyti smurtą prieš vaiką. Labai svarbu, kad ir kaimynai, ir mokytojai, kurie galbūt mato vaikus nuotolinio mokymosi metu ir pastebi nerimą keliančius ženklus, neliktų abejingi, o praneštų vaiko teisių apsaugos skyriui savo savivaldybėje apie pastebėtą galimą smurtą prieš vaiką. Nepaisant karantino, vaiko teisių apsaugos specialistai į pranešimus reaguoja skubiai vykdami ten, kur yra vaikas. Visi kartu turime stengtis, kad vaikai turėtų vaikystę be smurto.



2020 m. nevyriausybinėms organizacijoms, teikiančioms kompleksines paslaugas vaikams, nukentėjusiems nuo smurto, ar netiesioginio smurto artimoje aplinkoje liudytojams ir jų šeimų nariams iš valstybės biudžeto buvo skirta 120 tūkst. eurų. Šiemet, skyrus kone dvigubai daugiau lėšų, didžiausia vienam projektui galima skirti valstybės biudžeto lėšų suma padidėjo nuo 12 000 eurų iki 20 000 eurų, mažiausia – nuo 3 000 eurų iki 5 000 eurų.



2020 m. kompleksinę pagalbą iš viso gavo 656 vaikai – 300 berniukų ir 356 mergaitės (iš jų – 13 vaikų su negalia). Per tuos metus nuo tiesioginio smurto nukentėjo 256 vaikai, nuo netiesioginio – 400 vaikų. Daugiausia nukentėjusiųjų vaikų patyrė psichologinį smurtą – 472 vaikai, nuo fizinio smurto nukentėjo 152 vaikai, seksualinį smurtą patyrė 32 vaikai.

Projektų vykdytojai per 2020 m. nustatė 556 šeimas, kuriose vaikai nukentėjo nuo tiesioginio ar netiesioginio smurto, ir 1 141 šių šeimų nukentėjusį narį.



Ministerija taip pat finansuoja nevyriausybinių organizacijų projektus, skirtus smurto artimoje aplinkoje prevencijai ir darbui su smurtautojais, siekiančiais atsikratyti smurtinio elgesio. Pernai šioms veikloms buvo skirta 303 tūkst. eurų iš valstybės biudžeto, finansuota 10 projektų. Šiemet ši suma padidėjo – skirta 365 tūkst. eurų, finansuota 12 projektų.



Komunikacijos skyrius
tel. +370 699 41093
el. p. info@socmin.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN