Kalėdų laukimas Palangoje kiekvieną apgaubs jaukumu bei nukels į vaikystę – kurortas taps Pasakų miestu

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2020-11-24 21:05
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Palangos m.

Ore tvyrantis šviežiai iškeptų meduolių kvapas, šventiškai žėrinti žaliaskarė, šiltas pokalbis su pačiais artimiausiais žmonėmis ir kasdien staigmeną dovanojanti vis nauja pasaka – ar gali būti jaukesnis šv. Kalėdų laukimas? Būtent tokį Advento laikotarpio susikaupimą, kuris kiekvieną – tiek mažą, tiek didelį, tiek jauną, tiek sulaukusį brandos – nukels į vaikystę, siūlo didžiausias šalies kurortas Palanga.

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms – šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams – Palanga jau pradėjo puoštis. Viešąsias erdves jau ima dabinti kalėdinės dekoracijos, neilgai trukus miestą papuoš ir pagrindinis žiemos švenčių simbolis – įspūdingo grožio žaliaskarė. Ir nors šiais metais Kalėdų laukimas bei pačios šventės bus kitokios – be viešosiose erdvėse vykstančių šventinių renginių, be didelių žmonių susibūrimų – vis dėlto paslaptinga švenčių laukimo nuotaika Palangoje apglėbs kiekvieną.

„Šiais metais švenčių laukimo laikotarpio planus bei renginius gerokai pakoregavo su koronaviruso infekcija susijusi situacija šalyje ir visame pasaulyje. Siekiant išvengti žmonių buriavimosi, masiniai renginiai, šventiniai Kurhauzo salės koncertai iš visiems įprastų viešųjų erdvių perkeliami į virtualią erdvę. Kita vertus, kiekvienoje situacijoje reikia mokėti įžvelgti ir teigiamų dalykų. O jų, laukiant šv. Kalėdų, Palangoje bus išties nemažai“, – sakė Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė.

Netrukus prasidės Adventas. Tai – susikaupimo, ramaus laukimo laikotarpis, tad, pasak V. Petrauskienės, labai simboliška, kad belaukdami šv. Kalėdų kuo daugiau laiko praleisime ne besilinksmindami su būriu nepažįstamųjų miesto viešosiose erdvėse, o ramiai besigėrėdami šv. Kalėdų laukiančiu miestu kartu su pačiais artimiausiais žmonėmis.

O pasigėrėti išties bus kuo – gruodį Palanga taps žėrinčiu Pasakų miestu, kurorto gyventojams ir svečiams negailinčiu malonių staigmenų. Netikėtai sutiktas Kalėdų senis, išgirstas šventinis sveikinimas ar nuoširdus palinkėjimas artėjančių šv. Kalėdų ir Naujų metų proga – atrodo, maža smulkmena, tačiau tikrai pakelianti nuotaiką, sušildanti širdis bei praeivių veidus apdovanojanti šypsenomis. Tai – tik keletas švenčių laukimo laikotarpio staigmenų, kurorto gyventojams ir svečiams dovanojamų Palangoje.

Palanga miesto bendruomenę ir svečius kviečia ne tik mėgautis švenčių laukimu kurorte, bet ir patiems prisidėti, kuriant išskirtinę nuotaiką – pasveikinti vieni kitus su artėjančiomis šventėmis projekto „99 linkėjimai Palangai“ metu. „Šis skaičius yra simbolinis, nes artėjančiais, 2021-asiais, metais švęsime Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio jubiliejų. Todėl gruodį nuo ryto iki vakaro šie palangiškių, šventojiškių, žinomų Lietuvos atlikėjų sveikinimai bus rodomi šventiniame Palangos ekrane, įrengtame Grafų Tiškevičių aikštėje, ties Kurhauzu“, – sakė V. Petrauskienė.
Į ekraną atkeliaus ir pasakos iš mažųjų kurorto gyventojų bei svečių pamėgto Palangos pasakų parko: „Lapė ir ąsotis“, „Seku seku pasaką“, „Pupa“ ir kt. O kad artėjančių šv. Kalėdų nuotaika būtų dar ryškesnė, kartas nuo karto iš ekrano gali pasigirsti ir Kalėdų senio balsas – jis kreipsis į praeinančius ir pakvies pabendrauti.

Pasakų miesto įspūdį dar labiau sustiprins ir Kalėdų eglės įžiebimo renginys. Tiesa, šiais metais palangiškiai ir kurorto svečiai kviečiami jį stebėti bus kviečiami Palangos kultūros ir jaunimo centro socialiniuose tinkluose. Šio šventinio renginio metu žiūrovus užburs garsioji „Sniego karalienė“ (režisierė Rūta Bunikytė, vaizdo instaliacijos autorė – Vesta Obolevičiūtė). Tai – yra visiems gerai žinoma ir niekuomet nesusibostanti H.K. Anderseno pasaka apie amžinus dalykus – grožį ir meilę, kuriuos prieš gražiausias metų šventes pravartu prisiminti ir mažiems, ir dideliems.
Šventojoje šventinis ekranas savaitgaliais mirgės rekonstruotoje, modernioje centrinėje miestelio aikštėje. Sveikinimus iš jo praeiviams siųs daugiau ar mažiau žinomi šventojiškiai, o mažuosius džiugins kalėdinės Šokliukės ir Kalėdų eglutės animuotos pasakos.

Tradicinės kalėdinės edukacijos taip pat persikelia į Palangos kultūros ir jaunimo centro socialinę erdvę. Čia kartu su dailininke Sigute Ach palangiškiai gamins kalėdines atvirutes, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras rengia mokomąjį filmuką, kaip pasigaminti gražiausią advento vainiką, o Palangos kultūros ir jaunimo centro etnografė Zita Baniulaitytė papasakos apie šv. Kūčių ir šv. Kalėdų papročius bei tradicijas.

Atviroji jaunimo erdvė gruodį vykdys įvairias kalėdines veiklas ir susitikimus nuotoliniu būdu, rašys vienas kitam šventinius laiškus.

O pasimėgavę renginiais, transliuojamais šventiniame ekrane Grafų Tiškevičių aikštėje ir socialiniuose tinkluose, palangiškiai ir kurorto svečiai kviečiami ir pasivaikščioti po šventiškai pasidabinusį miestą. Pasivaikščiojimų metu Kalėdų nuotaiką kiekvienas jaus itin ryškiai – visur tvyros pasakiška magija. „Bet kuriuo metu pro jus gali pravažiuoti Kalėdų senis, dalindamas puikią nuotaiką. Ir nors prie miesto eglės nebus nė vieno kalėdinio miestelio prekeivio, užsimerkę lengvai užuosite tikrą Kalėdų kvapą“, – kalbėjo V. Petrauskienė.

Kad kalėdinė nuotaika dar labiau apglėbtų kiekvieną ir mūsų, visi kviečiami savo socialiniuose tinkluose skelbti nuotraukas iš šventiškai pasipuošusios Palangos, įsiamžinus teminiuose nuotraukų rėmeliuose (#pasakųKalėdosPalangoje). O vaikams prieš miegą nepamirškite skaityti Pasakų parke girdėtas pasakas, o įamžintomis šiomis jaukiomis akimirkomis leiskite pasidžiaugti ir Palangos bendruomenei.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN