Dvigubai didesnės kompensacijos neįgaliųjų automobiliams, pigesnis viešasis transportas onkologiniams ligoniams

Naujienos: Verslas , 2020-12-28 11:16
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

· Neįgaliesiems ir neįgalius vaikus auginančios šeimoms – iki 2560 eurų kompensacija automobiliui įsigyti ar pritaikyti.

· Vaikui nustačius nuolatinės slaugos poreikį ir tapus pilnamečiu, kompensaciją gali gauti tėvai ar globėjai.

· Neįgaliojo automobiliui pirkti ar pritaikyti kompensacija skiriama kartą per 6 metus.

· Vėžiu sergantiems žmonėms – viešojo transporto bilietai su 80 proc. nuolaida.

· Onkologiniams ligoniams skirta nuolaida galioja tik pateikus vardinę Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos kortelę.



Vairuojantys neįgalieji ar neįgalius vaikus auginančios šeimos nuo sausio 1 d. gali pasinaudoti dvigubai didesne kompensacija įsigyjant lengvuosius automobilius ir juos techniškai pritaikant. Nuo kitų metų pradžios onkologinėmis ligomis sergantys gyventojai visoje Lietuvoje galės įsigyti tolimojo ir vietinio susisiekimo transporto bilietus su 80 proc. nuolaida.



Vairuojantiems neįgaliesiems



Kai neįgaliam žmogui yra nustatytas specialusis lengvojo automobilio ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis, jis turi teisę kartą per 6 metus gauti kompensaciją įsigyti ar pritaikyti automobilį.



Nuo 2021 m. kompensacija sieks iki 2560 eurų, kuria pasinaudoti galės vairuotojo pažymėjimą turintis neįgalusis. Norint ją gauti, reikės pateikti dokumentus, pagrindžiančius faktines išlaidas.



Neįgalų vaiką auginantiems tėvams



Negalią turinčių vaikų tėvai, įtėviai ar globėjai, kurių nepilnamečiam vaikui yra nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis ar visiška negalia iki 2005 metų, taip pat vieną kartą per 6 metus galės pasinaudoti iki 2560 eurų kompensacija.



Šeimos, auginančios neįgalius vaikus, kuriems sukakus 18 metų, nepertraukiamai nustatyta visiška negalia, o pasikeitus teisiniam reglamentavimui nustatomas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, taip pat turės teisę gauti šią kompensaciją.



Lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacija mokama iš valstybės biudžeto lėšų.



Transporto lengvatos susirgusiems onkologine liga



Onkologiniai ligoniai su 80 proc. nuolaida nuo 2021 metų sausio galės įsigyti vienkartinį ar terminuotą tolimojo, vietinio, reguliaraus susisiekimo bilietą vykti autobusais, traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ar keltais.



Lengvata itin svarbi onkologiniams ligoniams, nes jie privalo vykti gydytis į didžiuosiuose Lietuvos miestuose esančias įstaigas, tačiau ne visada yra pajėgūs vairuoti patys, todėl neretai renkasi viešąjį transportą.



Šiuo metu Lietuvoje veikia 6 įstaigos, teikiančios onkologijos chemoterapijos paslaugas: dvi Vilniuje ir po vieną – Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. Į šiuos miestus gydytis žmonės atvyksta iš tolimiausių Lietuvos kampelių.



O vykti reikia ne kartą ar du – vėžiu sergančių ligonių gydymosi ir reabilitacijos laikas dažnai yra ilgas, gali trukti ne vienus metus.



Vėžiu sergantis žmogus, norintis viešuoju transportu važiuoti pigiau, turės pateikti POLA (Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos) kortelę. Ji yra vardinė, išduodama išimtinai tik onkologiniams ligoniams, turi unikalų numerį. Perkant bilietą žmogaus, pateikusio POLA kortelę, gali būti paprašyta pateikti ir asmens dokumentą.



Su POLA kortele kai kuriose savivaldybėse miesto ir priemiesčio maršrutais onkologiniams ligoniams pigiau važiuoti galima jau dabar, tačiau ši praktika nėra taikoma visoje Lietuvoje.





Komunikacijos skyrius
Tel. 8 706 64 258, mob. tel. 8 676 02399
el. p. info@socmin.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN