Patvirtintas 2021 metų Kretingos rajono savivaldybės biudžetas

Naujienos: Savivalda , 2021-02-25 23:09
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Svarbiausias metų dokumentas – 2021-ųjų Kretingos rajono savivaldybės biudžetas – patvirtintas. Ketvirtadienį Kretingos rajono savivaldybės taryba patvirtino šių metų Savivaldybės biudžetą, kuris siekia 46,542 mln. eurų. Daugiausiai numatyta investuoti į rajono infrastruktūrą, gatvių rekonstrukciją, švietimo, socialinių bei sveikatos paslaugų gerinimą ir kt.
„Vienas didžiausių prioritetų šiemet bus skiriamas užsitęsusių projektų užbaigimui – nakvynės namų statybos, Melioratorių ir Vytauto gatvių sankryžos tvarkymo, Vilniaus ir Teresiečių gatvių rekonstrukcijos bei kt. Taip pat, sėkmingai užsibaigus šiuo metu vykstančioms viešųjų pirkimų procedūroms, šiemet turėtume priartėti ir prie vieno svarbiausių rajono socialinės infrastruktūros objektų – sporto ir sveikatingumo komplekso – statybų pabaigos“, – pažymėjo Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.
„Suprantu, kad daug kas priklausys nuo to, kaip bus renkamos lėšos į biudžetą. Laikotarpis tikrai sudėtingas, ekonominė situacija nuolat kinta, turime būti atsakingi ir sutelkti pastangas, kad užsibrėžti ambicingi tikslai būtų įgyvendinti ir mūsų atliktais darbais džiaugtųsi Kretingos rajono gyventojai. Norisi padėkoti administracijos darbuotojams, kurie prisidėjo prie biudžeto projekto parengimo ir tarybos nariams, kurie be didelių diskusijų pritarė parengtam projektui“, – sako Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas.
Švietimo srityje lėšas numatyta skirti švietimo paslaugų kokybės gerinimui, bus įrengtos naujos grupės lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“, atnaujintos patalpos lopšelyje-darželyje „Žilvitis“, gerinamos mokymo sąlygos Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje, investuojama į aikštyno prie Pranciškonų gimnazijos modernizavimo darbus. Taip pat šiais metais rajono biudžete numatytas mokesčio dalies už ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų priežiūrą ir ugdymą nevalstybinėse švietimo įstaigose kompensavimas. Tvarka įsigalios nuo kovo 1 d.
Žinoma, dėmesys bus skiriamas ir kitiems svarbiems projektams – bus investuojama į gatvių apšvietimo modernizavimą ir plėtrą, rajono vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros gerinimą, rajono sveikatos įstaigų medicininės įrangos atnaujinimą, bendruomeninių vaikų gyvenimo namų Kretingos mieste atsiradimą, kompleksinių paslaugų Kretingos rajono šeimoms teikimą, nemokamo Wi-Fi ryšio prieigų viešose erdvėse, elektromobilių įkrovimo stotelių įrengimą bei kt.
Savivaldybė ruošiasi ir naujų rajonui svarbių infrastruktūros projektų įgyvendinimui. 2021-ųjų biudžete numatytas finansavimas pėsčiųjų ir dviračių takų sujungimui į vientisą tinklą, triukšmo sienelių statymui. Taip pat numatytos lėšos atviro jaunimo centro patalpų įrengimo projektui parengti. Planuojamos investicijos į Kretingos Marijono Daujoto progimnazijos ir Marijos Tiškevičiūtės mokyklos pritaikymą neįgaliesiems. Planuojama pradėti rengti Rotušės aikštės ir jos prieigų tvarkymo techninį projektą bei administracinės paskirties pastato Vilniaus g. 8, Kretinga modernizavimo projektą.
Ir šiais metais Kretingos rajono gyventojai galės patys spręsti, kur panaudoti dalį savivaldybės biudžeto lėšų, skirtų gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti bei kurti. Rajono biudžete numatyta 180 tūkst. eurų praėjusių metų ir šių metų iniciatyvoms įgyvendinti.
Savo iniciatyvas gyventojai kviečiami teikti iki kovo 1 dienos. Kuriuos iš pateiktų projektų įgyvendinti – balsuodami taip pat spręs patys gyventojai.
2020 m. Kretingos rajono savivaldybės patikslintos biudžeto pajamos buvo 50,278 mln. eurų.

PAGRINDINIAI 2021 METŲ KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS BIUDŽETO SKAIČIAI

Biudžeto pajamos:
Gyventojų pajamų mokestis – 20,561 mln. eurų;
Nekilnojamojo turto mokestis – 0,780 mln. eurų;
Vietinės rinkliavos – 1,430 mln. eurų;
Kiti mokesčiai ir pajamos – 2,037 mln. eurų;
Valstybės dotacijos – 16,817 mln. eurų;
ES paramos lėšos – 2,097 mln. eurų;
Skolintos lėšos – 1,766 mln. eurų;
Metų pradžios apyvartinių lėšų likutis – 1,052 mln. eurų.

Biudžeto išlaidos:
Švietimo programa – 19,946 mln. eurų (42,9 proc. viso biudžeto);
Strateginio planavimo ir investicijų programa – 4,579 mln. eurų (9,8 proc. viso biudžeto);
Vietinio ūkio programa – 4,932 mln. eurų (10,6 proc. biudžeto);
Seniūnijų programa – 3,654 mln. eurų (7,9 proc. viso biudžeto);
Socialinės paramos programa – 4,672 mln. eurų (10 proc. biudžeto);
Kultūros programa – 2,998 mln. eurų (6,4 proc. biudžeto);
Bendroji programa – 4,078 mln. eurų (8,8 proc. biudžeto);
Kitos programos – 1,681 mln. eurų (3,6 proc. biudžeto).


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN