„Nestlé“ įtraukta į 2021 m. „Bloomberg“ lyčių lygybės indeksą

Naujienos: Verslas , 2021-03-16 10:33
El. pašto adresas: agne.jasinskiene@adverum.lt

„Bloomberg“ pripažino „Nestlé“, įtraukdama į 2021 m. Lyčių lygybės indeksą (angl. Bloomberg Gender Equality Index) už įsipareigojimą skatinti lyčių lygybę ir ginti moterų teises darbo vietoje. „Nestlé Baltics“ 88% vadovaujančių pozicijų šiuo metu užima moterys. Lyčių lygybė, įvairovė ir integracija yra kertinės organizacijos vertybės, kuriomis „Nestlé“ vadovaujasi visame pasaulyje.

Verslo ir finansinių naujienų lyderė „Bloomberg“, sudarydama Lyčių lygybės indeksą ir vertindama įmones, atsižvelgė į penkis pagrindinius kriterijus: moterų lyderystės ir talentų ugdymo galimybes, teisingą atlygį, kurio dydis nepriklauso nuo lyties, darbuotojų integravimo ir įtraukimo kultūrą, prieš seksualinį priekabiavimą nukreiptą politiką ir įmonės, kaip prekės ženklo, palankumą moterims.

„Nestlé“ visame pasaulyje ir atskiruose regionuose įgyvendina daugybę programų, skirtų užtikrinti įvairovę ir integraciją. Tam pasitelkiamos įvairiausios žmogiškųjų išteklių praktikos: nuo įdarbinimo, darbuotojų naudų programų, organizacijos kultūros, gebėjimo panaudoti analitinius duomenis tam, kad sumažėtų vyrų ir moterų užmokesčio skirtumas, iki mentorystės, sponsorystės programų ir visos įmonės strategijos, kurioje tarp didžiausių „Nestlé“ vertybių įvardijamos būtent šios – įvairovė ir integracija.

Ilgalaikės „Nestlé“ programos ir iniciatyvos pastaraisiais metais duoda apčiuopiamų rezultatų – moterų, užimančių vadovaujančias pozicijas, skaičius įmonėje nuolat auga. 2019 m. „Nestlé“ pristatė Lyčių pusiausvyros skatinimo planą (angl. Gender Balance Acceleration Plan), kuriuo įsipareigojo visame pasaulyje didinti vadovaujančias pozicijas užimančių moterų skaičių. Šiuo metu moterys užima 43 % aukšto lygio vadovaujančių pozicijų „Nestlé“ korporacijoje. Dar vienas „Nestlé“ prioritetas, pagal lyčių pusiausvyros skatinimo planą − didinti moterų proporciją tarp 200 paties aukščiausio lygio vadovų – nuo dabartinių 20 % iki 30 % 2022 metais.

Lyčių pusiausvyros skatinimo plano tikslas – kurti aiškias lyderystės ir įgalinančios organizacijos kultūros praktikas. Todėl planas sudėliotas taip, kad kiekvieną jame iškeltą tikslą būtų galima pamatuoti ir įgyvendinti visuose organizacijos lygmenyse.

Nuo 2019 m. „Nestlé“ įgyvendina Pasaulinę paramos tėvams politiką (angl. Global Parental Support Policy), kuri teigia, kad tėvų vaidmens negalima apibrėžti vien lyties pagrindu. 2020 m. „Nestlé“ pasirašė Tarptautinės darbo organizacijos Pasaulinę verslo ir neįgaliuosius vienijančių organizacijų chartiją (angl. Global Business and Disability Network Charter), kuri negalių turintiems darbuotojams užtikrina vienodas sąlygas ir integracijos galimybes. Neseniai bendrovė kaip viena iš iniciatorių prisijungė ir prie Pasaulio ekonomikos forumo „Partnerystė už rasinį teisingumą versle“ (angl. Partnering for Racial Justice in Business). Čia „Nestlé“, išnaudodama savo žinomumą, skatins visuomenę ir verslą atsisakyti įsišaknijusio rasizmo. Pati „Nestlé“ su šališkumu kovoja jau ne pirmus metus – bendrovės darbuotojai nuolat dalyvauja programose, kuriose mokoma atpažinti išankstines pasąmonines nuostatas (angl. unconscious bias) ir jomis atsikratyti. Lyčių lygybė yra įtvirtinta visose įmonės žmogiškųjų išteklių praktikose.

„Nestlé“ tikslas – visiems darbuotojams, nepriklausomai nuo jų lyties ar rasės, suteikti galimybę dalyvauti talentų ugdymo, mentorystės ir sponsorystės programose. Šios nuolatinės pastangos duoda vaisių: vis daugiau moterų visame pasaulyje tampa lyderėmis, vadovėmis, savo srities profesionalėmis.
„Nestlé Baltics“ taip pat dalyvauja pasaulinėse „Nestlé“ iniciatyvose, pavyzdžiui – mokymuose, kuriuose skatinama atpažinti savo išankstines nuostatas ir jų atsikratyti.
„Įvairovė ir lyčių lygybė yra universalios vertybės, kurios daro įmones stipresnes, suteikia joms konkurencinį pranašumą, vienija darbuotojus ir visus žmones“, − sako Ade Merilai, „Nestlé Baltics“ vadovė Baltijos šalims. Ji pati prie „Nestlé Baltics“ prisijungė 2013 m. kaip pardavimų vadovė Estijai, o neseniai tapo „Nestlé Baltics“ vadove Baltijos šalims.

Konsultacijų bendrovės „Mercer Consulting“ surinkti duomenys rodo, kad trys Baltijos šalys daro didelę pažangą, siekdamos lyčių lygybės ir mažindamos darbo užmokesčio atotrūkį tarp vyrų ir moterų. Pavyzdžiui, moterys sudaro 41 % visų specialistų Lietuvoje, 46 % specialisto poziciją užimančių asmenų Latvijoje ir 52 % specialistų Estijoje. Lietuvoje 41 % vadovų pozicijų atitenka moterims, Latvijoje šis skaičius lygus 39%, Estijoje – 38 %. Tarp trijų Baltijos šalių daugiausia aukščiausio lygio vadovių moterų yra Estijoje (36 %), mažiausiai Lietuvoje (21 %), o Latvija lieka per vidurį (32 %).

Anot „Mercer Consulting“, aukščiausio lygio vadovės moterys Estijoje vis dar uždirba 0,5 % mažiau nei vyrai. Latvijoje atotrūkis yra šiek tiek didesnis: vyrams, užimantiems vadovaujančias pareigas, mokama 8 %. daugiau tokias pačias pareigas einančioms moterims. Tačiau Lietuvoje moterys, kurios užima aukščiausias vadovaujančias pozicijas, jau uždirba 10 % daugiau nei tas pačias pareigas einantys vyrai. „Nestlé“ visame pasaulyje stebi atlygio skirtumus ir siekia užtikrinti, kad teisingas atlygis darbuotojams būtų mokamas nepriklausomai nuo lyties, užimamos pozicijos ar šalies, kurioje jie dirba, reguliavimo.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN