Belaidžių įrenginių bumas: kas lėmė jų populiarumą?

Naujienos: Mokslas , 2020-12-10 23:18
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

„Tele2“ pardavimų statistika rodo, kad šiais metais belaidžių ausinių pardavimai išaugo penktadaliu, o belaidžių garso kolonėlių ir apsaugos kamerų pardavimai – trečdaliu. Šie išmanūs daiktai didelio populiarumo Lietuvoje sulaukė vos prieš kelerius metus. Tačiau šiandien jie jau nebe prabangos prekė, o kasdienybė, kuri išplečia pagrindinių, kasdien naudojamų prietaisų funkcionalumą ir didina mobilumą.
„Vartotojai vertina mobilumą ir judėjimo laisvę, kurią suteikia belaidžiai išmanieji įrenginiai. Dėl išaugusios pasiūlos ir konkurencijos tarp įrenginių gamintojų, išmanūs daiktai, priedai ir aksesuarai šiandien yra labiau prieinami kiekvienam žmogui“, – sako Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius Lietuvai ir Baltijos šalims.
Belaides ausines renkasi dėl patogumo
Mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ šių metų pardavimų duomenys atskleidė, kad belaidės (angl. „True Wireless“) ausinės sudaro 60 proc. visų ausinių pardavimų. 20 proc. sudaro laidinės, o likusį 20 proc. – laidinės/„Bluetooth“ ausinės. Lyginant su praėjusiais metais, belaidžių ausinių pardavimai išaugo 20 proc.
Prie belaidžių ausinių populiarumo augimo prisidėjo ir tai, kad flagmanų gamintojai vis dažniau atsisako standartinės 3, 5 mm „Jack“ ausinių jungties. Šių ausinių pardavimų augimą paskatino ir „Apple“ sprendimas visiškai išimti ausines iš naujausių savo telefonų komplektacijos.
„Tele2“ salonuose ir internetinėje parduotuvėje daugiausiai parduodama „JBL“ gamintojo ausinių. Jas vartotojai renkasi dėl plataus asortimento ir gero kainos bei kokybės santykio. Antroje vietoje atsidūrė „Samsung“ ausinės, kurias dažniausiai įsigyja „Samsung“ telefonų savininkai, praplėsdami savo turimų išmaniųjų įrenginių ekosistemą. Trečioje vietoje dėl aukštesnės ausinių kainos lieka „Apple“. Tiesa, žvelgiant į šių metų duomenis, „Apple“ ausinių pardavimo rodikliai jau beveik pasivijo „Samsung“.
Ausines vartotojai dažniausiai renkasi atsižvelgdami į savo turimą išmaniojo telefono modelį. Toks pasirinkimas užtikrina didžiausią ausinių funkcionalumą ir geriausią vartojimo patirtį. Belaidės ausinės vertinamos dėl patogumo ir laidų atsisakymo, lengvo susijungimo su kitais išmaniaisiais įrenginiais (išmaniuoju telefonu ir laikrodžiu) bei ištvermingos baterijos.
Daugiau investuojama į nešiojamas garso kolonėles
Tendencingai auga ir belaidžių kolonėlių pardavimai. Nuo pernai jų pardavimai padidėjo 30 proc. Be to, pirkėjai linkę įsigyti brangesnius pirkinius ir investuoti į jų kokybę – kolonėlėms įsigyti paprastai skiria nuo 100 iki 300 Eurų.
Populiariausios šiuo metu išlieka lengvos ir mobilios „JBL“ belaidės garso kolonėlės. Jos sudaro 68 proc. visų šių metų belaidžių kolonėlių pardavimų. 14 proc. iš jų sudaro vartotojų jau pamėgtos elegantiškos, prabangios ir kokybiškos „Harman Kardon“ kolonėlės, kurios dažnai perkamos namams ar dovanoms.
Didžiausias garso kolonėlių pardavimų šuolis pastebimas vasarą ir prieš Kalėdas. Kategorijos augimui įtaką daro ir tai, kad belaidės kolonėlės turi ypač talpią bateriją, jas patogu nešiotis su savimi ir lengva suporuoti su išmaniuoju telefonu bei kitais išmaniaisiais įrenginiais.
Išmaniosios stebėjimo kameros – dar patogesnės naudoti
Lyginant su 2019 m., apsaugos kamerų pardavimai pakilo 30 proc. Šių metų spalį jau buvo pasiekti praėjusių metų išmaniųjų stebėjimo kamerų pardavimų rodikliai. Tai susiję ne tik su augančia pasiūla ir patraukliomis kainomis, bet ir paprastais naudoti techniniais sprendimais bei internetinių duomenų pigimu.
Anksčiau kameras galėjo įdiegti tik meistras ar kitas techniškai pasikaustęs žmogus. Šiandien dauguma belaidžių apsaugos kamerų valdomos tiesiog išmaniuoju telefonu, per joms skirtą aplikaciją. Vaizdo įrašai išsaugomi atminties kortelėje arba saugiai užšifruotuose serveriuose, todėl prireikus galima bet kada juos peržiūrėti.
Kita šio segmento augimo priežastis – įperkami interneto duomenys. Vaizdo perdavimui reikalingas spartus interneto ryšys. Interneto paketai kasmet vis didėja, o jų kaina mažėja, todėl neriboti interneto duomenys jau tapo visiems prieinama preke.


Andrius Baranauskas
„Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalims
M +370 683 66319
@ andrius.baranauskas@tele2.com


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN